sambata, 16.01.2021
Bucatarul sef al Restaurantului Alexandru nu sta sa se gandeasca prea mult cum sa prepare bucate gustoase. Experienta, cunostintele, mainile lui indemanatice si sufletul lui de bucatar stiu cel mai bine cum sa se descurce si sa trebaluiasca printre oale si tigai, cu legumele si carnea mereu proaspete, printre condimentele din alte zari sau cele neaose din gradina romaneasca, dar mai ales cu retetele stravechi cu parfum de acasa. Iar astazi e o zi numai buna pentru pregatit o zeama de gaina.
1 gaina
1 litru de bors
1 ceapa
verdeata - leustean, loboda, patrunjel
taitei sau zdrente
2 morcovi
1 patrunjel radacina
sare, piper
taitei - 1 ou, 2-3 linguri de faina, sare
zdrente - 3 linguri de faina, 2 oua, sare, o jumatate de pahar de lapte
O zeama de gaina, ca la bunica de la tara, poate sa vindece multe dimineti ranite de excese, cum spune regretatul Radu Anton Roman. Tot ce-ti trebuie ca sa pui la cale o asemenea desfatare este placerea de a gati si un dram de bucurie ca poti face ceva nemaipomenit cu propriile maini.
Tocmai ce gaina ti-a poposit in bucatarie, gata jumulita si cintuita, nu mai sta mult pe ganduri si adaposteste-o intr-o oala cu apa, nici prea multa, nici prea putina, cam cat doi litri dintr-o galeata de la fantana. Dar nu o lasa singura sa fiarba la foc mic, ci insoteste-o cu o ceapa, doi morcovi si un patrunjel aromat ca sa dea gust bun la zeama ce va iesi din carne. Si, in timp ce tai fasii verzi de leustean, patrunjel si loboda parfumand bucataria mai dihai ca o cocota, mai trage un ochi la oala si trage incet spuma de deasupra pentru ca zeama sa fie clara si limpede ca lacrima.
Dupa ce ai gatit de aranjat oala si fiertura bolboroseste pe foc povesti despre cocosi, oua si pui ce au fost odata in batatura casei, ia si te joaca cu aluatul de taietei si fa niste zdrente de sa-ti lase gura apa numai la gandul ca vor ateriza in oala. Doar sa mai verifici daca e fiarta carnea atat cat sa ti se topeasca in gura si pune repede si taiteii, borsul acru de sa-ti sara caciula din cap si verdeturile vesele asteptandu-si randul la aromat lucrarea. Totul mai clocoteste inca 10 minute si zama de gaina e numai buna de transportat cu polonicul in farfurie. Iar langa ea, o mamaliga galbena si tare ca o gutuie, cu o lingura cu smantana groasa ca zapada pe langa este tot ce-si mai poate dori un suflet de gurmand.
Cam asa decurg lucrurile in bucataria Restaurantului Alexandru din Iasi. Nu mai trebuie decat sa mergeti acolo si sa o savurati intr-o atmosfera intima si frumoasa sau sa o comandati direct acasa. Ne gasiti pe internet la adresa http://www.restaurantalexandru.ro/
Cei care doresc sa vina cu masina la restaurantul nostru au ca punct de reper Piata Agroalimentara Alexandru cel Bun, adresa localului fiind Sos. Nationala nr. 19G.
Insa firma se vede de departe si asta poate constitui un alt reper. Plus ca in apropiere se gasesc si parcari ca sa-ti lasi masina in siguranta cat timp iei masa la restaurant. Pentru cei care iau autobuzul sau un taxi accesul se poate face prin intermediul transportului în comun – Liniile 28, 121, 44 si statiei de taxiuri – Biserica Sf Nectarie.
Dar inainte de a pleca fa-ti rezervare la numerele de telefon: 0232 272473 si 0756 080 175 sau 0751 129 585 ca sa fii sigur ca ai loc la o masa.
Programul Restaurantului Alexandru din Iasi este zilnic 08.00 - 20.00, iar pentru evenimente si rezervari – un program conform contractului incheiat.
Cuvinte cheie: + zeama, gaina, restaurant, alexandru
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
-11 grade la ora 19 în municipiul Iași. La Bârnova e și mai frig, -13 grade
Marea Britanie impune și carantină, indiferent de rezultatul testului COVID
Traian Băsescu s-a vaccinat împotriva COVID-19 la Spitalul Militar „Carol Davila”
VIDEO Baloo din Retezat! Urs surprins într-o ipostază amuzantă de angajații Romsilva
Iașul, pe locul 3 în preferințele călătoriilor pentru români în 2020
Astronomii au surprins „în direct” moartea unei galaxii aflate la 9 miliarde de ani lumină
Funeriu a câștigat procesul cu sindicatele, după ce le-a denumit „structuri cvasi-mafiote“
Unde se duc parlamentarii când se duc. Eugen Teodorovici se angajează, în sfârșit, la privat
Glumă proastă pe șoselele sucevene. Drum județean blocat cu balize false
VIDEO Nuntă cu peste 300 de invitați, spartă de polițiști. Își suflau în nas aerul unul altuia
FOTO Noua minune turistică a României: căsuțele de hobbit, paradisul ascuns în munți
Inițiativă inedită: "Dorim ca TIMPUL să fie un Facebook cultural"
Bilanț COVID, 16 ianuarie: 3.218 cazuri de infectare cu noul coronavirus și 66 de decese
VIDEO Haideți la săniuș și schi la nici 20 km de Iași! Peisaj de iarnă în codrii Dobrovățului
Concurență mare pentru angajarea la Biroul pentru Protecția Animalelor Iași
Cum va fi recuperată materia pierdută. Ministrul Educaţiei, soluţii pentru elevi şi profesori
TABEL: Șapte comune din Iași sunt în continuare în scenariul roșu
VIDEO: Premierul Florin Cîţu s-a vaccinat anti-COVID. A purtat un tricou cu mesaj
Cum va funcționa școala din 8 februarie. Copiii bolnavi vor învăța tot online
Ghinionul unui şofer băut zdravăn care a ajuns în şanţ cu maşina
Un şofer băut a încercat să-i aburească pe poliţiştii ieșeni cu un permis fals
Celebra revistă ”Vogue” acuzată că i-a „albit” pielea Kamalei Harris într-o ședință foto
Voiculescu a admis că platforma de programare la vaccinare are probleme
Fostul dictator Nicolae Ceaușescu încasa cel mai mic salariu de președinte din lume
La Bucureşti și la Cluj nu mai sunt locuri pentru cea de a doua etapă a vaccinării
Pământul se învârtește mai repede: Ziua se scurtează din cauza topirii zăpezilor
VIDEO S-a dat cu capul de dulap ca să scape de polițiști și a fost făcut K.O de un televizor
Elevi înșelați cu burse online: li se cerea 100 de lei ca să primească 3.600
Cum poate fi ocolit orașul Podu Iloaiei cu mașina? Se lucrează la două variante
De ce trebuie să se vaccineze bolnavii de diabet. Argumentele specialiștilor
Coiful de sute de mii de euro descoperit în Siret, predat cu poliția pentru restaurare
Motivele unor profesori care cred în eficiența vaccinului, dar consideră că trebuie să mai aștepte
Fata şi-a chemat "peştii" ca să pice în plasa poliţiştilor. Au fost încătușați imediat
La Iaşi a început etapa a II-a în centrele rezidenţiale. "Poate vaccinul ăsta mă face să zbor!"
Un corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I)
Ce a păţit Chiştoc după ce i s-a pus pata pe doi poliţişti de pe peronul gării
Decizie de afaceri inedită a omului de afaceri Cristin Zămosteanu
Interlopul Bogdan Corduneanu s-a băgat arbitru şi între fetele de la videochat
Filarmonica Iași revine LIVE în sălile de concerte. Ce spectacole au fost pregătite
Apel către tinerii artişti români. Vor face parte dintr-o echipă internațională
Nicolae GRECUPrimăvara din ianuarie |
Eugen MUNTEANUUn corifeu al „gândirii politice corecte” - Noam Chomsky (I) |
pr. Constantin STURZUDar cine „le are cu Biserica”? |
arh. Ionel OANCEAFilozofie coruptă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.