Zeci de mii de lei dați de clienți la prostituate au ajuns în bugetul de stat. Proxenetă din Iași salvată de pușcărie de propriul copilaș

sâmbătă, 22 iunie 2024, 03:00
3 MIN
 Zeci de mii de lei dați de clienți la prostituate au ajuns în bugetul de stat. Proxenetă din Iași salvată de pușcărie de propriul copilaș

La doar 21 de ani, o tânără a încercat să-și facă o carieră din proxenetism. Cu întreruperi, „afacerea” a durat doar trei săptămâni, dar tot s-a soldat cu o condamnare. Copilul pe care tânăra îl avea în întreținere i-a convins pe judecători să o lase totuși în libertate.

În august 2022, C.G., în vârstă pe atunci de 20 de ani, a plecat de la părinți. O cunoștea deja de aproximativ un an pe Georgiana Nedelcu, cele două fiind prietene. La îndemnul acesteia, C.G. a acceptat să se prostitueze. Nedelcu a închiriat două apartamente în regim hotelier în Vaslui, unul pentru ea și altul ca „loc de muncă” pentru C.G.

Apoi a publicat un anunț însoțit de o fotografie sugestivă, pe un site. În următoarele 13 zile, tot ea a ținut legătura telefonic cu clienții, stabilind tariful și încasând banii. Pe 10 septembrie, fetele s-au mutat în Bacău, unde au stat doar două zile. Apoi s-au întors la Iași, unde C.G. a mai „lucrat” timp de 9 zile.

Poliția a intrat pe fir: le-a stricat clientela

Afacerea celor două fete a intrat însă în atenția poliției, iar în octombrie 2022, Nedelcu a fost trimisă în judecată pentru proxenetism. Magistrații Judecătoriei au ținut cont de faptul că fapta nu avusese urmări vădit negative asupra lui C.G., aceasta fiind de acord să presteze de bunăvoie servicii sexuale contra cost. De asemenea, Nedelcu avea un copil minor în întreținere. În același timp, avea doar studii gimnaziale, nefiind integrată corespunzător în societate.

Proxenetismul i se păruse o modalitate facilă pentru a-și asigura mijloacele necesare existenței. Ca urmare, judecătorii au condamnat-o la un an și 9 luni de închisoare, dar cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. Magistrații au dispus și confiscarea de la aceasta a sumei de 26.700 lei, echivalentul banilor câștigați de C.G. din prostituție, și au obligat-o pe Nedelcul la plata a 2.000 de lei, ca daune morale către prietena sa.

Sentința a fost contestată de Nedelcu, dar numai în privința banilor care i se imputau. Apărătorul acesteia a afirmat că C.G. nu demonstrase în niciun fel necesitatea acordării unor daune morale. Nu fusese măcar audiat un martor care să evidențieze că fata ar fi fost afetată psihic, ar fi devenit mai retrasă, închisă și ea sau reținută. Dimpotrivă, atunci când fusese audiată în instanță cu privire la pretențiile sale civile, ea spusese sec „Să îmi dea și mie măcar 2.000 lei din ce am făcut”. Avocatul a contestat și suma de 26.700 lei imputată proxenetei, apreciind-o ca exagerată. C.G. nu ar fi câștigat atât.

Confiscarea banilor a fost corectă

Magistrații Curții de Apel au refăcut calculele referitoare la sumele încasate de Nedelcu de pe urma activității prestate de C.G., dar au ajuns la concluzia că judecătorii instanței inferioare le făcuseră corect. Prin urmare, confiscarea a 26.700 lei era justificată. În schimb, au fost de acord cu avocatul cu privire la netemeinicia daunelor morale. C.G. practicase prostituția în mod voluntar. Nedelcu o ajutase, nu o constrânsese în vreun fel. Nedelcu a fost scutită de plata daunelor morale, celelalte dispoziții ale primei sentințe rămânând neschimbate.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii