ZdITV: Interviu cu un tânăr arhitect ajuns în structurile cheie ale celebrei case de arhitectură Zaha Hadid

marți, 21 mai 2024, 03:00
2 MIN

Urmăriți un interviu despre arhitectura modernă cu unul dintre tinerii din România care a reușit să performeze la casa de arhitectură cu cele mai spectaculoase proiecte din lume: Zaha Hadid. Bogdan Zaha, al cărui nume identic cu cel al faimoasei arhitecte a stârnit curiozitatea acesteia la Universitatea de Arte Aplicate din Viena, povestește despre cum a reușit să intre în elita arhitecturii internaționale. Cum și-a ales parcursul formării sale, trecând succesiv prin școlile universitare de la București, Timișoara și Viena.

De ce universitățile românești nu stimulează creativitatea studenților și cum sentimental libertății și al încurajării propriului potențial l-a descoperit la Viena, la universitatea unde renumita casă de arhitectură Zaha Hadid are un loc aparte.

Bogdan Zaha vorbește despre resorturile intime ale unui arhitect care îi mobilizează energiile, despre condițiile de lucru în elita acestei profesii și despre avantajul de a lucra la scară mare și foarte mare. Proiectele din Asia și lumea arabă depășesc astăzi puterea de investiție Europei, iar constrângerile locale, în special pentru proiectele de arhitectură din infrastructura aeroportuară sunt minime, fiind limitate doar de tehnologie. Ce sfat ar da el unui tânăr aflat la început de carieră în România, cum ar trebui să-și vadă traseul ca un parcurs inițiatic și de ce nu ar trebui să-i fie frică sunt teme care îl provoacă în descrierea profesiei.

Bogdan Zaha propune, împreună cu partenera Andreea Felciuc, o expoziție – parcurs architectural, la Palatul Culurii, în Sala Mașinilor, pe care o mai puteți viziona până pe 26 mai. De ce nu construim și acum în stilurile classic, gotic, baroc, atât de appreciate de turiști, dacă poți să faci arhitectură de calitate într-o țară săracă, ce definește liniile  faimoasei arhitecte Zaha Hadid, care este diferența dintre un architect de acum și unul din perioada glorioasă a Renașterii, dacă există ideologie în arhitectură –  acestea, dar și multe altele – sunt temele discuției purtate în studioul ZdITV de redactorul șef Toni Hrițac cu arhitectul Bogdan Zaha

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii