anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 26.03.2023

Zeci de procese la Iaşi: Service-urile auto încearcă să scoată bani cu cleştele de la Euroins. Asigurătorul nu le decontează toată factura

GALERIE
euroins-asigurari
 • euroins-asigurari
- +

După falimentele Astra, Carpatica şi City Insurance, încă o firmă de asigurări dă semne de oboseală. Un service ieşean a dat în judecată Euroins SA, reclamând faptul că societatea decontează cu întârziere şi parţial lucrările de reparaţii efectuate la maşinile cu asigurare RCA. 

Problema pleacă de la faptul că Euroins acceptă doar plata devizului estimativ realizat imediat după accident, nu şi a celui final. În unele cazuri, diferenţele sunt de doar câteva sute de lei, iar totalul sumelor cerute în cele 14 dosare deschise de service abia depăşeşte 4.000 de euro, dar situaţia ridică un nou semn de întrebare pentru liderul pieţei româneşti de asigurări.

Săptămâna trecută, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară a sesizat Parchetul General că Euroins a respins peste 5.600 de dosare de daună RCA fără măcar a le analiza.

În iulie anul trecut, Delcar Service SRL a cerut Judecătoriei obligarea Euroins la plata a 21.400 lei, plus penalităţile de întârziere. Plângerea, care privea 14 dosare de daună distincte a fost disjunsă de magistraţi în 14 dosare, fiecare fiind judecat separat. În toate, problema sesizată este aceeaşi.

Delcar SRL a efectuat lucrări de reparaţii în baza dosarelor de despăgubire avizate de Euroins, iar societatea de asigurări a refuzat să plătească facturile în întregime. Cazul lui Iosif R. este unul dintre cele 14 situaţii similare. Şoferul a fost implicat în august 2021 într-un accident rutier, vina aparţinându-i. Au rezultat doar pagube materiale.

În dosarul de daună deschis cu acel prilej, a fost estimată o pagubă de 7.272 lei. Lucrările propriu-zise au costat însă 10.019 lei, sumă pe care şoferul păgubit a solicitat-o de la Euroins, ataşând factura şi devizul de reparaţii întocmite de service. În urma refuzului la plată, şoferul a cesionat creanţa către service, care a preluat demersurile.

Euroins a acceptat pretenţiile financiare doar în limita pagubei menţionate în devizul iniţial, motiv pentru care Delcar s-a adresat instanţei.

De cealaltă parte, reprezentanţii Euroins au cerut ca procesul să fie judecat la Bucureşti, unde îşi are sediul şi au solicitat efectuarea unei expertize tehnice care să stabilească măsura în care pretenţiile service-ului sunt justificate. Practic, asigurătorul aprecia că preţurile practicate de Delcar sunt exagerate.

Euroins a invocat preţurile mai mici practicate de reprezentanţele auto în comparaţie cu cel perceput de service. Argumentele sale au fost însă respinse de magistraţii Judecătoriei, care au arătat că Euroins nu este în măsură să impună preţurile pe care le consideră corecte.

„Costurile reparaţiilor se stabilesc în raport de preţurile practicate de unităţile de specialitate, iar nu prin raportare la o evaluare sau calcul propriu al asigurătorului. Preţurile de referinţă sunt reprezentate de cele practicate de unităţile service reparatoare şi, chiar în cazul existentei unei diferenţe valorice între acestea, urmează a fi avut în vedere preţul practicat de unitatea service ce a efectuat reparaţiile solicitate de persoana prejudiciată, de vreme ce legislaţia în vigoare nu permite în relaţiile dintre profesionişti transmiterea de preţuri recomandate sau maximale”, au arătat judecătorii.

Aceştia au admis plângerea Delcar, obligând Euroins la plata diferenţei de 2.748 lei către service. Decizii similare au fost luate de magistraţi marţi şi în alte 11 dosare similare, dintre aceleaşi părţi. Sentinţele pot fi atacate cu apel în următoarele 30 de zile. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.