Zelenski îi prezintă „planul victoriei” lui Biden. Cum vrea Ucraina să-l oblige pe Putin să facă pace
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îi prezintă joi „planul pentru victorie” omologului său american Joe Biden, la Casa Albă, un moment crucial în saga de lungă durată privind sprijinului Washingtonului pentru Ucraina. Deși detaliile planului nu au fost încă dezvăluite, Zelenski a lăsat de înțeles că acesta are scopul de a forța Rusia să participe la negocieri de pace și o rezoluție echitabilă. Kyiv Independent trece în revistă ce se știe până acum despre „planul victoriei”.
Zelenski, care se află în vizită în SUA în această săptămână, a declarat că„ planul victoriei” este conceput pentru a-l determina pe președintele rus Vladimir Putin să încheie un acord de pace echitabil, însă nu a oferit detalii despre modul în care se poate întâmpla acest lucru. Cu toate acestea, mai multe informații despre plan au ieșit până acum la iveală.
Ce știm până acum despre planul pentru victorie al Ucrainei
Momentul
Anunțul că Ucraina pregătește un plan de victorie a venit în timp ce forțele ucrainene au surprins apărarea rusă cu o incursiune în regiunea Kursk. Operațiunea în curs de desfășurare, prima invazie semnificativă a teritoriului rus de la cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost o lovitură semnificativă pentru Kremlin și Putin. Ea a scos la iveală incapacitatea Rusiei de a-și apăra propriul teritoriu și a pus la îndoială așa-numitele „linii roșii” ale lui Putin, menite să descurajeze aliații occidentali ai Ucrainei să intensifice livrările de armament. De asemenea, a arătat susținătorilor Ucrainei că Kievul încă mai poate prelua inițiativa pe câmpul de luptă. Pe lângă impulsul dat de operațiunea Kursk, evenimentele din SUA ar putea fi, de asemenea, un factor important în eforturile Kievului de a prezenta planul acum, în contextul alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, care l-ar putea aduce pe fostul președinte Donald Trump înapoi la Casa Albă și ar putea pune în pericol sprijinul SUA pentru Ucraina.
Ce ar presupune
Detaliile planului nu au fost încă făcute publice, dar se așteaptă ca acesta să abordeze strategii militare, politice, diplomatice și economice. O sursă apropiată lui Zelenski a declarat săptămâna trecută pentru Kyiv Independent că planul urmărește „să creeze condiții și o atmosferă încât Rusia să nu mai poată ignora formula de pace și summitul de pace”. Unele elemente au fost însă dezvăluite. Șeful Biroului prezidențial, Andriy Yermak, a declarat la începutul acestei săptămâni că o invitație de a adera la NATO face parte din plan. Potrivit informațiilor obținute de Kyiv Independent la 22 septembrie, Ucraina ar urma să solicite aderarea la NATO în câteva luni, nu în ani. Vorbind la Consiliul pentru Relații Externe din New York, Yermak a mai spus că planul de victorie în cinci puncte include atât componente diplomatice, cât și militare. „De asemenea, i-am îndemnat pe partenerii noștri să ignore amenințările Rusiei de escaladare”, a spus el.
Un element care se va regăsi cu siguranță în plan este aprobarea SUA și a altor aliați pentru ca Ucraina să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune, inclusiv rachete furnizate de Occident, pentru a ținti situri militare din interiorul Rusiei. Kievul face de mult timp presiuni pentru ridicarea restricțiilor, deoarece aceasta ar permite Ucrainei să distrugă aerodromurile de pe care decolează avioanele rusești pentru a ataca infrastructura civilă ucraineană, precum și să degradeze apărarea aeriană rusă. Un lucru nu va fi sigur inclus în plan: o încetare parțială a focului. După ce un raport media german a sugerat contrariul, Zelenski a respins personal afirmația. „Nu există și nu poate exista nicio alternativă la pace, nicio înghețare a războiului sau orice alte manipulări care vor duce pur și simplu agresiunea rusă într-o altă etapă”, a declarat el.
Mai mult, pe digi24
Publicitate și alte recomandări video