Vrem o țară ca afară, dar poate să fie ca Japonia? Un incitant interviu ZDI TV cu o ieșeancă stabilită acolo/VIDEO
Împreună cu o colegă din mass-media ieșeană, acum stabilită în Țara Soarelui Răsare, am pornit din studioul tv al Ziarului de Iași într-o călătorie tocmai la capătul Asiei. Ghida noastră, Iulia Mihalache, care în anii ’90 ne povestea în buletinele de știri la Radio Nord-Est ce se întâmplă prin lume, ne-a condus acum într-un parcurs de la viața de zi cu zi în Japonia, la atracțiile turistice, de la sistemul de educație, la obiceiurile pe care noi le vedem de multe ori aproape imposibil de adaptat aici.
Iulia predă engleza studenților de la Universitatea Fukui, din prefectura/ județul cu același nume de pe coasta de vest a Japoniei. Când ea și soțul ei au ajuns în Japonia, băiețelul lor avea un an și a parcurs de atunci toate etapele educaționale, de la creșă până la doctorat. Cum e structurat anul școlar, câte teme au elevii, e adevărat că se gospodăresc singuri la școală?, cât durează vacanța? – multe asemenea întrebări ne-au arătat ce înseamnă sistemul de învățământ din Japonia. Trebuie să urmăriți dialogul ca să puteți face comparație cu cel românesc.
Pentru că subiectul e foarte actual, am discutat și despre vârsta de pensionare în țara cu cei mai mulți centenari și despre cum este construit sistemul de pensii de acolo.
În Japonia se poate călători fără viză dacă șederea nu depășește 90 de zile. Sunt câteva lucruri pe care e bine să le știți dacă vă gândiți să mergeți acolo, iar Iulia a enumerat câteva. Printre acestea, cel care generează poate cea mai frecventă întrebare:
Vă este frică de cutremure? E adevărat că sunt foarte dese, dar clădirile rămân în picioare, iar oamenii, cât se poate de calmi. Puteți să aflați inclusiv în ce a constat secretul reconstrucției rapide după seismul care a provocat acel tsunami devastator în 2011. Despre toate acestea și despre multe alte detalii poate mai puțin cunoscute din viața obișnuită a celor care trăiesc în arhipelagul nipon puteți afla urmărind dialogul din studioul tv al Ziarului de Iași al redactorului Radu Meșniță cu invitata noastră din Japonia.
Citiți și:
- Șeful de la Antidrog Iași, Marius Manea, despre starea de zombi la elevi și ravagiile etnobotanicelor în școli
- Senatorul Liviu Brătescu face o critică severă a filialei Iași a PNL. Misterul rubedeniilor
Publicitate și alte recomandări video