anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

Zeci de blocuri şi cartiere întregi de vile se vor ridica în Iaşi. Piaţa imobiliară fierbe

GALERIE
blocuri
 • blocuri
- +

Mari şi ambiţioase proiecte imobiliare au împânzit practic oraşul în ultima perioadă, zeci de blocuri şi cartiere întregi de vile aşteptând în acest moment autorizaţii de construire de la Primărie. Dacă înainte de criză proponderente erau vilele, efervescenţa cu care se ridică locuinţe colective şi blocuri este acum una fără precedent. Proiecte imobiliare importante vor schimba la faţă cartiere precum Bucium, Păcurari, Tătăraşi, CUG şi Moara de Vânt. „Ziarul de Iaşi“ vă prezintă astăzi cine, unde şi ce construieşte.

Piaţa construcţiilor de locuinţe din Iaşi a luat cel mai important avânt din ultima perioadă. În ulti­mele zile, mai multe proiecte imobiliare de anvergură au intrat în avizarea municipalităţii şi sunt pe cale să fie aprobate. Este vorba des­pre cel puţin 20 de blocuri şi 24 de vile în zone precum Bucium, Păcurari, Tătăraşi, CUG şi Moara de Vânt.

Cartierul de vile se află lângă viitorul Spital Regional de Urgenţe (SRU), blocuri de 10 şi 6 etaje sunt la ieşirea din Iaşi, două cartiere de blocuri vor răsări în zona Plopii fără Soţ, dintre care unul pe terenul aferent vilei fostului dictator Nicolae Ceauşescu, un bloc de 11 etaje va fi construit lângă Fortus, iar în Oancea un alt imobil de 6 etaje. Investitorii sunt oameni de afaceri şi diverse societăţi, în timp ce alţi proprietari încearcă să vândă bunurile imobi­liare cu tot cu documentaţii urbanistice.

Afacerea de lângă Spitalul Regional

Decizia Primăriei de a amplasa Spitalul Regional în Moara de Vânt ar putea fi o mină de aur pentru me­dicul Nicolae Mihail Georgescu, fost şef al Clinicii de Ortopedie de la Spitalul de Urgenţe. Alături de soţie, doctorul are în proprietate o suprafaţă de 19.676 mp, peste drum de viitorul SRU, pe direcţia Aro­neanu.

Potrivit informaţiilor deţi­nute de „Ziarul de Iaşi“, Georgescu a devenit proprietar pe teren în 2005, în baza unui schimb imobiliar cu Constantin I., când ultimul avea venerabila vârstă de 89 de ani. Bătrânul intrase în posesia terenului prin reconstituirea dreptului la proprietate (Legea 18/1991). Medicul a dat la schimb o vilă în Păun, evaluată atunci la 210.000 lei. În acelaşi timp, terenul din Moara de Vânt avea o valoare de 412.000 lei. Chiar dacă cele două bunuri nu aveau aceeaşi valoare, schimbul imobiliar nu a presupus şi achitarea unei dife­renţe în bani.

În prezent, suprafaţa de teren din Moara de Vânt este evaluată la cel puţin 2,8 milioane lei. Evaluarea a fost făcută de „Ziarul de Iaşi“ având în vedere va­loarea stabilită de Primărie pentru terenul pe care va fi construit SRU (32 euro/mp).

În prezent, este în avizare un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) ce presupune construirea a 24 de vile. Potrivit proiectului de PUZ, fiecare locuinţă ar urma să aibă demisol, parter şi mansardă (înăl­ţime maximă de 9 metri), suprafeţele de teren alocate fiecărui lot fiind cuprinse între 560 şi 760 mp. Vilele vor avea o suprafaţă totală de 5.127 mp, trotuarele de 2.300 mp, parcajele de 700 mp, spaţiile plantate circa 9.400 mp, iar circulaţiile auto circa 2.160 mp.

Amplasamentul cartierului de vile este peste drum de viitorul SRU, pe direcţia Aroneanu, aproape de zona în care, la mijlocul lunii trecute, la­tifundiarul Ioan Zapodeanu a pri­mit aviz favorabil pentru două planuri urbanistice ce prevăd construirea a 39 de vile.

„Nu vreau să-mi asum eu investiţia, ci să valorific acel teren, din acest motiv a fost înaintată şi solicitarea pentru PUZ“, ne-a declarat dr. Georgescu.

14 blocuri  vor fi ridicate lângă Plopii fără Soţ

Alte două proiecte vor fi implementate în zona Bucium. Cel mai mare dintre acestea va fi derulat pe o suprafaţă de 10.000 mp. Suprafaţa se află lângă Plopii fără Soţ, fiind vorba de terenul unde se află vila fostului dictator Nicolae Ceauşescu.

Timp de mai mulţi ani, bunul a stat la vânzare, ultima dată pentru 2 mi­lioane euro (anunţ din 27 aprilie), în contextul în care, anterior, preţul cerut era cuprins între 1,5 şi 1,9 mi­lioane euro. Proprietatea aparţine societăţii Zhouning Shengde Stone SRL, la care sunt asociaţi cetăţenii chinezi Li Licai (patronul restaurantului chinezesc din Palas) şi Li Lifa, precum şi ieşeanul Cătălin Croito­ru. Acesta din urmă este implicat în mai multe afaceri cunoscute în oraş, precum Kids Land sau Build Corp Development.

Planul urbanistic pro­pus de aceştia în Bucium pre­ve­de construirea a opt blocuri, fiecare cu câte trei etaje. Potrivit proiectului de PUZ, vor fi amenajate 267 de locuri de parcare, atât în subteran, cât şi suprateran. Suprafaţa construită va fi de 4.000 mp, cea a circulaţiilor, aleilor şi a parcărilor de 4.500 mp, în timp ce spaţiile verzi şi libere vor ocupa 1.500 mp.

„Car­tierul va fi inspirat din model german, cu locuinţe înşiruite“, a de­clarat arhitectul Marian Jan Chiri­ţa, elaboratorul proiectului.

El a adăugat că arborii seculari din zonă vor fi menţinuţi, iar în cazul Casei de Oaspeţi încă nu s-a luat o decizie cu privire la modul în care va fi sau nu integrată în proiect.

Un mic cartier de şase blocuri, tot în Bucium

Celălalt proiect din Bucium va fi implementat la aproape 1 km de Plopii fără Soţ, în zona străzii Nar­ciselor. Dezvoltatorul este Ştefan Silviu Luca, al cărui nume nu a mai fost asociat cu vreun alt proiect imobiliar care să fi fost aprobat în ultimii ani de Primărie.

Intenţia acestuia este să construiască şase blocuri, fiecare cu câte două etaje. Conform proiectului de PUZ, vor fi amenajate 48 de locuri de parcare. Investitorul are la dispoziţie o suprafaţă totală de 3.643 mp, construcţiile fiind propuse pentru circa 860 mp, parcajele pentru 1.257 mp, circulaţiile pietonale la 320 mp, iar spaţiile verzi pentru 1.200 mp.

Dezvoltatorul a achiziţionat terenul în septembrie 2016, moment în care a şi început procedurile de avizare a proiectului urbanistic, primul act de autorizare fiind dat în luna noiembrie (un certificat de urbanism care a stabilit necesitatea întocmirii unui PUZ).

Proiect în capăt Păcurari: 4 blocuri de 10 şi 6 etaje

În circuitul de avizare de la Primărie a intrat recent şi un proiect urbanistic pentru construirea a patru blocuri în capăt Păcurari, în zona vulcanizării aflate la ieşirea din pasajul dinspre Canta. Proiectul va fi implementat de firma Cărăbuş Grup Construct SRL, din Dumeşti, asociat unic fiind Ioan Cărăbuş. Dez­voltatorul are la dispoziţie o suprafaţă de 2.000 mp.

La drumul european ar urma să fie amplasat un bloc cu 10 etaje, iar, în spatele acestuia, în rând, au fost proiectate trei blocuri a câte şase etaje, ultimul imobil de locuinţe fiind în proximitatea unei hale industriale care aparţine Total Gaz Industrie.

Cără­buş Construct a achiziţionat terenul recent, în octombrie 2016, iar, o lună mai târziu, a primit din partea municipalităţii un certificat de urbanism. În martie 2017, firma a primit autorizaţie pentru devierea reţelei de gaze naturale, lucrări care sunt efectuate de către Delgaz Grid. Cărăbuş mai are un proiect în Nicolina, respectiv un imobil de locuinţe cu trei etaje.

Bloc de 11 etaje în CUG

Un proiect ceva mai avansat din punct de vedere procedural aparţine firmei Into SRL, o companie cunoscută pentru contracte cu Primăria Iaşi pe partea de proiectare. Socie­tatea a propus construirea unui bloc de 11 etaje în capăt CUG, vizavi de fostul sediu administrativ al Fortus SA, iar acum două zile a primit gi­rul Comisiei de urbanism a municipalităţii. Amplasamentul este liber de construcţii, iar suprafaţa totală disponibilă ajunge la aproape 2.000 mp.

Into SRL a achiziţionat terenul în octombrie 2015 şi, un an mai târziu, a demarat procedura pentru aprobarea unui plan urbanistic. Proiectul prevede inclusiv amenajarea unui spaţiu de joacă, în contextul în care suprafaţa circulaţiilor, aleilor şi a locurilor de parcare ajunge la 900 mp, iar cea liberă la 300 mp.

În această perioadă, în analiza municipalităţii este şi un proiect imobiliar din Tătăraşi, în zona Oancea. Ionel Budeanu, patronul de la Coseli, intenţionează să construiască un bloc cu 6 etaje. Dezvol­tatorul are la dispoziţie o suprafaţă de aproape 700 mp, cu un procent de ocupare de 40% şi o înălţime maximă de 25 metri.

Proiectele imobiliare mai sus menţionate sunt în diverse faze de autorizare la nivelul municipalităţii ieşene, cele mai multe în perioada de consultare publică. Iniţiativele vor putea fi implementate de îndată ce vor fi aprobate la nivelul Consiliului Local şi, ulterior, vor fi emise autorizaţiile de construire.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

NATO în faţa unei noi extinderi

Lucian DÎRDALA

NATO în faţa unei noi extinderi

Pentru Alianţă, cererile de aderare ale Suediei şi Finlandei sunt uşor de gestionat din perspectiva compatibilităţii. Există însă unele presiuni şi constrângeri de cu totul altă natură.  

opinii

Metamorfozele lui Eugenides

Codrin Liviu CUȚITARU

Metamorfozele lui Eugenides

Deşi unii comentatori vorbesc despre o „moarte” a postmodernismului american - prin revenirea romanului recent la epic, la poveste -, în realitate nu asistăm acum decît la remodelarea vechilor structuri moştenite de la Barth sau Hassan şi la reconsiderarea funcţiilor esenţiale ale ficţiunii. Reabilitarea instrumentarului epic reprezintă contribuţia estetică a „generaţiei următoare”, în interiorul căreia strălucesc deja Jeffrey Eugenides (laureat al Premiului Pulitzer în 2003) şi Jonathan Franzen (distins cu National Book Award în 2001). 

Politica monetară şi inflaţia

Alin ANDRIEȘ

Politica monetară şi inflaţia

În ultima perioadă se discută foarte mult despre creşterea preţurilor şi reducerea puterii de cumpărare, dar mai puţin despre soluţii şi măsurile ce ar trebui adoptate de autorităţi. Preţurile de consum au crescut în România şîn aprilie?ţ cu 3,7% comparativ cu luna martie 2022, astfel rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 a atins nivelul de 13,8% cel mai ridicat din 2004 când rata inflaţiei a fost 11,9%ş1ţ. 

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Mircea MORARIU

Dacă nu au profesorii pâine, să mănânce cozonac!

Nu trebuie să fii un observator din cale afară de atent al vieţii politice interne pentru a băga de seamă că dl. prof.dr. Sorin Cîmpeanu este unul dintre cei mai activi miniştri din guvernul Ciucă. Apare aproape zilnic la câte un post de televiziune cu acoperire naţională (şi, slavă Domnului!avem multe), face mereu anunţuri legate de schimbări în sistemul de învăţământ, în procedurile de evaluare,vrea să se renunţe la teze, schimbă pe nepusă masă structura anului şcolar, cheamă pe neaşteptate studenţii din online în sălile de curs, anunţă că profesorilor le va fi prin lege interzis să îşi mediteze propriii elevi. 

pulspulspuls

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

PULS

Cum vorbeşti în dodii când te plesneşte statul cu leafă de 20.000/lună

Pentru că tot am adus ieri vorba de postări lugubre, pomenind-o pe aia a conţilierului premarelui Chirica, musiu fost vice Botez, care făcea apologia rublei ruseşti, iacătă că unii cetitori mai atenţi ca noi ne-au şi probozit olecuţă, pe motiv că nu vedem şi pe alţii, mai importanţi, care bat câmpii prin bălăriile cu ciulini ale facebook-ului cu şi mai multă graţie.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.