ZDI TV: Cum ar trebui să arate Iașul? Ce ar trebui să fie? Interviu cu un arhitect ieșean de la vestita firmă londoneză Arup

sâmbătă, 18 mai 2024, 20:21
1 MIN

Iașul are un avantaj care îl poate face să se definească în mod categoric ca pol al industriilor creative nu doar în interiorul granițelor României, ci și mai departe de aceste hotare. O spune în mod convingător ieșeanca Andreea Felciuc, arhitectă și scenografă, angajată a unei renumite companii de construcții și arhitectură din Londra, Arup, în cadrul Interviurilor Ziarului de Iași.

În laboratoarele Arup se studiază cum vor putea fi printate direct pe Lună materialele necesare unor construcții. Compania Arup e și cea care în 2026, la o sută de ani de la moartea lui Antoni Gaudi, urmează să finalizeze construcția Bisericii La Sagrada Familia, din Barcelona – la al cărei proiect Gaudi a început să lucreze în anul 1883. Fundația Sagrada Familia a abordat Arup pentru a ajuta la proiectarea structurală rămasă, în special la modul de realizare a celor șase turnuri rămase, dedicate celor patru evangheliști, Maicii Domnului și lui Isus Hristos, în 2014, când clădirea era finalizată în proporție de 60%.

Cum a ajuns ieșeanca Andreea Felciuc să lucreze în compania fondată de Ove Arup, cel care a construit vestita clădire a Operei din Sydney, Australia, și ce ar putea să învețe Iașul din experiența arhitecților care construiesc clădirile în jurul oamenilor? La Romanian Creative Week 2024, Andreea Felciuc propune un dialog pe această temă între personalități din lumea filmului, spectacolelor de operă și a arhitecturii, sosiți la Iași din Reykjavik (Islanda) și din Londra (Marea Britanie). Despre acestea, dar și despre pașii pe care Iașul ar trebui să-i facă pentru a se afirma ca un hub de referință în industriile creative, aflați din interviul realizat de Cristina Petrache cu Andreea Felciuc în studioul Ziarului de Iași!

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii