Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Zeci de familii, obligate să îşi exhumeze rudele decedate, după un proces pierdut de Primăria

GALERIE
cimitirul Manastur Foto ziardecluj.ro
  • cimitirul Manastur Foto ziardecluj.ro
- +

Aproape 60 de familii din Cluj-Napoca au primit înştiinţări din partea primăriei conform cărora municipalitatea este obligată să le strămute mormintele din Cimitirul Mănăştur, după ce a pierdut un proces intentat de proprietarii unui teren limitrof, ambele părţi implicate apelând la CEDO.

Mai multe familii care au concesionat locurile de veci pe 20 de ani, încă din anul 2000, de la Primăria Cluj-Napoca, au primit în ultimele zile înştiinţări în care se arată că terenul pe care se află locurile de înhumare din Cimitirul Mănăştur a făcut obiectul unui proces pierdut de municipalitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Sentinţa, definitivă şi executorie, obligă Consiliul Local Cluj-Napoca să strămute locurile de veci (mormintele) edificate pe fâşia de teren adiacentă străzii Frunzişului, lângă proprietăţile reclamanţilor Balibanu Ileana şi SC VSV Invest Grup SRL", se arată în adresa Primăriei Cluj-Napoca.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că anul trecut municipalitatea a deschis un proces la CEDO, solicitând ca sentinţa respectivă să nu fie pusă în aplicare.

"Primăria a informat zilele trecute concesionarii locurilor de veci din Cimitirul Mănăştur referitor la existenţa unei sentinţe definitive şi irevocabile, cu o solicitare de punere în executare, privind exhumarea a 58 de morminte pe motiv că acestea sunt prea aproape de limita de proprietate a unor proprietari de terenuri. Aceştia intenţionează să utilizeze terenurile în scopuri imobiliare. Anul trecut, Primăria Cluj-Napoca a deschis un proces la CEDO solicitând ca sentinţa respectivă să nu fie pusă în aplicare, astfel încât nu se pune problema strămutării şi exhumării imediate a acestor locuri de veci", a spus Buzatu.

Potrivit acesteia, municipalitatea clujeană aşteaptă o soluţie favorabilă din partea CEDO, în condiţiile în care în momentul în care s-a cerut în instanţă strămutarea mormintelor, delimitarea cimitirului exista, iar cei care au cumpărat terenuri lângă cimitir ştiau că limita lor de proprietate este aceeaşi cu limita cimitirului.

"Cele 58 de locuri de veci găzduiesc mai multe persoane înhumate. Au existat o serie de revendicări de teren din partea foştilor proprietari care au avut parcele pe teritoriul Cimitirului Mănăştur, iar după ce acestea li s-au retrocedat, le-au vândut. Noii proprietari au cerut instanţei strămutarea mormintelor, pe motiv că acestea se află într-un perimetru de zonă sanitară tampon, de 50 de metri, până la imobilele pe care doreau să le construiască, deşi acestea se află în interiorul cimitirului. În momentul în care au cumpărat terenul, aceşti investitori imobiliari, cărora instanţa le-a dat câştig de cauză, ştiau că terenul se învecinează cu cimitirul şi ştiau la ce distanţă sunt mormintele", a explicat Buzatu.

Potrivit acesteia, pe rolul instanţelor clujene au mai fost procese similare, în care primăria a fost dată în judecată pentru strămutarea altor morminte, dar unele cereri ale persoanelor respective au fost respinse.

"Unde instanţa a stabilit că interesul public primează interesului privat, a câştigat primăria, unde instanţa a stabilit invers, au câştigat acei investitori. În măsura în care am pierde şi la CEDO şi ar trebui pusă sentinţa în aplicare, li se vor asigura concesionarilor alte locuri de veci, iar strămutarea se va face pe cheltuiala municipalităţii", a mai spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.

Buzatu a subliniat că, potrivit noului PUG adoptat la începutul acestui an, întreaga suprafaţă de teren în care se află Cimitirul Mănăştur apare încadrată ca zonă de cimitir, "pe care nu se poate construi nimic".

Zoe Buz, una din persoanele care are trei locuri de veci printre cele care trebuie strămutate, într-unul fiind înhumat fiul său, decedat în anul 2000 în urma unui accident rutier, se declară revoltată de situaţie şi ameninţă că va da primăria în judecată.

"Ce ar trebui să fac acum, să iau osemintele băiatului meu în braţe şi să le duc în altă parte? De când am fost anunţaţi că mormintele trebuie strămutate, şi eu şi soţul meu ne-am îmbolnăvit. Aşteptăm să se rezolve această problemă", a spus Buz.

La rândul său, asociatul firmei VSV Invest Grup, Sorin Vamoş, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că vrea să construiască în zonă două blocuri cu o înălţime de zece etaje, respectiv 16 etaje, investiţia fiind blocată de ani de zile din cauza municipalităţii "care, ilegal şi cu bună ştiinţă, a refuzat eliberarea certificatului de urbanism pentru aceste investiţii".

"Cimitirul Mănăştur a fost extins de Primăria Cluj-Napoca fără a exista toate autorizaţiile necesare, fără respectarea distanţei sanitare minime de 50 de metri la care se adaugă trei metri, o perdea de arbuşti. Mai mult, a avizat înhumări la 15 centimetri de limita mea de proprietate. Noi ne-am adresat CEDO văzând că primăria nu pune în aplicare sentinţa şi aşteptăm zilele următoare un răspuns. Luăm în calcul şi să ne adresăm instanţei şi să cerem despăgubiri pe zi de întârziere", a spus Vamoş.

Acesta a mai precizat că a atacat PUG-ul, acuzând faptul că acesta a fost întocmit "cu dedicaţie, fără a se ţine seama de sentinţele instanţelor din zonă".

"M-am luptat zece ani să îmi obţin certificate de urbanism şi autorizaţii de construire pentru construcţii P plus 10 şi P plus 16 etaje, iar acum să se schimbe PUG-ul?", a spus Vamoş.

VSV Invest Grup SRL a deschis în 2008 un proces la Judecătoria Cluj-Napoca în care a reclamat că Cimitirul Mănăştur a fost extins aproape de proprietatea lor, iar instanţa a reţinut faptul că "extinderea cimitirului s-a făcut fără a se prezenta dovada autorizaţiei sau avizului de mediu, şi nici autorizaţia sanitară".

"Conform regulilor de igienă, distanţa la care poate fi amplasat un cimitir faţă de alte zone de locuit este de minim 50 de metri. Extinderea, respectiv amplasarea mormintelor, a fost realizată aproape de trotuar, lângă strada Frunzişului, fără a se păstra o continuitate între vechiul cimitir şi mormintele noi, existând între acestea şi vechiul cimitir o distanţă de 200 de metri, fiind edificate dinspre stradă spre vechiul cimitir", se arată într-o sentinţă a instanţei.

Judecătoria Cluj-Napoca a dispus sistarea lucrărilor de săpare a locurilor de veci pe fâşia de teren adiacentă străzii Frunzişului şi a obligat Primăria Cluj-Napoca "să strămute locurile de veci (mormintele) edificate pe fâşia de teren" şi "să păstreze distanţa legală de protecţie de 53 de metri pătraţi faţă de limita de proprietate a terenurilor reclamanţilor".

Primăria Cluj-Napoca a făcut apel, care s-a judecat la Tribunalul Cluj, dar a pierdut, după care a făcut recurs la Curtea de Apel Cluj, decizia acesteia, dată în septembrie 2012, rămânând neschimbată, în defavoarea municipalităţii.

Cimitirul Mănăştur este unul dintre cele patru cimitire din Cluj-Napoca, se află între cartierele Mănăştur şi Zorilor, şi se întinde pe o suprafaţă de 16 hectare. În acest cimitir sunt îngropate zeci de mii de persoane. (Mediafax)

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri