Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Zeci de şomeri ieşeni au venit la Bursa Locurilor de Muncă să se prefacă că îşi caută o slujbă

GALERIE
Bursa locurilor de munca CCS (3)
  • Bursa locurilor de munca CCS (3)
- +

Persoanele care primesc ajutor social trebuie să fie trecute pe listele firmelor care se află în căutare de personal pentru a putea primi în continuare banii.

Peste 120 de angajatori din tot judeţul au venit ieri la cele două Burse a Locurilor de Muncă organizate în Iaşi şi Paşcani de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Locurilor de Muncă (AJOFM). Dacă la Paşcani s-au prezentat 33 de angajatori din toate domeniile, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi, nu mai puţin de 91 de angajatori au căutat omul potrivit pentru jobul potrivit. Un lucru pe care angajatorii l-au observat încă de la deschiderea târgului de joburi a fost acela că mulţi vin doar să facă prezenţa. Zeci de şomeri care primesc indemnizaţie ori ajutor social au venit să se treacă pe liste pentru a demostra că şi-au căutat un loc de muncă, deşi ei nu au nicio intenţie în acest sens. „La noi sunt scoase nouă posturi şi avem până acum 10 persoane care ne-au dat datele. Au venit de fapt mai multe, însă sunt care vin şi nu sunt interesaţi, ei primesc ajutor social şi trebuie să dovedească faptul că sunt în căutare de loc de muncă. Pe aceste persoane nici nu le-am mai trecut pe listă. Noi căutăm electrician, instalator, lăcătuş, dulgher şi zidar, pentru aceştia fiind nevoie de calificare, dar şi tehnician reţele, care trebuie să aibă studii liceale. Alte două posturin necesită studii superioare, pentru posturile de ingineri”, a explicat Anca Zăinescu, reprezentant SC. Tec Telecom SRL.

Un alt angajator a rămas chiar şocat de răspunsul unuia dintre ieşenii veniţi la masa sa. „Am strâns şase CV-uri din care trei au şanse de angajare. Noi avem cinci posturi anunţate la AJOFM dar mereu suntem deschişi. Sunt care vin şi nu au nici un fel de calificare, ei doar insistă să îi trec pe listă. Un caz chiar m-a uluit. Era un domn şi i-am zis că dacă nu are nicio calificare, poate urma nişte cursuri prin AJOFM şi noi îl angajăm ulterior. Ştiţi ce mi-a zis? Da’ ce, să merg la şcoală? Posturile sunt pentru Iaşi şi zona limitrofă, dar am avea nevoie de persoane care să fie din satele din jurul oraşului Podu Iloaiei, pentru că avem acolo contracte la sedii de firme. Studiile superioare nu sunt obligatorii, dar reprezintă un avantaj la tehnicieni. Aici nu prea este căutare în Iaşi, nu prea sunt specializaţi. Care sunt, au deja un loc bun de muncă. E o profesie de nişă. Noi în prezent avem angajaţi 22 de tehnicieni”, a declarat Dragoş Spătaru, reprezentantul Gip Est SRL. Acesta a venit la bursă cu următoarele posturi: agent de pază, secretară, tehnician pentru sistemul de detecţie, dispecer şi agent de intervenţie.

500 de elevi au luat pulsul unui târg de joburi pentru prima dată

Printre marii angajatori se numără şi Antibiotice, care caută oameni pentru şase joburi. „Venim de fiecare dată la aceste târguri şi am observat că nu mai vin oameni cu studii superioare. Nici tineri absolvenţi nu prea sunt, deşi acesta este scopul evenimentului. Am primit până acum doar două CV-uri, unul pentru operator chimist şi unul pentru inginer electrotehnist. Noi avem o comisie care analizează aceste CV-uri, se organizează o testare iar în funcţie de rezultatele de la aceasta se fac interviurile”, ne explică Ana Bumbăr, economist şi reprezentant pe tesurse umane în cadrul Antibiotice Iaşi.

Prin mulţime, puţin dezorientată, o femeie în vârstă de circa 40 de ani, împopoţonată cu bijuterii din aur, ţinea deschis carnetul de indemnizaţie în mână. Întrebată ce joburi o interesează, ne-a dat un răspuns franc: „Sincer să vă spun, niciunul. Eu sunt bolnavă, am probleme cu reumatismul şi am venit doar să îmi semneze cineva aici carnerul, cum că am fost”. Unei alte tinere i se explică faptul că nu trebuie să-i semneze nimeni nimic, şi că trebuie să fie trecută pe listele angajatorilor, dacă o interesează ceva. „Eu abia am terminat 12 clase, sunt însărcinată şi mi s-a zis să vin să mi se semneze. Nu ştiu unde. Şi acum eu ce trebuie să fac? Să merg pe la toate mesele astea?”, întreabă ea mirată unul dintre organizatori. Aflăm mai apoi că tânăra are nevoie de şomaj ca să poată intra direct în maternitate şi să primească indemnizaţia de 600 de lei pentru copil. Fenomenul ne este explicat chiar de Adriana Sîrghie de la AJOFM Iaşi. „În momentul în care ei refuză un loc de muncă, ei pierd şomajul. Sunt şi persoane din mediul rural, beneficiari de ajutor social, fără nivel de pregătire care să le permită să poată ocupa un loc de muncă într-o meserie care necesită o anumită calificare”, a precizat purtătorul de cuvânt al AJOFM. La Bursa Locurilor de Muncă din Iaşi, au venit printr-un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, şi 500 de elevi de liceu şi şcoli profesionale, pentru a se familiariza cu piaţa muncii. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri