De Business

Punem punctul pe știi

Yellen: Guvernul SUA riscă să intre în incapacitate de plată până la începutul lui iunie

duminică, 15 ianuarie 2023, 11:18
2 MIN
 Yellen: Guvernul SUA riscă să intre în incapacitate de plată până la începutul lui iunie

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că Statele Unite vor atinge probabil limita oficială de îndatorare, de 31.400 miliarde de dolari, pe 19 ianuarie, forţând Trezoreria să lanseze măsuri extraordinare de gestionare a numerarului, care pot preveni incapacitatea de plată până la începutul lunii iunie, transmite Reuters.

”Odată ce limita este atinsă, Trezoreria va trebui să înceapă să ia anumite măsuri extraordinare pentru a preveni ca Statele Unite să nu îşi îndeplinească obligaţiile”, a spus Yellen într-o scrisoare adresată noului preşedinte republican al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, şi altor lideri ai Congresului.

Ea i-a îndemnat pe parlamentari să acţioneze rapid pentru a ridica plafonul datoriei, pentru ”a proteja reputaţia şi probitatea Statelor Unite.

”Deşi Trezoreria nu este în măsură să furnizeze în prezent o estimare a cât timp ne vor permite măsurile extraordinare să continuăm să plătim obligaţiile guvernului, este puţin probabil ca numerarul şi măsurile extraordinare să fie epuizate înainte de începutul lunii iunie”, se spune în scrisoare.

Republicanii care deţin acum controlul Camerei au ameninţat că vor folosi plafonul datoriei ca pârghie pentru a cere reduceri de cheltuieli de la democraţi şi de la administraţia Biden. Acest lucru a stârnit îngrijorări la Washington şi pe Wall Street cu privire la o luptă puternică asupra plafonului datoriei din acest an, care ar putea fi cel puţin la fel de perturbatoare ca bătălia prelungită din 2011, care a determinat o scurtă retrogradare a ratingului de credit al SUA şi a forţat reducerea cheltuielilor interne şi militare timp de ani de zile.

Casa Albă a declarat vineri, după scrisoarea lui Yellen, că nu va negocia ridicarea plafonului datoriei. ”Acest lucru ar trebui făcut fără condiţii. Nu va exista nicio negociere în privinţa asta”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

 

Comentarii