Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Zece reflecţii despre deziluzii şi speranţe

GALERIE
Eugen Munteanu
  • Eugen Munteanu
- +

În loc să încerc o analiză obiectivă a schimbărilor petrecute în România în ultimii 30 de ani, îmi propun să formulez, spontan, zece enunţuri despre ce cred că am pierdut şi am câştigat eu personal, o dată cu prăbuşirea comunismului, căci despre asta este vorba, de fapt, în invitaţia provocator-evaluativă a redacţiei.

 1. Am câştigat libertatea personală totală, a cărei lipsă mi-a marcat traumatic mai ales ultimii zece-cincisprezece ani ai vieţii sub comunism. La cei treizeci şi şapte de ani pe care îi aveam la Revoluţie, mă consider că aparţin, în pofida tuturor deziluziilor, unei „generaţii salvate“. Mi-am văzut realizate aproape toate proiectele şi „visele“ copilăriei, unele difuze şi inconştiente: am parcurs o carieră onorabilă de profesor, la Iaşi şi la alte trei Universităţi mari (Sorbona, Jena, Viena), mi-am însuşit mai multe limbi şi culturi importante, am călătorit mult, în zeci de ţări de pe patru continente, am zăbovit îndelung în aproape toate muzeele de artă şi bibliotecile importante ale Europei.

 2. Ca unul care am trăit umilinţa de a fi şi a te simţi rob în perioada comunistă şi „cetăţean de mâna a doua“ (cozi interminabile la porţile ambasadelor pentru o viză, ghişeele „de lumea a treia“ pe aeroporturi, mefienţa sau condescendenţa funcţionarilor „occidentali“) în primii ani de după Revoluţie, sunt acum, iată, cetăţean european, membru al celei mai avansate alcătuiri politice, Uniunea Europeană, iar ţara mea este protejată de cea mai puternică alianţă militară din istorie, NATO. Speranţele şoptite, apoi pierdute, ale bunicilor şi părinţilor mei s-au îndeplinit.

 3. Pentru toţi cârtitorii de doi bani, chiar dacă unii, de la înălţimea poziţiei lor politice sau academice, îşi meşteşugesc cu sârg „patriotic“ cârtelile anti-europene şi anti-atlantice, nu am decât dispreţ. Îi desfid şi îi consider nişte trădători.

4. Am pierdut iluziile, câte vor fi fost, despre esenţa bună a naturii umane. Ideal, solidaritate, altruism, cultură, prietenie, familie, patrie, iubire de oameni, sacrificiu, par să fi devenit, pentru noile generaţii, nişte noţiuni goale de conţinut.

5. Dimpotrivă, vulgaritatea, incultura, spiritul de haită, lăcomia, mitocănia, intoleranţa, par să fi devenit repere de comportament normal şi semne ale succesului social.

6. Rămân cu ruşinea de neşters că am fost membru, chiar dacă formal şi inactiv, al partidului comunist. Nu mă vor părăsi remuşcările că, din oportunism, comoditate, egoism şi laşitate, m-am temut de un „moloh cu picioarele de lut“, cum s-a dovedit să fi fost comunismul românesc.

7. Am căpătat neîncredere şi dezgust faţă de orice formă de politică, în care, hrănit cu textele culturii clasice greco-latine, văzusem în adolescenţă şi în tinereţe mijlocul ideal prin care cetăţenii cinstiţi şi buni se pun în slujba patriei.

8. Sunt totuşi mulţumit că mi-a fost rezervată şansa de a fi traversat epoca, poate, cea mai interesantă din istorie: de la frugalitatea fericită a copilăriei într-un sat uitat de lume (fără şosele, fără curent electric, fără comunicaţii, fără mass-media) la stupoarea de a fi martor avizat la naşterea unui nou tip de umanitate, de la comunismul care părea etern, la societatea liberă care părea pierdută pentru totdeauna.

9. Trăiesc sentimentul confortabil că sunt martor al maturităţii depline a culturii româneşti, dar sunt şi neliniştit de semnele declinului.

10. Nutrit de educatorii mei primari cu stoicismul ancestral şi fatalist al ţăranului de la Dunăre, sper totuşi ca Providenţa să cruţe în viitor Europa noastră de alte experienţe atroce, cum au fost cele trăite în secolul al XX-lea.

Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri