Zece recomandări pentru o dezvoltare psihică armonioasă a copilului
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Zece recomandări pentru o dezvoltare psihică armonioasă a copilului

GALERIE
dezvoltare copii
 • dezvoltare copii
- +

Amalia Constantin, psiholog, logoped, Arcadia: „De cele mai multe ori, când ne gândim la copilul nostru, de fapt ne gândim la noi, la ce ne dorim noi pentru el. Părinţii îşi doresc un copil mulţumit, fericit, capabil să se descurce în viaţă, să fie pe cont propriu, să deschidă uşi, să realizeze scopuri, să stea drept în faţa celorlalţi, să se ridice singur, să se reinventeze şi să ştie să cedeze, să accepte şi să ierte. 

Pentru a fi siguri că putem contribui la îndeplinirea dorinţelor noastre mai sus menţionate şi pentru că ne dorim să contribuim la o dezvoltare psihică armonioasă a copilului nostru, este important să ţinem cont de câteva aspecte foarte importante.

 1. Alegem iubirea în locul controlului, ghidaţi de curaj, compasiune, conectare. Învăţăm să avem încredere în noi şi investim copilul cu încredere.
 2. Recunoaştem şi ne acceptam limitele. Oricând putem învăţa de la cei din jurul nostru, iar copilul nostru este capabil să ne înveţe în orice moment o lecţie importantă, dacă suntem atenţi şi ne dorim lecţiile lui.
 3. Învăţăm să fim tari şi-l lăsăm să-şi trăiască sentimentele aşa cum sunt ele, indiferent cât de dureroase sau intense pot fi la un moment dat.
 4. Alegem răbdarea şi compasiunea lăsându-l să greşească, să strice obiecte, să uite, să piardă
 5. Conştientizăm şi nu proiectăm în copilul nostru propriile nerealizări şi eşecuri, lăsându-l să facă lucrurile în ritmul lui, fără presiune.
 6. Credem că fiecare copil vine în viaţa lui ca să îşi manifeste un scop, o misiune, şi-l lăsăm să-şi aleagă singur calea indiferent cât de ocolită e şi de faptul că poate nu răspunde nevoilor noastre de siguranţă şi mândrie.
 7. Acceptăm şi iubim necondiţionat, lăsându-l să vină oricând, să se întoarcă la noi indiferent câte greşeli a făcut, pe cine a dezamăgit. În ochii noştri este mereu valoros.
 8. Îl ţinem în braţe, fără predici, fără lecţii, cu empatie, toleranţă şi încredere.
 9. Lăsăm să vadă că nu-i definim valoarea din felul în care arată, din cum se poartă sau prin ceea ce face, lăsându-l să fie EL.
 10. .Mulţumim şi ne dorim în fiecare zi să fim mai buni, mai iubitori, mai calmi, mai răbdători“. www.arcadiamedical.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.