Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri
În perioada ianuarie - martie 2022, vânzarile de apartamente au crescut luna de luna, pe (...)
citeste totjoi, 19.05.2022
Mari şi ambiţioase proiecte imobiliare au împânzit practic oraşul în ultima perioadă, zeci de blocuri şi cartiere întregi de vile aşteptând în acest moment autorizaţii de construire de la Primărie. Dacă înainte de criză proponderente erau vilele, efervescenţa cu care se ridică locuinţe colective şi blocuri este acum una fără precedent. Proiecte imobiliare importante vor schimba la faţă cartiere precum Bucium, Păcurari, Tătăraşi, CUG şi Moara de Vânt. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi cine, unde şi ce construieşte.
Piaţa construcţiilor de locuinţe din Iaşi a luat cel mai important avânt din ultima perioadă. În ultimele zile, mai multe proiecte imobiliare de anvergură au intrat în avizarea municipalităţii şi sunt pe cale să fie aprobate. Este vorba despre cel puţin 20 de blocuri şi 24 de vile în zone precum Bucium, Păcurari, Tătăraşi, CUG şi Moara de Vânt.
Cartierul de vile se află lângă viitorul Spital Regional de Urgenţe (SRU), blocuri de 10 şi 6 etaje sunt la ieşirea din Iaşi, două cartiere de blocuri vor răsări în zona Plopii fără Soţ, dintre care unul pe terenul aferent vilei fostului dictator Nicolae Ceauşescu, un bloc de 11 etaje va fi construit lângă Fortus, iar în Oancea un alt imobil de 6 etaje. Investitorii sunt oameni de afaceri şi diverse societăţi, în timp ce alţi proprietari încearcă să vândă bunurile imobiliare cu tot cu documentaţii urbanistice.
Afacerea de lângă Spitalul Regional
Decizia Primăriei de a amplasa Spitalul Regional în Moara de Vânt ar putea fi o mină de aur pentru medicul Nicolae Mihail Georgescu, fost şef al Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Urgenţe. Alături de soţie, doctorul are în proprietate o suprafaţă de 19.676 mp, peste drum de viitorul SRU, pe direcţia Aroneanu.
Potrivit informaţiilor deţinute de „Ziarul de Iaşi“, Georgescu a devenit proprietar pe teren în 2005, în baza unui schimb imobiliar cu Constantin I., când ultimul avea venerabila vârstă de 89 de ani. Bătrânul intrase în posesia terenului prin reconstituirea dreptului la proprietate (Legea 18/1991). Medicul a dat la schimb o vilă în Păun, evaluată atunci la 210.000 lei. În acelaşi timp, terenul din Moara de Vânt avea o valoare de 412.000 lei. Chiar dacă cele două bunuri nu aveau aceeaşi valoare, schimbul imobiliar nu a presupus şi achitarea unei diferenţe în bani.
În prezent, suprafaţa de teren din Moara de Vânt este evaluată la cel puţin 2,8 milioane lei. Evaluarea a fost făcută de „Ziarul de Iaşi“ având în vedere valoarea stabilită de Primărie pentru terenul pe care va fi construit SRU (32 euro/mp).
În prezent, este în avizare un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce presupune construirea a 24 de vile. Potrivit proiectului de PUZ, fiecare locuinţă ar urma să aibă demisol, parter şi mansardă (înălţime maximă de 9 metri), suprafeţele de teren alocate fiecărui lot fiind cuprinse între 560 şi 760 mp. Vilele vor avea o suprafaţă totală de 5.127 mp, trotuarele de 2.300 mp, parcajele de 700 mp, spaţiile plantate circa 9.400 mp, iar circulaţiile auto circa 2.160 mp.
Amplasamentul cartierului de vile este peste drum de viitorul SRU, pe direcţia Aroneanu, aproape de zona în care, la mijlocul lunii trecute, latifundiarul Ioan Zapodeanu a primit aviz favorabil pentru două planuri urbanistice ce prevăd construirea a 39 de vile.
„Nu vreau să-mi asum eu investiţia, ci să valorific acel teren, din acest motiv a fost înaintată şi solicitarea pentru PUZ“, ne-a declarat dr. Georgescu.
14 blocuri vor fi ridicate lângă Plopii fără Soţ
Alte două proiecte vor fi implementate în zona Bucium. Cel mai mare dintre acestea va fi derulat pe o suprafaţă de 10.000 mp. Suprafaţa se află lângă Plopii fără Soţ, fiind vorba de terenul unde se află vila fostului dictator Nicolae Ceauşescu.
Timp de mai mulţi ani, bunul a stat la vânzare, ultima dată pentru 2 milioane euro (anunţ din 27 aprilie), în contextul în care, anterior, preţul cerut era cuprins între 1,5 şi 1,9 milioane euro. Proprietatea aparţine societăţii Zhouning Shengde Stone SRL, la care sunt asociaţi cetăţenii chinezi Li Licai (patronul restaurantului chinezesc din Palas) şi Li Lifa, precum şi ieşeanul Cătălin Croitoru. Acesta din urmă este implicat în mai multe afaceri cunoscute în oraş, precum Kids Land sau Build Corp Development.
Planul urbanistic propus de aceştia în Bucium prevede construirea a opt blocuri, fiecare cu câte trei etaje. Potrivit proiectului de PUZ, vor fi amenajate 267 de locuri de parcare, atât în subteran, cât şi suprateran. Suprafaţa construită va fi de 4.000 mp, cea a circulaţiilor, aleilor şi a parcărilor de 4.500 mp, în timp ce spaţiile verzi şi libere vor ocupa 1.500 mp.
„Cartierul va fi inspirat din model german, cu locuinţe înşiruite“, a declarat arhitectul Marian Jan Chiriţa, elaboratorul proiectului.
El a adăugat că arborii seculari din zonă vor fi menţinuţi, iar în cazul Casei de Oaspeţi încă nu s-a luat o decizie cu privire la modul în care va fi sau nu integrată în proiect.
Un mic cartier de şase blocuri, tot în Bucium
Celălalt proiect din Bucium va fi implementat la aproape 1 km de Plopii fără Soţ, în zona străzii Narciselor. Dezvoltatorul este Ştefan Silviu Luca, al cărui nume nu a mai fost asociat cu vreun alt proiect imobiliar care să fi fost aprobat în ultimii ani de Primărie.
Intenţia acestuia este să construiască şase blocuri, fiecare cu câte două etaje. Conform proiectului de PUZ, vor fi amenajate 48 de locuri de parcare. Investitorul are la dispoziţie o suprafaţă totală de 3.643 mp, construcţiile fiind propuse pentru circa 860 mp, parcajele pentru 1.257 mp, circulaţiile pietonale la 320 mp, iar spaţiile verzi pentru 1.200 mp.
Dezvoltatorul a achiziţionat terenul în septembrie 2016, moment în care a şi început procedurile de avizare a proiectului urbanistic, primul act de autorizare fiind dat în luna noiembrie (un certificat de urbanism care a stabilit necesitatea întocmirii unui PUZ).
Proiect în capăt Păcurari: 4 blocuri de 10 şi 6 etaje
În circuitul de avizare de la Primărie a intrat recent şi un proiect urbanistic pentru construirea a patru blocuri în capăt Păcurari, în zona vulcanizării aflate la ieşirea din pasajul dinspre Canta. Proiectul va fi implementat de firma Cărăbuş Grup Construct SRL, din Dumeşti, asociat unic fiind Ioan Cărăbuş. Dezvoltatorul are la dispoziţie o suprafaţă de 2.000 mp.
La drumul european ar urma să fie amplasat un bloc cu 10 etaje, iar, în spatele acestuia, în rând, au fost proiectate trei blocuri a câte şase etaje, ultimul imobil de locuinţe fiind în proximitatea unei hale industriale care aparţine Total Gaz Industrie.
Cărăbuş Construct a achiziţionat terenul recent, în octombrie 2016, iar, o lună mai târziu, a primit din partea municipalităţii un certificat de urbanism. În martie 2017, firma a primit autorizaţie pentru devierea reţelei de gaze naturale, lucrări care sunt efectuate de către Delgaz Grid. Cărăbuş mai are un proiect în Nicolina, respectiv un imobil de locuinţe cu trei etaje.
Bloc de 11 etaje în CUG
Un proiect ceva mai avansat din punct de vedere procedural aparţine firmei Into SRL, o companie cunoscută pentru contracte cu Primăria Iaşi pe partea de proiectare. Societatea a propus construirea unui bloc de 11 etaje în capăt CUG, vizavi de fostul sediu administrativ al Fortus SA, iar acum două zile a primit girul Comisiei de urbanism a municipalităţii. Amplasamentul este liber de construcţii, iar suprafaţa totală disponibilă ajunge la aproape 2.000 mp.
Into SRL a achiziţionat terenul în octombrie 2015 şi, un an mai târziu, a demarat procedura pentru aprobarea unui plan urbanistic. Proiectul prevede inclusiv amenajarea unui spaţiu de joacă, în contextul în care suprafaţa circulaţiilor, aleilor şi a locurilor de parcare ajunge la 900 mp, iar cea liberă la 300 mp.
În această perioadă, în analiza municipalităţii este şi un proiect imobiliar din Tătăraşi, în zona Oancea. Ionel Budeanu, patronul de la Coseli, intenţionează să construiască un bloc cu 6 etaje. Dezvoltatorul are la dispoziţie o suprafaţă de aproape 700 mp, cu un procent de ocupare de 40% şi o înălţime maximă de 25 metri.
Proiectele imobiliare mai sus menţionate sunt în diverse faze de autorizare la nivelul municipalităţii ieşene, cele mai multe în perioada de consultare publică. Iniţiativele vor putea fi implementate de îndată ce vor fi aprobate la nivelul Consiliului Local şi, ulterior, vor fi emise autorizaţiile de construire.
Cuvinte cheie: + blocuri iași, construcție vile, piața imobiliară
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Primul soldat rus condamnat în Ucraina: “Ştiu că nu mă puteţi ierta, dar vă cer iertare”
Lege nouă: Românii care fac sex cu animale vor sta până la 7 ani după gratii
Antibiotice Iași lansează 3 produse probiotice la Conferinţa Naţională de Fitoterapie Practică
Lovitură de imagine pentru arbitrajul românesc: Kovacs va arbitra la Cupa Mondială din Qatar
Statele baltice vor mai multe trupe NATO la granița cu Rusia, câteva țări vestice se opun
Şeful de la Infecţioase Iaşi: Momentan nu există niciun caz de variolă a maimuţei
Parlamentul European se pregătește să-l plaseze pe Schroeder pe lista persoanelor sancționate de UE
Bețele puse de Erdoğan în roatele aderării Finlandei și Suediei la NATO nu-l ajută pe Putin
Schimbare bruscă de discurs a colonelului rus care a criticat armata
Israelul pregătit să atace Iranul care îmbogăţeşte uranium. Se deschide un nou front?
Rachetele Brimstone au intrat în acţiune! Primele tancuri ruseşti distruse
Ce spune Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării, despre transnistreni
Un pui de urs a fost salvat de jandarmi. El a fost dus la un centru de reabilitare (VIDEO)
VIDEO: Parcare periculoasă în Iași: șofer bătut cu pumnii în cap, polițist local dus la spital
Temperatura de luna mai: minus 2,9 grade Celsius la Miercurea-Ciuc
Cântăreaţa Taylor Swift a primit o diplomă onorifică din partea Universităţii New York
Pastila anti-COVID-19 Pfizer, prescrisă tot mai des în Statele Unite
Nicolae Ciucă, întâlnire cu premierul Portugaliei la Palatul Victoria
Atacantul Pierre-Emerick Aubameyang şi-a anunţat retragerea din echipa naţională
O nouă premieră la Opera din Iaşi: „Les pêcheurs de perles” de Georges Bizet
Camion burdușit cu lemne, oprit doar cu ajutorul activiştilor de mediu
Ştefan Vuza, patronul Iasitex, taie în carne vie la Chimcomplex Borzeşti
„Animal Fest” organizat la Universitatea de Științele Vieții din Iași (P)
Tânăr de 25 de ani, spulberat de o maşină în timp ce cobora dintr-un alt autovehicul
Fracturi de șold diagnosticate cu ajutorul inteligenței artificiale
Fabrică de alcool din Rusia, bombardată intens de soldaţii ucraineni
Familia Circo Bellucci ne aduce la viață amintiri din copilărie, la IAȘI! (P)
Tom Cruise, poziţie interesantă faţă de disputa săli de cinema vs platforme de streaming
Foişorul din grădină: practic şi relaxant. Modele, dotari si amenajare
Declinul generalizat al burselor de acţiuni trage în jos preţurile petrolului
Cazuri de variolă a maimuţei descoperite în Europa şi America de Nord
Finala Cupei României: FC Voluntari şi Sepsi OSK îşi dispută astăzi trofeul
Preşedintele chinez Xi Jinping dă asigurări că ţara sa va rămâne "deschisă către lume"
Dr. Ionuț Nistor: Obezitatea poate determina apariția bolilor de rinichi
Miliardarul japonez Yusaku Maezawa a luat 85 de milioane de dolari pentru un tablou de Basquiat
Inflaţia din Marea Britanie a atins luna trecută 9%. Este un maxim al ultimilor 40 de ani
Cum lovește războiul la Iași. Scăderi drastice la vânzarea apartamentelor. Creșteri la terenuri
Care e secretul viceprimarului acuzat de trădare? Alţii ca el au plecat acasă în câteva luni
Complexul sportiv din Sărărie al Universității „Cuza”, schimbat radical faţă de anul trecut
Blocul interlopului Oarză, ridicat în total răspăr cu legea. A sărit la bătaie la oamenii legii
Chirica şi Harabagiu, din lac în puț la DNA. Noile încadrări juridice
Cine va fi antrenor la Poli Iași? Un fost secund al naționalei României?
Începe procesul colonelului care spune că a deranjat relaţiile intime din interiorul DNA Iaşi
Crimă conjugală înfiorătoare: a pus capăt disputei cu soţia tăindu-i gâtul prin somn
Ce este tigara electronica Elf Bar si cum poate contribui la renuntarea la dependenta de fumat (P)
Ceremonii inedite la Agronomie, la finalul de an, azi: o scenă pe stadionul de rugby
Lucian DÎRDALANATO în faţa unei noi extinderi |
Codrin Liviu CUȚITARUMetamorfozele lui Eugenides |
Alin ANDRIEȘPolitica monetară şi inflaţia |
Mircea MORARIUDacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac! |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.