anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Zeci de ieşeni acuză firma care lucrează la astuparea vechii vărsători a Iaşului

GALERIE
foto DAN LUCA - holboca pamant camioane varsatoare tomesti 7571
 • foto DAN LUCA - holboca pamant camioane varsatoare tomesti 7571
- +

Ei spun că nu mai pot respira din cauza prafului, iar traficul greu îi trezeşte zilnic de la ora 6,30 dimineaţa. "Am sunat la Garda de Mediu, dar acolo nu răspunde nimeni, intră faxul", acuză sătenii. Firma acuzată îşi cere scuze. Ce spun autorităţile?

Firma care lucrează la închiderea gropii de gunoi din Tomeşti este acuzată de localnicii dintr-un sat vecin de nerespectarea normelor de mediu. Mai mulţi localnici din satul Cristeşti, comuna Holboca, sunt nemulţumiţi că zilnic le trec prin faţa caselor zeci de maşini pline cu pământ fără să fie acoperite de prelate. „De la 6.30 dimineaţa până seara la 19 trec maşinile pline până la refuz cu pământ într-o veselie. Au început să care de acum vreo două luni, la început mai liniştit, dar de o lună e maşină la maşină. Cel mai deranjant este că maşinile nu au prelată şi cade pământ pe drum, se face praf, e mizerie. Nu mai spun de praful pe care trebuie să îl suporte localnicii care stau în apropierea locului de unde se ia pământ. Practic, se scoate pământ dintr-un deal şi se transportă laTomeşti, pentru a astupa vechea vărsătoare”, ne-a explicat D.B., un locuitor din zonă. În plus, localnicul spune că maşinile sunt încărcate peste limită, fapt ce duce la deteriorarea drumului ce abia a fost plombat. „Se strică strada, e mizerie şi nimeni nu ia nicio măsură. Am sunat la Garda de Mediu, dar acolo nu răspunde nimeni, intră faxul. Am fost la primărie, dar ei zic că n-au treabă, că e proprietate privată. E bătaie de joc. Am oprit şoferii să îi întreb dacă e legal ce fac, dar mi-au răspuns că ei n-au ce face, execută ce le cere şeful”, a continuat localnicul nemulţumit.

Chestionat de ”Ziarul de Iaşi” în legătură cu nemulţumirile localnicilor, primarul Gheorghe Ştefurac susţine că a purtat discuţii cu proprietarul pentru a se lua măsuri. „Este un teren proprietate privată, primăria nu are nicio treabă acolo. Firma care transportă pământul este cea care a câştigat licitaţia la Consiliul Judeţean în proiectul de management al deşeurilor, dar problema e cunoscută şi ştiu că s-a discutat acum să remedieze problemele. Sper să fie bine, am fost şi noi sesizaţi în legătură cu activitatea firmei şi am purtat discuţii pentru a ţine cont şi de nemulţumirile oamenilor”, ne-a spus Gheorghe Ştefurac, primarul comunei Holboca.

Proiect finanţat de UE

Partea cea mai interesantă a poveştii este că terenul îi aparţine chiar viceprimarului comunei Holboca, Grigore Dura, un afacerist local în domeniul agriculturii. Acesta şi-a achiziţionat terenul cu scopul de a amenaja un spaţiu de garare a utilajelor agricole şi de a construi un depozit de cereale. „Am cumpărat terenul pentru că intenţionez să accesez fonduri europene, iar dacă o să câştig proiectul, renunţ la funcţia de viceprimar. Am o societate agricolă şi vreau să fac un depozit de cereale şi să ţin acolo utilajele. Legat de această problemă, am discutat cu firma Geiger, cu care am semnat contractul de servicii 1898 din 4 iunie, să fie mai atenţi la problema prafului şi a mizeriei. Trebuie să ne gândim că e şantier, se mai face mizerie, am înţeles că de miercuri au început să stropească cu apă ca să nu mai fie praf”, a explicat viceprimarul Dura.

De partea cealaltă, reprezentanţii companiei reclamate susţin că folosesc permanent o autocisternă, dar au refuzat să comenteze lipsa prelatelor impuse prin lege pentru a fi folosite. “Cu referire la solicitarea dumneavoastră, vă informăm că am alocat cu caracter permanent o autocisternă cu dispozitiv de stropire apă pentru a diminua impactul prafului generat de traficul de şantier, fenomen amplificat şi de vremea caniculară din ultima perioadă. Compania noastră cere scuze riveranilor pentru disconfortul creat de traficul de şantier. Ne manifestăm speranţa că vom avea parte de înţelegerea şi de sprijinul acestora în vederea rezolvării unei importante probleme de mediu, respectiv ecologizarea depozitului urban neconform de deşeuri din localitatea Tomeşti, investiţie finanţată de UE. În acelaşi timp, compania noastră are în vedere şi  va adopta în continuare toate măsurile necesare pentru a diminua disconfortul creat de lucrări asupra cetăţenilor riverani”, a declarat Doru Bârsan, director regional Moldova Nord în cadrul Geiger. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.