Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 14.05.2021

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

GALERIE
cosmin pasca
  • cosmin pasca
- +

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Jurnaliştii de la Recorder au publicat marţi dimineaţă înregistrări în care secretarul de stat de la Ministerul Mediului, Gelu Puiu, se laudă că a schimbat prin şantaj 20 de directori din sistemul silvic. „Demnitarul”, cu carnet de membru PNL, îi ameninţa cu controale pe şefii de la ocoalele silvice, neagreaţi de partid, până aceştia cedau şi plecau de bunăvoie. Ulterior, Gelu Puiu îi raporta „execuţiile” ministrului de la acea vreme, Costel Alexe, care se interesa dacă funcţiile din ţară au fost eliberate. La câteva ore după difuzarea înregistrărilor, premierul Florin Cîţu a anunţat că secretarul de stat şi-a dat demisia din minister. Sec, fără niciun fel de precizări.

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan. Era de aşteptat ca premierul Cîţu să prezinte o evaluare a activităţii lui Puiu în minister, să confirme sau să infirme acuzaţiile privind politizarea sistemului silvic, să ceară scuze celor care şi-au pierdut slujbele şantajaţi de un subordonat. Să găsească soluţii ca profesioniştii disponibilizaţi cu sula-n coaste să fie reprimiţi în funcţii. Ca lider al PNL, Ludovic Orban avea obligaţia să prezinte garanţii că aceste acţiuni de intimidare nu sunt specifice partidului, să dispună o anchetă transparentă, cu concluzii publice, în timpul căreia Puiu să fi fost suspendat din PNL. Nu s-a întâmplat nimic. Şi asta în condiţiile în care „călăul” de la Mediu nu e vreun pârlit care a ajuns întâmplător să comită 20 de „execuţii”. CV-ul său şi relatările presei ni-l prezintă pe individ drept un jucător important în structura piramidală a sistemului silvic, un sistem legat ombilical de ceea ce numim „mafia lemnului”. Ca orice politruc respectabil, şi-a început cariera ca muncitor necalificat în 2001, pentru ca 12 ani mai târziu, deja bine înfipt în proptele politice, să urmeze cursurile Institutului Diplomatic Român!? Presa locală din Suceava relatează despre numeroase nereguli descoperite de Romsilva la Ocolul silvic din Vama, condus de Puiu. Acelaşi personaj este văzut ca părintele elaborării cadrului normativ privind transferul de la Romsilva a pădurilor parc către administraţiile locale. Un act normativ care a produs revoltă printre activiştii de mediu care se tem că lemnul va face loc cimentului, că puţinii arbori rămaşi vor face umbră teraselor construite de interlopi apropiaţi de elita publică locală. Despre acelaşi Puiu, publicaţia Puterea relata recent, citând surse judiciare, că ar fi adus pe propietatea din Iaşi a lui Costel Alexe cherestea tăiată ilegal, după ce a comandat lemnul de la primarul din comuna Vatra Moldoviţei. Vă sună ceva cunoscut? E bine, să vezi coincidenţă, chelneriţa din Master a făcut trei zile stagiu în administraţie fix la Primăria Vatra Moldoviţei pentru ca apoi să fie angajată „legal” la ABA Prut.

Săptămâna trecută, premierul Cîţu a dat afară pe uşa din dos, într-un mod vădit umilitor, un ministru al Sănătăţii şi un secretar de stat. Poate că Voiculescu şi Moldovan nu erau suficient de copţi pentru a conduce ministerul, dar nu le putea fi reproşate bunele intenţii şi nici activitatea anterioară în slujba sănătăţii. Săptămâna aceasta, premierul Cîţu i-a oferit unui „călău” din propriul partid o ieşire elegantă din minister. Nu l-a dat afară, i-a dat şansa să demisioneze singur, ca şi când lui Puiu i s-a făcut lehamite de postul din Guvern. Dincolo de dubla măsură cu care a cântărit cele două cazuri, Cîţu a îngropat perfid, în mod netransparent, subiectul politizării din sistemul silvic şi potenţialele legături între PNL şi „mafia pădurilor”. Culmea, opinia publică l-a mai şi felicitat pentru celeritatea cu care a reacţionat la dezvăluirile Record. În paralel, partidul va avea grijă ca sacrificatul Puiu să-şi găsească un post lipsit de grija zilei de mâine pe la „gaterele” din teritoriu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Toni HRIŢAC

Este nevoie de consultanţă din partea fostei soţii a lui Relu Fenechiu

Când interesul privat este mare, iar responsabilitate aproape inexistentă, expertiza liberalilor urcă la cote ameţitoare. Când urgenţa publică cere însă sacrificiu, iniţiativa lor dispare. Reglementările devin sfinte. Lipsa de iniţiativă a autorităţilor în vremuri cu totul excepţionale ar intra mai degrabă la zădărnicirea combaterii bolilor decât nepurtarea măştilor.

Filmuletul zilei

opinii

„Viaţa mea e un roman”

Alexandru CĂLINESCU

„Viaţa mea e un roman”

Am expus aici o părere strict personală. Şi ca să nu existe nici o ambiguitate: nu ţin jurnal, nu-mi voi scrie memoriile, dar citesc cu plăcere şi cu interes - atunci când merită - jurnale şi memorii.

Lenin şi Ştefan cel Mare

Radu POPESCU

Lenin şi Ştefan cel Mare

Socialiştii şi medalia de AUR.

Complexul Cultural Ieşean

George PLEȘU

Complexul Cultural Ieşean

În timpul unei dezbaterii pe care am organizat-o anul trecut, intitulată „Cultura şi oraşul”, l-am întrebat pe Ştefan Teişanu, directorului Centrului Cultural Clujean, despre oportunitatea înfiinţării unei astfel de instituţii la Iaşi. Răspunsul primit a deranjat orgoliile unei părţi din publicul prezent, dar a atins un subiect sensibil, pe care rar avem curajul să-l abordăm pe plan local. Astfel, în glumă, a sugerat ca instituţia similară din Iaşi să fie numită „Complexul Cultural Ieşean”, cu referire la modul în care fosta capitală culturală a României se raportează la statutul demult pierdut.

pulspulspuls

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Mr Ciorăpel de la Iaşi

Iacătă, dragilor, că nu degeaba îl remarcam aicea la rubricuţă în Postul Mare pe junele conţilier USR de 26 de ani în comiţia Cozetei, la ieşirea de la negocierile cu Chirica, pe viitorul acuzat de trădare Mr. Ciorăpel! 

Caricatura zilei

Lupii manifestanți

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.