Zeci de foşti angajaţi vor să pună capăt simulacrului de insolvenţă de la Fortus SA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 04.12.2020

Zeci de foşti angajaţi vor să pună capăt simulacrului de insolvenţă de la Fortus SA

GALERIE
Fortus SA
  • Fortus SA
- +

Ei cer intrarea în faliment a combinatului ca să poată să îşi recupereze salariile restante. Firma nu mai produce nimic de ani buni, nu mai este conectată la gaz sau energie electrică, dar se află tot în stadiu de insolvenţă din 2008 încoace. In tot acest timp, patrimoniul societăţii a fost vândut bucată cu bucată, situaţie de care a profitat doar o mână de oameni.

Tribunalul Cluj ţine în „stand-by” zeci de foşti salariaţi ai Fortus SA, societate aflată în insolvenţă din 2008. Fostul producător de utilaj greu ar putea intra în faliment la cererea făcută la începutul acestui an de către 60 de foşti angajaţi, nemulţumiţi că nu şi-au primit nici până în ziua de astăzi salariile restante. Deşi Tribunalul le-a respins acţiunea pe 28 octombrie 2020, după două amânări privind pronunţarea hotărârii, foştii salariaţi au declarat pentru „Ziarul de Iaşi” că nu vor abandona „lupta” şi se vor adresa Curţii de Apel Cluj. Sumele pe care le au de recuperat aceşti foşti muncitori variază între 35.000 de lei şi 130.000 de lei de persoană. În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă Fortus Iaşi din luna iunie 2020 figurau cu creanţe salariale (atât cu restanţe curente, cât şi cu salarii compensatorii) 1.293 de foşti angajaţi, un total de aproape 40 milioane lei.

„Suntem într-o stare de tensiune dusă la extrem. Am aşteptat cu sufletul la gură pronunţarea asupra cererilor noastre de intrare în faliment, ne-au amânat de două ori, le-au respins, dar nu ne dăm bătuţi. Ne vom adresa Curţii de Apel Cluj. Dorim să se facă dreptate, îşi bat joc de noi”, se plâng oamenii. În paralel, în luna septembrie a.c., 23 de foşti salariaţi au deschis şi o acţiune pentru plăţile compensatorii, drepturi băneşti care li se cuvin în urma disponibilizării. „Fortus se află într-un faliment mascat, nedeclarat de ani de zile. Este inadmisibil. Fortus nu mai are contract colectiv de muncă din 4 februarie 2016 şi, mai mult de atât, data de 12 iulie 2017 reprezintă sfârşitul perioadei de reorganizare care se numeşte termen de decădere, când trebuia să intre automat în faliment. Din acel moment, Fortus este în ilegalitate. Toate acţiunile care s-au întâmplat după această dată sunt lovite de nulitate prin decădere, potrivit art. 2550 şi art. 2545 din Noul Cod Civil”, atrag atenţia oamenii.

“Cauzele fiind jaf şi devalizare”

Aceştia propun lichidarea bunurilor rămase din Fortus SA pentru achitarea salariilor restante ale tuturor celor care au muncit în combinat, unii chiar o viaţă, şi au fost nedreptăţiţi ani la rând. După Florin Rugină, mic acţionar Fortus şi reprezentantul angajaţilor concediaţi ai fostului producător de utilaj greu, „plăţile s-au făcut până acum preferenţial”. „Au rămas neplătiţi foşti angajaţi din perioada anului 2009 şi plătiţi alţii, din perioade mai apropiate”, susţine Florin Rugină. Drept urmare, spun foştii muncitori, este o decizie grea, dar motivele pentru care Fortus trebuie să intre în faliment „sunt foarte clare”. „Fortus nu mai are activitate industrială din 2015, când s-a sistat alimentarea cu gaz şi energie electrică. Fortus nu mai are capacităţi de producţie viabile, cauzele fiind jaf şi devalizare, vânzări haotice de utilaje şi maşini, respectiv unelte.

Un alt motiv este dat de gestionarea dezastruoasă a procedurii de reorganizare judiciară, singura restructurare fiind cea de personal, iar singura activitate cea de vânzare de clădiri terenuri şi fier vechi”, au motivat foştii salariaţi ai ultimului mare producător de utilaj tehnologic din ţară în cererea de intrare în faliment a societăţii. „Respinge ca fiind formulate de persoane fără calitate procesuală activă cererile de deschidere a procedurii falimentului (...) Fixează termen în vederea examinării stadiului procedurii de reorganizare a debitoarei Fortus SA pentru data de 13 ianuarie 2021. Definitivă şi executorie. Cu drept de recurs în termen de 7 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică, azi 28 octombrie 2020”, se precizează pe site-ul Tribunalului Cluj.

“Au fost ani grei, dar frumoşi”

Niculina Zeciu, de profesie inginer, a lucrat la Fortus SA timp de 33 de ani. A fost concediată în anul 2018. Are salarii restante de 95.000 de lei, aferente perioadei 2014-2018. „Am fost onorată să lucrez acolo. Au fost ani grei, dar frumoşi. Fortus este victima unui tun imobiliar. Noi am fost daţi afară, iar după aceea am tot aşteptat să ne primim creanţele salariale curente restante de rang superior, însă cum nu s-a întâmplat acest lucru, am decis să cerem falimentul”, ne-a spus ieri Niculina Zeciu. Oamenii susţin că se trage de timp în defavoarea lor. „După 12 ani de insolvenţă şi 7 ani de reorganizare judiciară avem nevoie de un justiţiar, ne dorim un lichidator ferm, corect, cu respect faţă de legile şi principiile insolvenţei. Acum nu este vorba numai de bani, este ceva mai mult, se cere o reparaţie morală a demnităţii fiecăruia dintre noi. Nemulţumiţi, dezamăgiţi, umiliţi, dispreţuiţi, am hotărât că este momentul să recurgem la o soluţie radicală, falimentul pentru Fortus SA”. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Florin NICULA

O bombă cu ceas: veniturile curente se duc pe salarii şi pensii

Dacă nu vrem să îndatorăm peste măsură generaţiile viitoare, noul guvern ar trebui să înceapă o reformă a sectorului bugetar.

Filmuletul zilei

opinii

Când raţiunea trebuie să primeze

Alexandru CĂLINESCU

Când raţiunea trebuie să primeze

USR PLUS se prezintă drept partidul care se opune întregii „clase politice vechi”, un partid nou, tânăr şi, prin urmare, ferit de corupţie şi de interese meschine. Ar trebui totuşi să ţină seama de faptul că aşa cum nici tinereţea nu e numaidecât un avantaj, nici noutatea nu e un argument decisiv. Dacă vor cu adevărat să guverneze, useriştii nu o pot face decât alături de liberali. Iar imaginea de acum, a unei harţe permanente, nu e deloc de natură să-i mobilizeze pe alegători.

Halepologii

Radu POPESCU

Halepologii

Puţini au fost, mulţi au rămas!

Decembrie electoral

Nicolae CREŢU

Decembrie electoral

Ne plângem, adesea, de încă un rând de speranţe şi „asteptări”, investite în vot, spulberate însă de ceea ce a urmat acordării acelei încrederi la urne. De aceea unii „aleg” să nu mai aleagă. Dar nu aceasta e calea, nici într-un caz. Nu cu jelanii şi nici boicotând alegerile, din scepticism şi lehamite, se poate schimba ceva, în bine, cu adevărat. 

pulspulspuls

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

De ce se grăbeau Peni Hill şi Electricianul să facă şmenul până la alegeri?

Vă povesteam noi ieri aicea la rubricuţă despre lovitura de palat ratată de liberalul boit Peni Hill şi Electricianul şăf opintit de la partidoi, care au tras şutul cu sete alaltăieri în şedinţoiul de CL, ca să pună ei un vice impus, dar mingea n-a mai ajuns la poartă de cât de bărbăteşte au putut trage în ea. 

Caricatura zilei

EURORGIE

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.