Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

ZDI TV: O discuţie cu Ioan Nani: cum a câştigat Antibiotice SA. o licitaţie impresionantă în Regatul Unit

GALERIE
interviu Nani ZDITV
  • interviu Nani ZDITV
- +

Urmăriţi o discuţie foarte interesantă cu Ioan Nani, managerul SC Antibiotice SA, după ce compania ieşeană a câştigat o licitaţie impresionantă pe piaţa Regatului Unit. Despre cum a devenit Antibiotice exceptia industriei ieşene, fiind singura firma din sistemul dinainte de 89 care nu numai că a supravieţuit anilor tumultoşi de după Revoluţie, dar s-a restructurat, modernizat şi a devenit competitivă pe pieţele internaţionale, chiar dacă a păstrat capitalul majoritar de stat. Despre cum a intrat pe piaţa SUA, a devenit producătorul numărul 1 de nistatină la nivel mondial, despre intrarea pe pieţele asiatice şi ce au presupus toate acestea. 

Cum şi-a creat propriul departament de cercetare, cum a “atacat” la ele acasă firmele mari internaţionale, despre competitivitate şi limitele acesteia. Ce înseamnă viitorul şi cum se adaptează unei pieţe a muncii în care resursele sunt tot mai greu de găsit, în contextual migraţiei forţei de muncă. Despre nevoia de infrastructură locală, despre dezvoltarea zonei şi multe altele - un dialog între managerul Ioan Nani şi redactorul şef al ziarului, Toni Hriţac.

TRANSCRIERE INTERVIU:

“Ziarul de Iaşi” utilizează cu titlu experimental serviciile unei companii care asigură transcrierea automată a fişierelor audio. Aceasta foloseşte elemente de inteligenţă artificială (reţele neuronale), reuşind o acurateţe de aproximativ 90 la sută. Recomandăm celor care nu au timp suficient pentru vizionare să citească transcrierea de mai jos pentru urmărirea ideilor principale. Textul transcrierii este însoţit de minutele desfăşurării interviului, astfel încât acesta poate fi urmărit selectiv, funcţie de conţinut.

00:00:00:0 Buna ziua suntem din nou în studioul TV al Ziarului de Iași. Discutăm astăzi cu domnul Ioan Nani manager al companiei Antibiotice iar discuția noastră este prilejuită de un eveniment important spunem noi pentru compania în cauză dar și în general pentru economia ieșeană. Este vorba de o licitație de 11 milioane de euro care a fost adjudecată de Antibiotice pe piața Regatului Unit pe piața Angliei și aș vrea să integrez cumva această licitație într o poveste mai mare și din cauza asta am zis să l să discutăm  cu domnul Nani despre povestea companiei Antibiotice. Antibiotice este singura companie din Iași din perioada comunistă care a supraviețuit schimbărilor  din 90, a anilor tumultuos de atunci ,dar nu numai că a supraviețuit , ci a reușit  să se restructureze și să intre cumva în competiția mondială din domeniul farma. Cred că această licitație  marchează un  reper în dezvoltarea Antibiotice, foarte important, și care poate fi în același timp un reper să zicem așa comunitar pentru pentru noi aicea în Iași. Să ne întoarcem puțin și să il întrebăm pe pe domnul Nani ce înseamnă piața Regatului Unit și ce înseamnă în ultimă instanță contractul acesta de 11 milioane de euro.

00:01:33:93 Da,  bună ziua, dumneavoastră în primul rând. Mulțumesc de invitație telespectatorilor dumneavoastră. Înseamnă mult pentru noi să confirmăm sau să ne confirmăm nouă înșine faptul că putem câștiga într o competiție directă în Europa, într o Europă vestică civilizată, un contract de o asemenea anvergură. Înseamnă totodată confirmarea faptului că atunci când ne am propus un plan de externalizare a activităților noastre el se bazează, sau se baza și se bazează ,pe niște certitudini pe realități. Sigur ați spus foarte bine domnule Toni că Antibiotice a supraviețuit, a încercat să se dezvolte, încearcă și chiar reușește într o competiție acerbă să facă acest lucru. Așa este. E mult de lucru e mult de discutat despre felul în care a reușit, dar foarte mult este de discutat ce rămâne de făcut de acum încolo, pentru că a câștigat o licitație care, până la urmă, este un efort e de echipă o anumită mișcare inteligentă pe care a facut-. Dar a câștiga mereu, a rămâne acolo este de fapt adevărata provocare. 

00:02:57:177  Dacă vreți să detaliem puțin. Anul trecut ați câștigat o licitație similară pe piața generală a Uniunii Europene.  În opinia mea cred că a te lupta cu cei mari din din Europa nu este este un lucru ușor. Noi de obicei suntem obișnuiți chiar aici în Iași cu altceva, cu delocalizarea. Sunt multe companii de afară care relocheaza, fac un fel de outsourcing și trimit cumva aici în Iași acele activități care sunt să spunem mai ușor de făcut aici . Dar dumneavoastră mergeți și atacati piața lor , piața lor cumva centrală, e adevărat de medicamente generice. Cum e competiția aceasta acolo, cât de cât de dură este și la cât la la ce trebuie să fii atent în mod special.

00:03:58:238 Ok , stiti ca undeva în anii 2000 ne-am pus  acest subiect in discutie. Oare ce trebuie să facem să plecăm dincolo de granițe. Si am constatat atunci că trebuie neapărat sa uptadăm serios cunoștințele și în primul rând să dobândim niște certificate internaționale Good Manufacturing Practices cu GMP. Nici nu știam ce înseamnă sau Food and Drug Administration. Auzeam pentru prima dată atunci. Odată ce am dobândit toate aceste certificări artrebuit să gândim și cum să ne poziționăm în lupta concurențială. Nu este suficient să ai o certificare, trebuie  să ai oameni buni, trebuie să te pregătești, trebuie să dovedești că produsele tale rezistă  competiției, sunt competitive. Toate acestea le am făcut gradual, să spunem. Cred că sunt vreo 10 ani de acum, am început să câștigăm la licitații în Statele Unite. Câștigarea unor licitații în America, pentru că acolo fiecare stat american realizează licitații proprii, câștigăm în anumite spitale, nu peste tot, că e o imensitate America. Dar faptul că ne calificăm, că o bună parte din injectabile din spital sunt consumate de la noi, ne da  curaj. Sigur ne am călit ca să spunem așa.

00:05:27:327 Aveți o echipă care prospecteaza, trimiteți oameni în Statele Unite?  Eu mă gândesc ca în felul ăsta putem putem vorbi de perspective pentru tineri. Cred că ar fi atrăgător sa-I chemati sa spuneti vii la noi si te duci in SUA, te duci in SUA in piata.

00:05:49:349 Am început să lucrăm

00:05:51:351 Așa dar sună cumva aparte 

00:05:56:356 Multinationala

00:05:57:357 Influenta multinaționalelor, a practicilor. Din punctul ăsta de vedere cred că asta schimbă paradigma la firma dumneavoastră.

00:06:04:364 Am început să recrutăm. Suntem în procese de recrutare și am avut chiar întalniri recent cu oameni internaționalizati deja. Lucrează la companii străine români de-ai noștri ,care ne au abordat pentru a lucra pentru noi în Statele Unite, pentru a lucra pentru mine în Marea Britanie, pentru a lucra în Franța, pentru a lucra la Beijing și așa mai departe. Da, am ajuns la această practică, dar acum, de exemplu, suntem organizați în teritoriile ATB, cum le- am abreviat, eu teritorii ATB, care ne apartin, aparțin trebuie să le cucerim. Lucrăm cu oameni specializați pe teritoriile alea, se cheamă area sales manager ,nu e nimic nou în denumirile astea, avem echipe specializate care supraveghează cercetează acea piață o analizează, caută oportunități, le căutăm și parteneri locali, zonali, în acele teritorii, pentru că e mai complicat pentru noi să angajăm întruna oameni din Anglia, de exemplu. Salariile în Anglia sunt huge, sunt mari , imense, cum se plătesc pe unul, că ar lua salariile de pe lume, dar apelez la consultanți de piață, la  lideri locali, la firme care sunt dispuse ca împreună cu tine să câștige o licitație împotriva GfK, de exemplu, care era stăpân acolo, la el acasă, și așa mai departe, ca să nu mai dau nume de alte firme, ca poate nu-i profesionist. Este o muncă frumoasă, atractivă pentru tineri, este și stresantă, dar până la urmă are atâtea satisfacții. Atunci când eram la un târg internațional, la Milano, acum trei săptămâni, și veneau ușoare păreri din piața respectivă, că v ați calificat, că ați câștigat. Nu știam cum am câștigat, pentru noi a fost complicat să scoatem ceva pe guriță, am așteptat până în ultimul moment să ne informeze clar, sunteți câștigătorii licitației de acolo. Rând pe rând încercăm să mergem în mai multe tipuri de piețe, se numește plan de expansiune asta, a fost pus la punct undeva din anii 2012 până în 2015 tot am discutat despre expansiune teritorială despre piața Asiei Vietnam.

00:08:18:498 E un subiect interesant piața  Asiei sună cumva exotic, eu  undeva citisem de o problemă de compatibilitate. Sunt antibioticele noastre compatibile acolo pe piața respectiva? Țin minte că am fost într un concediu în Egipt și am făcut o indigestie și mi a zis domnul stati că avem noi antibioticele noastre. Cum reușiți să vă acomodati?

00:08:40:520 Lucrul ăsta de antibiotic este o formulă chimică clară, am oxacilina  clavulanat de potasiu, e o denumire generică. Clavulanatul  a fost adus alături tocmai sa-l compatilizeze  să îl facă compatibil cu majoritatea genotipurilor de populație și în felul acesta să adapteze formula ampicilinului sau amoxicilinului la multitudinea de bacterii care există peste tot și care uneori se adaptează diferit la anumite condiții. Sigur, substanțele astea, inhibitorii de betalactamaza cum le spunem noi la clavolanatul de potasiu creează în felul acesta posibilitatea acestui antibiotic de a fi compatibil cu genuotipurile de populație de peste tot acolo unde mergem, iar produsul, medicamentul în sine, când este autorizat, el este autorizat pentru toate tipurile de climă și de manifestări , să spunem, de peste tot din lume. În felul acesta poți să le înregistreze altminteri nu poți să spui ca înregistrarea de la Food and Drug Administration sau de la EMA din Europa, sau dacă te duci în Vietnam, el trebuie să fie compatibil cu zona climaterică de acolo, cu manifestările care au loc acolo, la temperaturi și umidității total diferite. Produsele noastre au aceste compatibilități

00:10:00:600 Unde a fost mai greu să intrați. Piața asiatică. Piața americană?

00:10:07:607 Să vă spun sincer cel mai greu e să câștigi licitația in România. Și nu mai intru astăzi în detalii.

00:10:20:620 Însă e un răspuns excepțional, dar care care mă face  să vă întreb următorul lucru, cumva să  facem legătura cu începutul discuției noastre, în care spuneam că Antibiotice este, in  afară de industriile agricole din Iași, care fireste exploatau pământul, iar pământul a rămas, deci Antibiotice este  singura din sistemul industrial dinainte care a supraviețuit,  s a restructurat și a devenit competitivă și apoi constat ca de fapt este și singura cumva din sistemul național farma care a rămas în  să spunem structura veche. Statul încă este acționar majoritar și de asta vă spun cum vă vedeți dumneavoastră în sistemul național farma. Care este poziția dumnevoastră de aici de la noi.

00:11:13:673 Eu cred că suntem aproape indispensabili sistemului de sănătate din România. Datorită faptului că și noi românii trebuie să producem pentru noi înșine, să nu mai fim la mâna…  santajati , să spunem așa, de multitudinea companiilor care vin și care practică diferite metode de comercializare sau de câștigare a licitațiilor. De ce antibiotice a supraviețuit? De ce rămâne în pofida naturii capitalului ei social? Sunt multe răspunsuri, unii vin și spun pentru că e monopolista. Fals. Deci noi nu avem nici un produs de monopol, sau să aibă monopol pentru un produs de-al nostru. Mai sunt încă 25 care vin de peste tot din lume. Eu cred că suntem români în primul rând, autenticismul asta, românismului din noi creează până la urmă un orgoliu al românilor și eu mizez mult pe asta, să consumi produsul românesc, că sunt români medici care pun mult accent pe românesc, pe tradiții, pe expertiza faptului că cu produsul nostru oamenii s au făcut bine. Discutam mult de aici. Ideea este că o mână de oameni, care între timp am devenit mai mulți,  am făcut un pariu cu noi înșine, că putem și noi să facem lucruri la fel cum se fac peste tot în lumea civilizată și cumva am reușit. E un moment dificil acum, pentru că pe o reușită trebuie să te dezvolți sustenabil de acum și trebuie să lași după tine oameni competenți, să facă pe termen lung aceasta dezvoltare. Nu este simplu, oricând, știu eu,  vremurile se pot schimba, cum se întâmplă acum, legislațiile se pot reașeza, forțate de schimbările naturale să spunem și să să constați că tu nu te încadrezi acolo.

00:13:14:794 Ați folosit un cuvânt, sustenabil, este  un cuvânt la modă acum, și există critici. Cumva că sustenabilitate este  afectată ușor ideologic, în sensul că există o anume gratuitate, între ghilimele, un anume forțaj de a introduce prevederi foarte stricte de mediu sau de nediscriminare, sau de ceea ce în general se asociază cu mediul progresist, ori ca acestea  vin în economie impuse mai mult, decât  acceptate organic. Pot  să creeze anumite distorsiuni. Ați întâlnit asemenea situații? Credeți că  România este în situația de a accepta uneori o legislație care încă nu este bine metabolizata și acceptată organic?

00:14:10:850 E o diferență între a fi pregătită să o accepte și a accepta pentru că trebuie să acceptăm Este o chestie de competitivitate, sustenabilitatea trebuie văzută ca o chestie de a fi competitiv. Eram la o conferință organizată de un mare producător, de Pfizer, undeva în Statele Unite, și ridica directorul lor pentru cercetare o mare problemă pentru ei. În India, majoritatea companiilor care concurează puternic în Statele Unite nu respectă politicile de mediu, nu protejează mediul, nu protejează populațiile, nu își protejează proprii angajați, și de aici costuri mai mici pentru a realiza producția. Se vedea asta ca pe o problemă de competitivitate. Deci eu investesc în protecția mediului,iimi protejez oamenii, populațiile , sunt etic.

00:15:06:906 Dumneavoastră ați participat la licitații. Vă așteptați ca asemenea prevederi cumva să facă parte din criteriile de eligibilitate.

00:15:15:915 Da, pentru că fără ele, în perspectivă înseamnă că cei care nu investesc în așa ceva devin mai ieftini, mai nu știu ,câștigă mai repede o licitație, ori ne așteptăm ca sustenabilitatea, traduse prin politici integrate de mediu, protecția populațiilor, implicarea în problemele sociale ale comunităților, programele de responsabilitate socială pe care comunitatea europeană le solicită cu prisosință. Acum suntem la al patrulea, al cincilea raport  non-financiar. Deci Antibiotice, de patru, cinci ani, în afara rapoartelor financiare face raportul non financiar, este pe site ul nostru poate fi vizualizat, cu 100 de pagini.

00:15:58:958 Am văzut, voi face o paranteză, este cumva interesant,  să văd o companie românească, în speță antibiotice, care gândește și are asemenea politici de responsabilitate socială. Și să văd în același timp multe reprezentanțe ale unor companii mari de afară, aici în Iași, care înțeleg responsabilitatea socială mai mult în termeni de eficiență și de investiții în interesul cumva propriu, cumva mai mult ca un discurs, să spunem, de marketing, decât o realitate, iar la la dumneavoastră o abordare mai mult practică. Aș vrea să ne întoarcem puțin la ce spuneam  de Antibiotice ca o excepție în sistemul vechi. Au fost de-a lungul timpului mai multe încercări ,propuneri de privatizare. Astea cumva au stârnit atunci, a fost și un proces, au fost... Cum vedeți dumneavoastră, retrospectiv și în perspectivă.

00:17:05:1025 Privind în urmă la cei douăzeci și cinci de ani de când conduc fabrica asta, îmi pare rău că toate procesele de privatizare au fost niște rateuri, dar nu a fost din vina mea sau a angajaților. Din vina celor care făceau acele privatizări, pentru că ele gândeau pur și simplu ca pe o înstrăinare primitivă a capitalurilor, o redistribuire primitivă. Nu conta valoarea patrimonială, nu contravaloarea afacerii, nu conta potențialul. Ce nu aveam noi în viziunea lor? Potențial. Ce dovedim în ultimii 10 -15 ani? Poate potențial. Deci, potențial de a învinge, potențial de-a face, potențial  de a retehnologiza,  de a face afaceri în sistem internațional. Ei, potențialul era greu de evaluat de cei care  privatizau  peste noapte și se vindeau pe nimic Mai mult de atât., era complicat să vadă acel potențial atunci când se uitau la 2.000 de oameni. 2.000 de oameni, era greu de vândut o companie cu 2.000 de oameni cu 40 de hectare cu 100 de clădiri cu atâtea și atâtea. Cine voia să cumpere și să se ocupe de restructurare, de reașezare, de ore, de cutare. Toti voiau să dea puțin, fuga să ia terenul, fuga să facă fel de fel de business uri imediate. Noi ne am așezat într un efort de durată, de echipă, de durată, sa reașezam.

00:18:38:1118 Am restructurat acea companie, practic nu mai există decât una, două clădiri de înainte de 90, totul este nou acolo, am cam ras clădirile vechi, secțiile vechi, am făcut secții noi, am retehnologizat,  avem piețe noi, avem furnizori noi , avem parteneri noi. Sigur au fost momente și momente, am luat soluții după soluții ,unele mai contestate altele mai bune. Important e că ești în picioare, traversezi cu hotărâre momente extrem de importante în viața comunităților de oameni. Am intrat în comunitatea europeană, trebuie să ne calificăm acolo, ar trebui să rămânem acolo cu competențe, să câștigăm licitații la ei acasă. Nu e simplu să te duci în Marea Britanie, acolo unde britanicii au descoperit această  îmbinare între amoxicilina si clavolanat de potasiu, este al lor. Să te duci acasă la ei, să câștigi.... poate că sunt văzut acum la ambasada lor de oameni de afaceri. Poate că unii nu vor spune foarte frumos despre ce spun eu acum, dar e un efort. Dacă îl văd eu, după 25 de ani ,înseamnă că îl văd bine, că e real și îmi doresc ca după mine încă 25 de ani să rămână la stat. Dar nu numai că îmi doresc. Eu vreau ca mâine să privatizeze, corect , transparent , nu știu, să fie în siajul unei companii mai mari, sunt atâtea metode civilizate. La nivelul anilor 2005, 2010, nu mai contează.

00:20:15:1215 când vorbeam despre Bursa că un potențial factor declanșator sau realizatori de privatizări eram privit ciudat și mi se spunea întruna că vreau eu să faraminițiez capitalul ala in pachete mici ca să le pot eu cumpăra. Eu, bine. Să admitem că puteai să cumperi de sute de milioane de lei acțiunile alea. Dar de fapt ce este piața de capital? Este șansa pe care o dai fiecărui om, fiecărui om de afaceri ,fiecărei companii de a participa la dezvoltarea altei companii, de a cumpăra acțiuni folosindu și banii, inteligența, puterea,  pentru a ajunge proprietari. Noi nu aveam acel drept, în schimb  aveau toți de peste tot. Răspunsul ăsta ciudat, nu folosim piața de capital pentru că proprii noștri români vor cumpăra acțiuni, era unul ciudat si eu și așa îmi explic de ce o mie și ceva de companii au dispărut. Nu că de aia am rămas noi, nu, noi am rămas, repet, pentru că a fost o muncă titanică a unor oameni care și au dorit să rămână în picioare și am găsit un destin

00:21:28:1288 Ceea ce cumva ați speculat, rolul  strategic al companiei în sistemul național, și atunci ați convins statul că e nevoie de... de ...Să spunem că da, dar 

00:21:46:1306 haideți să vedem un lucru, cât de strategic este. În 2000 deja pentru fiecare injectabil de-al nostru erau 5 venite din afară. Deja se făceau studii în fiecare spital important din țară cu un produs, ca produsul tau nu-i la fel de bun ca al altuia și a trebuit să muncim mult, să  luptăm cu chestia asta. Mai mult, dacă  nu eram prevăzători în legătură cu posibilitatea noastră de a rămâne ancorați în sistem internațional, cu un produs, cu o substanță activă. Uite sunt state in care eu cred că sunt oameni pe care îi numeri la degetele de la două mâini, si stiu ce reprezintă nistatina pentru sănătatea populației lor, de peste tot din lume? Ce reprezintă? De fapt vor ști cam atâtia să răspundă la întrebarea asta. Ei, noi suntem primul producător mondial pentru produsul ăsta. Nu a fost un examen ușor de dat. A trebuit să găsim un drum pe care putem fi primii. Nu puteam fi primul pe injectabile Să fie clar, sunt mai mari ca noi, nu puteam fi primul pe topic unguente, creme, geluri supozitoare.... sunt mai mari decât noi, dar puteam fi primul aici. Deci aici am tras să fim primii. A trebuit să dăm olandezii un pic mai departe, se producea si în Italia, la Capo, se produce și în Europa de Est, în altă parte, dar uite că noi suntem primii, suntem acolo, iar Food and Drug Administration, Administrația Statelor Unite, când a caracterizat produsul ăsta pentru întreaga planetă, a luat ca standard de referință produsul de la Antibiotice Iași .Deci strategia noastră este standard de referință. Cine vrea să producă oriunde în lume trebuie să producă după standardul de referință de la noi și ăsta e mare lucru. Știu cât de puțini știu asta în țara noastră. Stim noi, v-am spus la dumneavoastră , aici, am mai spus-o de câteva ori, rămâne sau nu undeva, dar este o realitate. Ei, pe această realitate noi am pășit ca să câștigăm mai departe, demonstrând aici. Apoi am demonstrat ușor spre injectabile, că aveam tradiție, spre topice, creme, geluri, că era tot în tradiția noastră. Eu așa îmi explic faptul că am avut această reușită.

00:24:08:1448 Să  ne uităm în jur. Suntem în pandemie, mai suntem în pandemie. Are antibiotice flexibilitate pentru a ataca, să spunem, piața pandemică. Am văzut că anul trecut ați produs la cererea expresă, ați produs hidroxiclorochina.  Cum credeți vă puteți poziționa? Altfel spus, în discuțiile să spunem obișnuite, vorbim de un viitor al pastilelor de tratament, de la Merck , la Pfizer, de vaccinuri... Poate Antibiotice să relaționeze cu piața asta?  

00:24:48:1488 E un subiect complex pe care l-ati ridicat și trebuie privit din mai multe părți. Răspunsurile sunt variate. Sigur. Anul trecut eram solicitați, haideți să facem, fiecare ieșeam să facem, să demonstrăm că suntem utili. Tot anul trecut și o bună parte din acest an a fost o căutare febrilă. Nu este încă un tratament corespunzător pentru Covid, dar nu este un singur protocol admisibil pentru populații întregi, pentru o Europa, pentru o țară. Nu! Fiecare tratează. Și atunci producătorii evită să mai intre în eforturi de genul asta, pentru că produci hidroxiclorochina, dar nu mai este bună după trei luni să stai cu ea pe acolo și dupa aia iti face cineva din deget. Ce ai făcut acolo? Și tot așa, au fost suficiente situații, viteza de reacție a unui producător mare, vezi Pfizeri, vezi Hoffmann La Roche sau, mă rog, alții care între timp au pastila, au capsula necesară pentru a veni chiar poziționat pe COVID, viteza lor de reacție este mult mai mare. Noi ne comparăm acolo  cu laboratoare întregi de cercetare. Dar ai spus de rapiditate, de adaptare, da Antibiotice este ușor adaptabila. De ce? Pentru că în ultimii 15 ani mai ales s a dezvoltat cercetarea aplicată, ba chiar avem peste o sută de oameni tineri pe care i-am instruit în laboratoare specializate, încât iau substanța activă și o transformă cât pot de repede într o formulă, într un produs pe care îl adapteaza la piață. Din acest punct de vedere, laboratoare de control, asigurarea calității fluxuri tehnologice bine puse la punct, oamenii instruiți, pregătiți, viteza de reacție este mare. Dar de aici până la a cerceta inovator, să ajungi tu să produci un vaccin este o diferență. Am și spus o în repetate rânduri, este un efort național de truda, în care ar trebui mai multi să punem bani, să dezvoltăm platforme ,laboratoare și atunci viteza de reacție a unei țări a unei industrii ar crește.

00:26:56:1616 Ar  putea fi Antibiotice un fel de germene pentru o strategie națională de abordare în domeniu. Ați putea fi un reper un un loc în care să  vadă, să spunem, guvernanții...

00:27:12:1632 Ar putea fi un început de discuție sănătos.

00:27:16:1636 Pe scurt există viitor pe vaccinuri la Antibiotice? 

00:27:23:1643 Eu nu spun de pe acum că nu. De ce sa spunem NU unor generații care vor veni după mine. Dar repet, e nevoie de o strategie națională aici pentru a putea să gândești cu rapiditate spre așa ceva.

00:27:39:1659 Gasiti la universitățile din Iași oameni pe care sa i angajați, bine pregătiți? Cât vă ajută faptul că sunteți în Iași, în mediul universitar?

00:27:51:1671 De fiecare dată când aniversăm, din cinci în cinci ani,  țin speech-uri pe chestia asta. Nu întâmplător Antibiotice a fost așezată în această zonă a țării, mai ales în orașul Iași. Știu eu, universitățile de aici  au fost un factor declanșator al deciziei de a fi la Iași. Sigur că da, resursa umană pregătită în domenii importante, chimie, biochimie, biologie, farmacie, medici ,doctori și așa mai departe. Economisti, finantistii. Majoritatea are  pregătire ,dacă vreți, în universitățile în institutele din Iași. Pentru asta avem o serie de proiecte, lucrăm împreună, da ,avem performa Plus prin care  în fiecare an atragem studenți de la farmacie dar în special de la Facultatea de Farmacie spre noi, fac practică , dau fel de fel de examene și undeva, după câteva luni, selectăm câțiva dintre ei, nu mai mult de cinci, nu mai mult de opt. În felul acesta, în câțiva ani de zile ne am așezat bine ca să spunem așa. Pe forma asta de profesie, farmaciști. De asemenea relaționam  în perspectivă și cu Institutul Politehnic din Iași, pentru că atragem în permanență oameni, dar simțim nevoia într adevăr să îi instruiesc în spiritul nostru. Suntem acum în aprobarea, în plan intern, stiti, poate sună bombastic ce spun acuma acuma, și de aceea am renunțat zilele trecute la "Academia plus" ca denumire. Am văzut-o undeva, recent, în afara țării,dar erau mai mari, mai ales monștri sacri, și atunci mergea la ei "Academia", însă am zis hai  să scriem "Colegiul Tehnic A+", " școala de afaceri A+" și Colegiul Tehnic sună mai plăcut si merge să asimilezi aici de la cei cu pregătire medie, pe care sa-i instruiesti cum vrei tu, să iei de pe băncile liceului , să le dai o bursă, îi duci la tine,  faci curricula specializată, să-I califici pentru tine, la locul de muncă, așa cum era pe vremuri, dar pentru tine, nu le dai diplome recunoscute în Marea Britanie, doar la tine în firmă. De mine recunoscute, și de Consiliu, înseamnă că sunt recunoscuți acolo. Si în feul acesta să le dăm o parte din noi, să se identifice cu noi.

00:30:24:1824 Lucrăm la proiectul ăsta la fel pentru ingineri, de toate tipurile, pentru că a devenit foarte greu să recrutezi acum oameni cu pregătire superioară,mai ales ingineri. Pleacă, migrează, se duc peste tot în lume, de ce să mai rămână la el acasă in Iasi. Iar prin școala de afacere A+ incercăm să creăm aptitudini suplimentare absolvenților de marketing, economiști, finanțiști, care vin dinspre Universitate, dar care nu au acestea, din păcate, încă încurajate, aptitudinile și cunoștințele încă nu sunt perfect să spunem compatibile cu tipurile de economii în care lucrăm, operăm, mai ales și cu economiile astea internaționale și atunci prin școala A+ sau școala de afaceri încercăm o compatibilitate. Eu sper să reușească asta, încă lucrez cu un elan mare la  asta, mă bucur că în jurul meu găsesc mereu oameni care vor să facă aceste lucruri. Pare așa triumphalist, eu sper să nu supăr pe nimeni dar este mult de muncă.

00:31:34:1894 Sunteți o firmă care vinde în 70 de țări, strategică la nivel național, și localizată în Iași. Ce alegeți, la prima strigare, dintre internațional, național, local? Dacă ar fi să vă prezentați 

00:31:51:1911 intr un cuvânt.  Dacă ar fi să mă prezint sunt o firmă din România, din Iași. 50%  facem afaceri în România, 50 la sută în afară, deci e complicat să mai spui ca esti numai o firma din România, este o firmă prezentă pe piața internațională.

00:32:08:1928 Si DACA AR FI să discutăm în termeni de mândrie, de patriotism. Mai degrabă iesean decat național , sau evitati .....

00:32:19:1939 Nu e drept, pentru că chiar suntem o firmă cu un puternic caracter românesc, tradițional și definim acea zonă. Una din trăsăturile culturii culturii noastre organizaționale este tradiție și continuitate în peisajul românesc este un pilon pe care construim cultura organizației noastre.

00:32:40:1960 Voiam să fac o tranziție  la subiecte care țin în general de experiența dumneavoastră de om de afaceri de manager, și de problemele locale  și regionale. Avem o discuție de foarte multă vreme în Iași, în ceea ce privește autostrada, o autostradă care să lege Iașiul de Târgu-Mureș,care sa lege provinciile istorice și cer un punct de vedere de la omul de afaceri Ioan Nani. 

00:33:10:1990 Atat timp cât am alocat eu acestui subiect, eu am nevoie să ajungă cât mai repede acolo la Târgu și la granița cu Ungaria, dacă vreți, să o facă cât mai repede, si pe oriunde vor, dar să o facă, pentru că atât de mult discutăm despre chestia asta, atât de mult ne învârtim și atât de mulți! Nu știu de ce nu suntem încă racordați la culoarele europene de autostrăzi pentru că ele există au trasabilitate până la Iași, până la Constanța. Dacă te duci la Bruxelles sau la Londra sau la Viena ai sa gasesti aceste culoare de autostrăzi până acolo unde v am spus eu. La noi nu există. La noi este un gol imens în capul nostru în bugetele noastre, nu știu, însă atâta am reușit eu să ma implic în asta, că nu mai am timp, dar ca român, ca om de afaceri, ca firmă aflată la granița răsăriteană a României, e imperios necesar ca în cel mai scurt timp să ajungă în Vest. Vă dau un exemplu, ca să vând o cantitate de substanță activă, unde suntem primii la nivel mondial, să ajungă în Australia, că vindem de un an jumate și în Australia și  injectabile - n-am mai spus o asta ca să nu șocheze, chiar  și nistatina. Dar nu am cum să trimit acolo că ar trebui să trimit de undeva de la Constanța, să facă câteva luni până în Australia, și atunci trimit un camion până la București pe Aeroportul Otopeni. Dar eu vă spun, întâi ca director al acestei companii, am crezut că marfa asta se urcă într un avion la Otopeni și de acolo zboară la Milano și de la Milano zboară la știu eu, în Australia,  ca să constat că, nu ,stați un pic, că Otopeniul nu are nu știu ce tip de infrastructură ,de acolo ți-o ia un alt camion, o duce pe rute terestre până la Milano, de la Milano, abia  sunt condiții să urce într un avion și de acolo să plece în Australia.

00:35:12:2112 Adică noi din start suntem dezavantajați în a face așa ceva, fără să mai discutăm de competiție de știu eu. Ba mai mult, mi s a întâmplat o chestie teribilă. Garda Financiară din Italia a tras camionul pe dreapta, pentru că e un camion cu număr românesc. Să continui să vă spun ce înseamnă un camion din România când se întâlnește cu Garda Financiară din Italia? Deci trebuie să facem ceva. Vreau să plece marfa mea de pe aeroportul din Iași, să zboare la New York, pentru că acolo ajunge o bună parte din ea, iar eu dacă vreau să ajung mâine la Viena, trebuie să mă întâlnesc cu o firmă mare, care se vrea cea mai mare producătoare pentru Europa, să discut politici comune, trebuie să fac trei ore, pentru că am întâlnire la ora 14. Eu sunt la 10 la mine, în birou și mă sună ala si spune la 14 poti sa vii?  Nu. De ce? Ca am avion poimarți. Da, vin, mă urc în mașină sunt în patru ore  acolo. Atunci suntem civilizați. Ce trebuie să facem pentru asta? Cred că trebuie să avem niște oameni vizibili și noi aici în Moldova și mai ales trebuie să fie o gândire, de undeva, cât ne am învățat că de la București să să gândească. Nu știu, dar noi știam că de la Bruxelles

00:36:34:2194 Imi notasem o asemenea idee, eu știu,  ca ultima abordare a discuției noastre, tocmai pentru că dumneavoastră aveți experiență în discuțiile despre afaceri la nivel național, internațional și, așa cum am încercat să împing lucrurile, să vă definesc si ca ieșean. Cum vedeți mediul de afaceri și nu numai mediul de afaceri, spuneam  cum vedeți greutatea Iașului la nivel la nivel central? Până la urmă, e adevărat că să spunem prin noi înșine putem face multe, dar politicile guvernamentale sunt foarte importante. Politicile guvernamentale vizează autostradă, vizează infrastructura mare din Moldova, de care am discutat noi deseori, Spunem aici că nu avem călcătura necesară pentru pentru a reprezenta cu adevărat interesele Iașului la nivel central, la nivelul guvernamental, avem și o ceartă permanentă aici pe plan local. Dumneavoastră cum vedeți?

00:37:34:2254  Eu nu am să fiu aantrenat în discuția asta, că nu găsesc lideri locali, că nu i văd sau nu, că nu-i avem. Eram undeva în Polonia în anii 2004. Ei erau deja ușor integrați în comunitatea europeană. Noi mergeam cu administrațiile locale să vedem cum e în comunitate și ce vom face după ce ne integrăm. Incă noi ne întrebam ce o să facem după ce ne integrăm. Imi pare rău să o spun dar  Moldova are un potențial imens, uman, un potențial agrar, terenuri. Sa-l definesc eu acum pana la capăt? Forestier și așa mai departe, deci are un potențial. Suntem români, undeva un plan de țară trebuie să existe. Avem,  un om vizibil la Iași, sau 2, există planul ăsta, investim pentru că trebuie să ridicăm toată zona, trebuie să ridicăm țara, trebuie să ridicăm comunitatea europeană, că eu am spus că dacă ceva trebuie să se vadă în pandemia asta este solidaritatea, care trebuie să existe atât între țările comunitare cât și în populațiile țărilor din care fiecare facem parte. Ori ,asta s a văzut că a lipsit o perioada, să știți anul trecu,t ca în fiecare din țările Europei săreau în sus cu măsuri proprii, cu fonduri uriașe ca să își salveze economiile proprii și noi ne întrebam cum vom trece, cum vom reuși.

00:39:03:2343 Pare se că între timp s a ajuns din nou la termenul de solidaritate și va fi OK, dar revenind în plan național, pe cine să ne așteptăm să ne ridice zonal, teritorial? Da, e adevărat, că și lideri de opinie de la noi din Iași din Moldova ,dar planul național de dezvoltare ,planul care trebuie să existe, de ce plan, nu vedeți că spunem într una proiect , plan, program, pentru că totuși suntem o națiune care ne dorim în picioare, ne dorim într o continuitate evolutivă, ne dorim rămânerea populației în teritoriile naționale. Sau vrem totuși să migreze toți? Iar noi, dacă ne dorim, indiferent că avem președinte de consiliu județean sau nu mai aveam, că avem sau nu primari, programele astea trebuie să funcționeze. Oamenii ăștia pot fi mai înzestrati mai puțin înzestrati, mai oameni de afaceri sau mai puțini ,dar economia nu trebuie sa depindă de trei oameni. Si depinde de o proiecție de o dorință menționată.

00:40:10:2410 Sunteți foarte optimist. Credeți că  legile să zicem economice merg, funcționează, dincolo de de persoane. Așa ar trebui. Așa e civilizat. Așa ar trebui. Ok ,mulțumim pentru prezența la la emisiunea noastră și sperăm ca pe viitor să discutăm despre alte realizări ale companiei dumneavoastră. Vă mulțumesc.

00:40:39:2439 Mulțumesc. Mulțumesc și eu pentru că m ați invitat. Cred că undeva pot fi criticat de naivitate, cum crede el că la București cineva va ridica vreodată problema autostrăzii , dacă nu suntem membri în Guvern  dacă nu avem ministri. Da, este și asta e o realitate, și asta trebuie, Eu nu am spus ca nu. Dar am spus clar că ne trebuie o voință națională și un Plan Național de Dezvoltare, altfel nu există.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri