Zece cărţi pentru premiul de proză "Ziarul de Iaşi". Academia Română este partener de onoare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Zece cărţi pentru premiul de proză "Ziarul de Iaşi". Academia Română este partener de onoare

GALERIE
premiu zdi1
  • premiu zdi1
- +

Juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a nominalizat cei zece finalişti pentru obţinerea trofeului celei de-a XVIII-a ediţii.

Premiul a devenit deja o tradiţie, în fiecare an acesta revenind autorului celei mai bune cărţi de proză românească apărută în anul anterior.

Lista celor zece

Anul acesta, juriul Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, format din scriitorii şi criticii Alexandru Călinescu, Bogdan Creţu, Codrin Liviu Cuţitaru, Doris Mironescu şi Antonio Patraş, i-a nominalizat pe:

•        Ioana Pârvulescu - „Prevestirea”, Editura Humanitas

•        Bogdan Coşa - „Cît de aproape sînt ploile reci”, Editura Trei

•        Şerban Tomşa - „Ninge la Iasnaia Poliana”, Editura Paralela 45

•        Veronica D. Niculescu - „Toţi copiii librăresei”, Editura Polirom

•        Nora Iuga - „Hipodrom”, Editura Polirom

•        Simona Sora - „Complezenţă. Înălţarea la ortopedie. Musafir pe viaţă”, Editura Polirom

•        Dan Sociu - „Pluto în Scorpion”, Editura Polirom

•        Andreea Răsuceanu - „Vîntul, duhul, suflarea”, Editura Polirom

•        Simona Goşu - „Fragil”, Editura Polirom

•        Ştefan Manasia - „Cronovizorul”, Editura Polirom

Preşedintele juriului Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi”, Alexandru Călinescu, istoric literar, critic literar şi publicist, afirmă despre cele zece cărţi nominalizate faptul că merită să facă parte din orice bibliotecă, subliniind totodată că anul care a trecut a fost unul rodnic din punct de vedere publicistic.

„În ciuda pandemiei, în ciuda problemelor de tot felul pe care ea le-a generat, anul editorial 2020 a fost destul de rodnic. Conform procedurii pe care o respectăm de la înfiinţarea acestui premiu, juriul a ales, într-o primă etapă, 10 titluri. Sunt volume care au avut succes la public şi s-au bucurat de o bună primire din partea criticii. De asemenea, trebuie spus că aceste cărţi sunt de o remarcabilă varietate tematică şi de o reconfortantă diversitate stilistică. Misiunea noastră nu va fi uşoară, dar să sperăm că vom face, şi anul acesta, o alegere judicioasă. Şi repet: toate cele zece cărţi merită, cu prisosinţă, să facă parte din bibliotecile dumneavoastră”, a afirmat Alexandru Călinescu.

Academia Română - Filiala Iaşi, partener al evenimentului

În acest an, partenerul onorific al evenimentului este Academia Română - Filiala Iaşi. Academicianul Viorel Barbu, vicepreşedinte al Academiei Române şi preşedinte al Academiei Române – Filiala Iaşi, a menţionat că este încântat de acest parteneriat.

„Propunerea de a fi parteneri în cadrul acestui eveniment pe noi ne-a încântat din două motive. În primul rând pentru că ne dorim ca toate evenimentele culturale să fie foarte bine popularizate şi în al doilea rând pentru că Academia vrea să se implice în astfel de activităţi culturale, în special cele care interesează urbea. Prin urmare, suntem foarte satisfăcuţi de acest parteneriat, şi cu mare plăcere ne-am alăturat. De acum, aşteptăm evenimentul şi sperăm că îl vom putea face în condiţii normale, cu prezenţă fizică în Aula Academiei şi cu cadrul potrivit pentru o astfel de manifestare. De altfel, Premiul Naţional de Proză Ziarul de Iaşi are deja o tradiţie, am urmărit manifestarea în ceilalţi ani şi este un eveniment important al Iaşului, şi nu numai. Ne bucură că Ziarul de Iaşi se implică în astfel de activităţi, mai ales că în perioada aceasta cultura trebuie susţinută şi promovată”, a precizat academicianul Viorel Barbu.

Anul trecut, autorul câştigător al Premiului Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost desemnată scriitoarea Ioana Nicolaie, al cărei volum, „Cartea Reghinei”, carte apărută la Editura Humanitas, a fost considerată cea mai bună lucrare în proză a anului 2019. Premiul pentru debut a fost acordat lui Luca Ştefan Ouatu pentru cartea „Cinematic”.

Premiul Naţional de Proză „Ziarul de Iaşi” a fost înfiinţat în 2004, din dorinţa redacţiei de a-i premia pe cei mai buni scriitori români şi de a oferi repere valorice cititorilor pasionaţi de literatură. Partenerul onorific al ediţiei din acest an este Academia Română - Filiala Iaşi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

În atenția DIICOT

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.