Zapodeanu a cumpărat vila lui Vlasov și o transformă în clădire de birouri. „Eu știu să negociez”

sâmbătă, 08 iunie 2024, 03:00
4 MIN
 Zapodeanu a cumpărat vila lui Vlasov și o transformă în clădire de birouri. „Eu știu să negociez”

Impunătoarea vilă din Copou a lui Mihail Vlasov a fost vândută și se va transforma în clădire de birouri. Casa cu zece camere, șase băi, cinci terase, patru șemineuri, patru bucătării, cramă la demisol, piscină la interior cu terasa proprie şi saună și garaj subteran și-a căutat cumpărător timp pe câțiva ani pe paginile de internet dedicate tranzacțiilor imobiliare.

Dacă în urmă cu doi ani cel mai mare preț pentru clădire afișat pe unul dintre aceste site-uri era de 2,9 milioane de euro, anul trecut vila era oferită la vânzare contra sumei de 1.190.000 euro. Cel care a devenit noul proprietar al vilei familiei Vlasov este Ioan Zapodeanu, un cunoscut om de afaceri din Iași.

„A trecut prin multe necazuri”

“Știu să negociez”, a declarat Ioan Zapodeanu pentru Ziarul de Iași, dar a refuzat să spună suma finală pe care i-a oferit-o lui Mihail Vlasov, fostul președinte al Camerei de Comerț a României. În lumea imobiliarelor se vorbește de o tranzacție încheiată contra sumei de 700.000 de euro, însă Zapodeanu spune că, de fapt, nici nu a vrut inițial să cumpere vila.

Mihail Vlasov a insistat însă pe lângă potențialul cumpărător și l-a convins în cele din urmă. “Eu mă cunosc de foarte mult timp cu dl Vlasov, îmi este chiar prieten. A trecut prin multe necazuri, pentru el casa păstrează niște amintiri dureroase. Mi-a făcut o ofertă pe care am acceptat-o. Casa e degradată, nelocuită de ceva ani. Urmează un proces de reconsolidare și reamenajare, scopul final fiind acela de a o transforma în birouri. E o oportunitate de care am profitat, mai ales ca este în apropierea locuinței mele”.

“Imobilul are deschiderea la strada Sărărie cu acces rapid către Centru, deţine spaţii generoase şi este ideală pentru locuit pentru mai multe familii, întrucât la etaj există apartamente cu intrări separate, centru SPA, restaurant, clinică, locație pentru evenimente, pensiune, sediu bancă, sediu birouri, şcoală/grădiniţă privată, hotel boutique, showroom” – așa era descrisă vila lui Vlasov anul trecut pe site-urile de imobiliare.

Statul vrea să recupereze 12 milioane de euro de la Vlasov

Vila era nelocuită și se degrada în timp ce Mihail Vlasov se afla în penitenciar după mai multe condamnări penale. Potrivit DNA, „în perioada 2008-2014, inculpatul Vlasov Mihail, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României – C.C.I.R., abuzând de funcţia deţinută şi de influenţa dobândită în această calitate, a întreprins demersuri pentru obţinerea unor foloase materiale personale şi pentru persoane din anturajul său, în detrimentul instituţiei pe care o reprezenta. Astfel, a adus grave prejudicii atât Camerei de Comerţ şi Industrie a României cât şi S.C. Romexpo S.A. la care C.C.I.R. este acţionar majoritar”.

Ion Zapodeanu

Ca urmare a acestor fapte, Mihail Vlasov i s-a impus obligația de a plăti peste aproximativ 60 de milioane de lei daune materiale. Urmare a deciziilor judecătorești, i s-a pus poprire pe jumătate din pensie. În ianuarie 2022 a fost liberat condiționat, sub supravegherea Serviciului de probațiune Iași. În același timp, i s-a impus obligaţia de a nu părăsi teritoriul României pe toată perioada termenului de supraveghere, adică până la data de 19.07.2025.

Vlasov cere să fie lăsat să se trateze în străinătate

Odată vândută vila, Mihail Vlasov ar vrea să părăsească țara. Fostul avocat, acum în vârstă de 81 de ani și suferind de cinci boli cronice, vrea să se trateze la o clinică din străinătate, iar la finalul lunii aprilie Judecătoria Vaslui i-a și dat o sentință favorabilă în acest sens.

“În ceea ce priveşte afecţiunile medicale de care suferă intimatul, acesta a fost diagnosticat cu diabet zaharat, adenom prostată, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică cronică şi discopatie lombară cronică, problemele de adenom de prostată agravându-se pe perioada de detenţie, împrejurare în care a fost nevoit să fie supus unei intervenții chirurgicale”, au notat magistrații vasluieni.

De partea cealaltă, reprezentantul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași le-a atras atenția judecătorilor că la dosar nu au fost depuse dovezi din care să rezulte că Mihail Vlasov va urma un tratament în străinătate, nici înscrisuri care să dovedească perioada tratamentului sau clinica unde va fi evaluat. Totuși, au notat magistrații, “se constată faptul că persoana condamnată a fost în evidența unor clinici din străinătate care au monitorizat situaţia lui medicală, dar datorită problemelor de natură penală acesta nu a mai putut face deplasarea (…) în vederea internării şi aplicării tratamentului medical ce se impune”. Așa că i-au acceptat cererea.

Mihail Vlasov

În această săptămână (miercuri, 5 iunie), DNA a depus o contestație în acest dosar la Tribunalul Vaslui, iar instanța superioară urmează să se pronunțe pe 19 iunie dacă Vlasov scapă de obligația de a nu părăsi teritoriul țării. Deocamdată, nu poate răsufla ușurat: tot o instanță din Vaslui i-a refuzat în noiembrie 2021 eliberarea condiționată, subliniind că deși a fost susținut material de către familie pe toată durata detenției, având un rulaj de bani, Vlasov nu a depus niciun efort de a achita într-o măsură mai mare o parte din prejudiciul adus Camerei de Comerț a României și Romexpo. În perioada analizata de judecători, de aproape jumatate de an: “Se remarcă, în afara plăţii prin executarea silită a pensiei, în perioada supusă analizei, (…) o singură plată efectuată de bunăvoie de petent, în cuantum de 85  de lei, la data de 11.11.2021, cu titlu de achitare a prejudiciului”.

Citiți și: Topul vilelor din Iaşi scoase la vânzare. Zece proprietăţi de lux cu preţuri de peste un milion de euro

Citiți și: Mihail Vlasov, eliberat condiţionat după un an. „Împăratul” trebuia să stea 8 ani în închisoare

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii