Zece sfaturi verificate, ca să nu o iei razna – Cum să-ți gestionezi eficient timpul între studii, muncă și viața socială?

duminică, 19 mai 2024, 03:00
3 MIN
 Zece sfaturi verificate, ca să nu o iei razna – Cum să-ți gestionezi eficient timpul între studii, muncă și viața socială?

Când ești un tânăr student, pentru că ești plin de viață, de energie, vrei să le reușești pe toate. Adesea, fără a te mai gândi la consecințe. Astfel, uneori eșuezi din simplul motiv că nu faci față la toate provocările, alteori pur și simplu te îmbolnăvești din cauza stresului și a presiunii pe care o porți mereu pe umeri.

Întrebarea cu care se confruntă fiecare student este „Cum să-mi gestionez eficient timpul între studii, muncă și viața socială?”.

Analizând poveștile de viață ale celor care au trecut deja prin studenție, care au fost deja în „papucii” studenților, îți propun câteva strategii pe care le poți aplica:

  1. Stabilește priorități – Începe prin a identifica activitățile și responsabilitățile tale cele mai importante în fiecare domeniu.
  2. Creează un program – Elaborează un program zilnic sau săptămânal în care să îți aloci timp pentru studiu, muncă, viața socială și timp pentru tine și gândurile tale. Timpul pentru tine este timp pentru odihnă și relaxare.
  3. Gestionează timpul liber – Folosește cu înțelepciune timpul liber pe care îl ai. Fă o listă cu activități pe care le poți realiza într-un timp scurt, cum ar fi cititul unei cărți, ascultatul unui podcast sau făcutul unei plimbări, sau cumpărăturilor.
  4.  Comunică și cere ajutor – Dacă simți că te copleșesc sarcinile și responsabilitățile, nu ezita să comunici cu colegii sau cu profesorii despre situația ta: uneori sunt chiar înțelegători. Poți solicita sprijin sau ajutor pentru anumite sarcini eliberându-ți, în acest mod, timpul.
  5. Fii organizat – Folosește un planificator sau o aplicație pentru a-ți ține evidența sarcinilor și a-ți seta termene limită.
  6. Evită procrastinarea – Încearcă să nu amâni sarcinile importante și să le rezolvi cât mai curând posibil.
  7. Împarte-ți timpul – În loc să încerci să te concentrezi pe mai multe activități în același timp, împarte-ți timpul în părți dedicate fiecărei activități. De exemplu, alocă o anumită perioadă de timp pentru studiu, apoi o altă perioadă pentru muncă, și așa mai departe.
  8. Fii flexibil – În viața ta, pot apărea situații neprevăzute sau schimbări de plan. În astfel de momente, este important să fii flexibil și să te adaptezi. Reorganizează-ți programul și găsește soluții alternative pentru a-ți îndeplini responsabilitățile.
  9. Învață să spui „nu” – Uneori, pentru a-ți gestiona timpul eficient, este necesar să înveți să spui „nu” unor solicitări sau activități care nu sunt prioritare sau care îți consumă prea mult timp. Fii selectiv în alegerea activităților în care te implici și asigură-te că îți rezervi timp pentru lucrurile cu adevărat importante.
  10. Fă pauze regulate – Nu uita să îți acorzi timp pentru pauze regulate în timpul studiului sau muncii. Pauzele te pot ajuta să-ți reîncarci energia și să-ți menții concentrarea.

Și cel mai important lucru, acordă-ți timp pentru plăcerile sufletului. Dacă simți să mergi acasă pentru două zile, atunci mergi și umple golul din inimă cu energie pozitivă. Fă și ceea ce te face să te simți bine. Fiecare om are nevoie de un echilibru între studii, muncă și viață socială. Iar dacă acest echilibru nu ți-l faci tu, nu o să-l facă nimeni altcineva pentru tine.

Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc” citeşte AICI

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii