Zece ani de Canada: bilanț cu bune și rele. Povestea unei familii de ieșeni plecată din țară în 2014

luni, 20 mai 2024, 11:57
5 MIN
 Zece ani de Canada: bilanț cu bune și rele. Povestea unei familii de ieșeni plecată din țară în 2014

Un ieșean a povestit pe pagina sa de Facebook aventura ultimilor 10 ani din viață, perioadă în care a stat cu familia în Canada. O parte din postarea Cristian Enache, mai jos:

10 Ani de Canada. Povestea de viata a unor tineri romani din Iasi, Romania in Canada.
Nici nu stiu de unde sa incep si unde sa termin, asa de multe sunt de povestit, pentru cei care vor citi aceasta postare.
Sa incep cu inceputul. In 2011, ne-am saturat de hoti, politica, etc. din Romania si am decis sa aplicam pentru Canada.
In 2014, pe 13 mai am ajuns in Quebec, unde am locuit 2 ani de zile, dupa care ne-am mutat in Ontario.
In toti acesti 10 ani, pot spune ca am vazut de toate si merita sa cititi si povestea noastra, care este unica in felul ei, dar la fel cu cea a tuturor romanilor din Canada in general.
Trebuie sa fii nebun sa spui ca doar Romania este cea mai frumoasa tara. Canada este superba!
Nu exista ceva in Romania care aici sa nu gasesti! Poate leusteanul. 😊 Dar l-am adus si pe ala din Romania. 😊
Incurajez pe absolut orice roman care doreste sa traiasca, sa munceasca, sa isi intemeieze o familie, sa aiba o viata frumoasa, sa vina in Canada. Pe absolut toti. Posibilitatile si oportunitatile de a munci, de a face bani, de a te distra, de a creste si educa copii, de a merge in vacante, sunt ca sa zic asa, fara numar.
Ce inseamna, ca Romania nu e la fel? Dne fereste, dimpotriva, o tara frumoasa si stim bine de unde am plecat si nu vom uita asta niciodata. Poate la pensie, revenim si noi in Romania, cum multi romani o fac. Nu se stie niciodata, trebuie sa fii un om deschis la orice, oricand.
Deci, daca vrei sa reusesti in cariera, sa faci bani, sa te bucuri de ei cu cei dragi, sa stai departe de politica si metehnele romanesti, in Canada e cel mai potrivit loc. De ce?
Pai, daca vrei sa devii doctor, avocat, electrician, constructor, renovator, ce vrei tu, este de munca de nu ai tu ani de viata. La modul serios. Deci efectiv munca nu se mai termina niciodata, noi trebuie sa spunem cat anume dorim sa muncim. Si nu conteaza ca ai propria afacere sau muncesti la o anumita companie.
De ce sa lasi Romania sau alta tara pentru Canada? Pentru ca aici, daca dai din coate, te zbati, vrei sa reusesti, ai cu ce si ai unde. Nu exista job, cariera, fel de a trai sa nu il poti realiza in Canada. Este absolut IMPOSIBIL. Repet. IMPOSIBIL. Doar sa vrei.
Daca esti lenes, te faci ca muncesti, o faci pe-a prostul, ori nu intelegi ce inseamna viata de zi cu zi, cred ca nu are sens sa mai vorbim. La munca, tata! In Canada, spre deosebire de Romania, unde mai poti trage chiulul, mata de coada, mergi sa prosteti alti romani si iti merge, aici e pe munca. La Romania, inca mai merge, tu te faci ca muncesti si aia se fac ca te platesc. Aici, daca fentezi si te dai rotund, te-au dat afara instant. Daca insa muncesti cu minimul pe economie si nu au altul mai bun, te vor tine decat deloc. Dar ca sa muncesti doar cu minimul pe economie in Canada, cred ca degeaba ai venit, cred ca e mai bine in Romania pt tine. Aaaa…, ca muncesti cu minimul pe economie la inceput, mi se pare corect. Si eu am inceput la fel, toti am inceput la fel. Si am fost, suntem si vom fi ok.
Daca insa nu-ti place sa faci job-uri de supravietuire la inceput ca sa faci scoala sau sa impingi o cariera, un business, atunci trebuie sa ai bani deoparte, cand vii aici, sa te poti intretine atat timp cat respectiva afacere creste sau scoala dureaza, daca nu vrei sa muncesti intre timp, din nevoie de bani.
Cine are un plan foarte bine definit, vreau asta, de asta am venit in Canada, imi doresc urmatoarele lucruri sa realizez, fara sa iei in calcul banii, vei reusi 100%. Fara dubii!
Intalnesc zilnic romani care au reusit, si nu ma refer niciodata la bani in primul rand. Banii vin si pleaca.
Ii vezi ca zambesc zi de zi natural, sunt oamenii faini, au familie, ne intalnim, bem o bere, mancam un mic, mergem in vacante, avem un acoperis deasupra capului, avem ce sa punem pe masa maine dimineata copiilor, nu ne lipseste absolut nimic dintr-o viata normala. Atentie celor care nu se mai satura de bani, case si masini, este o prostie enorma sa fugi toata ziua dupa bani! Cred ca nu ai inteles despre ce e vorba in aceasta viata.
Eu alerg dupa clienti, zi de zi, ca asa este cariera pe care mi-am ales-o, mi-am dorit-o din totdeauna si asta voi face toata viata mea. Altii, muncesc de la 9 la 5, luni-vineri si asta si-au dorit intotdeauna, sunt foarte multumiti si nu exista nici o problema. Nu conteaza cum petreci timpul sa faci bani, conteaza cum petreci timpul sa ii cheltui cu familia ta. Degeaba muncesti non stop, daca nu ai timp de nimic si viata trece pe langa tine.
Sa nu intelegeti ca sunt un fel de Guru, Influencer pe internet, psiholog sa ma dau mare. Nici pe departe. Sunt un om normal, care este nascut si gandeste diferit si nu imi este rusine sa interactionez cu oamenii, avand in vedere ca asta imi place sa fac cel mai mult, sa lucrez cu oamenii, nu cu o masina sau cu un calculator. Fiecare cu menirea lui in aceasta viata, cum ne este lasat de la Dumnezeu.
Inapoi la Canada, ca m-am luat cu vorba. Vorbesc cam mult, stiu, toti imi spun asta. 😊 Sper ca nu mult si prost, dar mult si corect. 😊
Ce am facut noi, in 10 ani de Canada?
Suntem cetateni canadieni, ceea ce ne ofera un mare avantaj de a calatori fara limite.
Pentru a fi acceptati in Quebec, a trebuit sa punem burta pe carte, sa invatam franceza, plus ca am locuit acolo 2 ani, deja stim si vorbim franceza foarte bine.
Acum, in Ontario, pentru ca locuim aici si se vorbeste exclusive in engleza peste tot(exceptii sunt institutiile guvernamentale, etc unde poti cere sa vorbesti si franceza, daca vrei), acum si noi si copii nostri vorbim si engleza. Evident, ca noi, ca parintii, nu suntem perfecti si nu vom fi niciodata, cum vor fi copiii nostri, dar nici nu ne dorim asta. Toate lumea aici vorbeste engleza cum stie, cum poate si nu este nici o problema. Stim toti de unde venim si nu avem niciodata o problema cand cineva ne spune, ca la Bucuresti, dar in engleza: Este oua la piata. Nu moare nimeni. Bine ca este oua. 😊
Postarea integrala, ACI

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii