anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Zece firme din agricultură au împărţit un tort de la UE de 114 milioane de euro

GALERIE
ferma pui
 • ferma pui
- +

Cele mai mari sume au fost încasate de Avi Top SA, patronată de familia fostului parlamentar Neculai Apostol şi Orgapic SRL, deţinută de Clemens Tonnies, patronul Schalke 04.

 

Zece firme din Iaşi din domeniul agriculturii au tras, în ultimii trei ani, subvenţii şi sume compensatorii în valoare totală de aproape 114 milioane de euro. În 2014, ele au absorbit aproape 34 de milioane euro, în 2015 sumele s-au ridicat la 43,6 milioane euro, iar anul trecut valoarea lor a ajuns la 36,3 milioane euro, arată datele oficiale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA).

 
„Este un experiment la nivel de UE”
 
Prima de pe listă este Avi Top SA, ce face parte din grupul Kosarom, patronat de familia fostul parlamentar Neculai Apostol. De 14 ani această firmă se ocupă cu creşterea şi prelucrarea cărnii de pasăre. „Ce primim noi nu sunt subvenţii, sunt sume compensatorii care se dau pe suprafaţă. Nu mai creşti 10 pui pe metrul pătrat, creşti 8 şi sunt nişte cheltuieli în plus pe partea de bunăstarea animalelor. Banii nu vin de la stat, vin de la UE iar în final totul se reflectă în calitatea cărnii. Pentru cheltuielile care se realizează la porc şi pasăre, ei suportă cheltuielile în plus. Este un experiment la nivel de UE, vor să vadă rezultate pe bunăstarea animalelor, să nu confundăm subvenţia cu banii care se primesc prin acest program european”, a declarat Neculai Apostol, patronul Avi Top SA. Firma  a primit anul trecut de la APIA suma compensatorie de peste 4,6 milioane de lei. Într-un top realizat anul trecut, firma ieşeană se afla pe locul II pe lista celor mai mari fermieri din judeţul Iaşi, cu o cifră de afaceri de peste 52,2 milioane de lei, cifră înregistrată în 2015, conform ultimului bilanţ depus la Finanţele Publice, şi un profit de peste 1,1 milioane de lei. Abatorul Avi Top se află la Războieni, comuna Ion Neculce, unde se sacrifică aproximativ 6.500 tone de carne de pui pe an.
 
Vine tare din urmă patronul Schalke 04
 
Următoarea firmă care primeşte, de astă dată, subvenţii, se numeşte SC Orgapic SRL, deţinută de Clemens Tonnies, patronul unuia dintre cele mai cunoscute cluburi de fotbal din Germania, Schalke 04. Acesta deţine cea mai mare suprafaţă de teren cultivată ecologic din România. Ultimul raport, înregistrat în anul 2014 arată că firma are o cifră de afaceri de peste 219,2 milioane de euro, înregistrând un profit, la acea dată de peste 4,2 milioane de euro. Orgapic exploatează în judeţul Iaşi o suprafaţă de aproximativ 2.000 de hectare pe care le-a luat în arendă de la diverşi proprietari particulari, cele mai importante exploataţii existând pe raza comunelor Şipote şi Vlădeni. La Şipote, spre exemplu, Orgapic exploatează în jur de 800 de hectare de teren, pe care cultivă soia ecologică şi convenţională. În total, în zona Moldovei, firma deţine 3.600 de hectare, restul  de 1.600 fiind în judeţul Botoşani. „Subvenţia este principalul ajutor şi singurul. Din aceşti bani arăm, discuim şi semănăm, nu intră însă şi costul seminţelor. Într-un an, cheltuim peste un milion de euro plus salariile oamenilor, plus motorina, toate depind şi de preţul motorinei. Subvenţia este singurul ajutor pe care îl primit cu uşurinţă, dacă te apropii de un proiect european te încâlceşti, nu reuşeşti să treci cu proiectul. Noi am vrea să facem, dar în România îţi trebuie un an să faci proiectul, un an să ţi-l aprobe şi un an să-l pui în practică. În Cehia, de exemplu, în două săptămâni obţii finanţare europeană. Te duci cu planul de afaceri, după aia mergi la bancă şi obţii finanţarea şi te apuci de un proiect. Noi stăm cel mai prost din Europa la absorbţia de fonduri UE din cauza procesului greoi. Noi dăm mulţi bani la fondul UE dar nu reuşim să luăm înapoi nici banii pe care i-am dat, nu absorbim nici 3% din ce dăm”, a precizat Radu Tudor, reprezentant Orgapic la Iaşi.
Acesta a mai menţionat faptul că anul acesta firma se va extinde cu aproximativ 150 de hectare, atât în judeţul Iaşi cât şi în judeţul Botoşani.
 
Cine urmează în clasament
 
Urmează firma Latini Com SRL, care se ocupă cu creşterea porcilor şi care la ultimul bilanţ depus la Finanţe, figura în 2015 cu o cifră de afaceri de 14,9 milioane de lei, înregistrând un profit de 2 milioane de lei. Ferma se află la Belceşti iar despre fondurile primite anul trecut prin APIA, patronii firmei, cei doi fraţi italieni Daniel şi Filipe Celso nu au dorit să ne dea informaţii atunci când au fost contactaţi telefonic. Următoarea firmă din lista primele zece firme care au primit cei mai mulţi bani prin APIA în ultimii trei ani este S.C. Moldova Tiganaşi, cu o cifră de afaceri declarată în 2015 de 30,9 milioane de lei şi cu un profit de 1,9 milioane de lei, apoi SC. Agricola Prut SRL, cu o cifră de afaceri de 12,6 milioane de lei şi un profit de 2,5 milioane de lei, înregistrate în ultimul bilanţ depus de firmă, acum doi ani. Cea de-a şasea firmă este S.C. Agrocomplex Lunca S.A. Paşcani, cu o cifră de afaceri înregistrată în 2015 de 21,5 milioane de lei şi un profit de 2,9 milioane de lei, urmată de SC Agrocom Strunga SA, care acum doi ani a declarat un profit de 1,3 milioane de lei, înregistrând o cifră de afaceri de 14,3 milioane de lei, SC Panifcom SRL, cu o cifră de afaceri de 23,5 milioane de lei şi un profit de 1,8 milioane de lei, cifre declarate tot acum doi ani, SC Cotnari SA cu o cifră de afaceri în 2015 de 117,5 milioane de lei şi un profit de 5,6 milioane de lei şi SC Agro Iulia SRL, care în ultimul bilanţ depus la Finanţa, în 2014, avea o cifră de afaceri de 8,8 milioane de lei.
 
 
 
 

    

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.