anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Zelenski: În cele 98 de zile ale invaziei ruse, 243 de copii au murit, 446 au fost răniţi şi 139 sunt daţi dispăruţi

GALERIE
copii_razboi_Ucraina
 • copii_razboi_Ucraina
- +

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că, în cele 98 de zile ale invaziei ruse, 689 de copii au fost răniţi în urma atacurilor, iar 243 dintre aceştia au murit. Alţi 139 de copii sunt daţi dispăruţi. El a numit zece dintre copiii ucişi în acest război, spunând că nu este vorba despre numere, ci despre lumi distincte pe care armata rusă le-a distrus. 

Zelenski a menţionat că peste 200.000 de copii ucraineni au fost deportaţi de ruşi până în prezent, acuzând că aceasta este una dintre cele mai odioase crime de război. "Iminenţa pedepsei este un principiu pe care Ucraina îl va preda Rusiei. Dar mai întâi de toate, trebuie să le arătăm pe câmpul de luptă că Ucraina nu va fi cucerită, că oamenii noştri nu se vor preda şi copiii noştri nu vor deveni proprietatea ocupanţilor", a arătat Zelenski.

"În fiecare an, de 1 iunie sărbătorim Ziua Copiilor. O zi specială când adulţii acordă atenţie specială drepturilor copiilor, siguranţei şi dezvoltării copiilor noştri. Dar din 24 februarie, totul s-a schimbat în ţara noastră. Şi fiecare zi este acum, la propriu, o zi a protecţiei pentru noi. Protecţie pentru toţi oamenii noştri, copii, viitorul nostru. Protecţia unei ţări libere unde fiecare copil poate, atunci când el sau ea creşte mare, să trăiască viaţa pe care o vrea. Fără coerciţie şi opresiune. Toată lumea vede ce aduce Rusia în Ucraina şi ce vrea să aducă în alte ţări europene. Dispreţ total pentru indivizi, pentru întregi naţiuni. Statul rus îşi dispreţuieşte chiar propriii cetăţeni atât de mult încât ei nu înţeleg deloc valoarea vieţii umane. Soldaţii ruşi ucid şi mor ei înşişi ca şi cum nu ar fi oameni, ci doar praf. Praf sub picioarele stăpânilor Rusiei. Principiile vieţii noastre sunt complet diferite. Şi deşi viaţa s-a schimbat odată cu izbucnirea războiului, principiile noastre rămân aceleaşi. Fiecare persoană contează. Acesta este principalul lucru care ne deosebeşte de ocupanţi", a afirmat Zelenski, în mesajul transmis miercuri noapte.

El a arătat că, în timpul celor 98 de zile ale invaziei ruse, 689 de copii au fost răniţi în urma atacurilor ocupanţilor, aceştia fiind doar cei despre care se ştie, întrucât nu există toate informaţiile din teritoriile ocupate în prezent.

"Dar din ce se ştie azi - 446 de copii au fost răniţi, 243 de copii au murit. 139 sunt daţi dispăruţi. Se spune că conştinţa umană nu percepe numerele mari. Cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai greu pentru o persoană să realizeze ce este în spatele său. Familii distruse. Personalităţi mici care nici măcar nu au avut timp să vadă cum e viaţa. Ca micul Denis din regiunea Jitomîr, din satul Malinovka, care a murit cu toată familia sa când un avion rusesc a aruncat bombe asupra satului. Denis nu împlinise doi ani. Ca Stepan din satul Novi Petrivţi, regiunea Kiev. El nu împlinise trei ani când un proiectil rusesc a lovit curtea. Copilul a fost rănit mortal. Ca Anya din Bucea, regiunea Kiev, avea 14 ani. A fost ucisă când armata rusă a tras asupra unui microbuz pe şosea. Oamenii încercau doar să scape. Anya era în maşina aceea cu mama şi cu bunica ei. Toate au murit. Polina, care nu împlinise doi ani. Un tanc rusesc a tras spre o casă din Borodeanka. O casă obişnuită. Lovitură directă. Polina a murit. Arina, din regiunea Mikolaiv. În 5 martie, a fost rănită de şrapnel în urma unui bombardament de artilerie, ocupanţii au lovit sectorul rezidenţial. Ea a murit la spital. Acum, în iunie, Arina ar fi avut 4 ani. Sveatoslav din Odesa, avea 15 ani. A fost ucis de o rachetă rusească într-o cameră de cămin. S-a întâmplat în 2 mai. Trupul său a fost recuperat din ruinele clădirii. Alisa din Ohtîrka, regiunea Sumî. Un copil de 7 ani. Ea a murit în a doua zi a războiului la scară largă, în urma unui bombardament al artileriei ruse. Ocupanţii au tras pur şi simplu spre case. Mikita din oraşul Izium, regiunea Harkov. Avea 3 ani. În noaptea de 3 martie, a fost ucis într-un atac aerian al ruşilor asupra oraşului. În total, nouă oameni au murit în noaptea aceea. Două surori - Varvara şi Polina din Mariupol. Varvara avea 14 ani şi Polina 11. Au murit în urma bombardamentelor ruseşti asupra unui bloc de locuinţe. Am numit doar zece copii din lista de 243. Şi nu sunt doar numere. Fiecare rând este o lume distinctă care a fost distrusă de armata rusă", a subliniat Zelenski.

El a adăugat că pe lista celor 243 de copii ucişi sunt unii despre care nu se ştie nimic, nici măcar numele.

"Aproximativ 12 milioane dintre cetăţenii noştri au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza războiului. Peste 5 milioane s-au dus peste graniţe. Şi majoritatea sunt femei şi copii, Vom face totul ca ei să se poată întoarce acasă în Ucraina. De asemenea, Rusia duce o politică criminală de deportare a oamenilor noştri. Deportează forţat atât adulţi, cât şi copii. Aceasta este una dintre cele mai odioase crime de război ale Rusiei. În total, peste 200.000 de copii ucraineni au fost deportaţi până acum. Sunt orfani din orfelinate. Copii cu părinţi. Copii separaţi de familiile lor. Statul rus îi împrăştie pe aceşti oameni pe teritoriul său, îi stabileşte pe cetăţenii noştri în special în regiuni îndepărtate. Scopul aceste politici criminale nu e doar să fure oameni, dar să îi facă pe cei deportaţi să uite de Ucraina şi să nu se poată întoarce", a continuat preşedintele ucrainean.

El a afirmat că trebuie găsită o soluţie şi pentru această provocare şi pentru a se asigura că cei care au ucis, torturat şi deportat ucraineni vor răspunde pentre faptele lor.

"Iminenţa pedepsei este un principiu pe care Ucraina îl va preda Rusiei. Dar mai întâi de toate, trebuie să le arătăm pe câmpul de luptă că Ucraina nu va fi cucerită, că oamenii noştri nu se vor preda şi copiii noştri nu vor deveni proprietatea ocupanţilor", a subliniat Zelenski.

El a menţionat că a oferit noi distincţii, pentru 380 de luptători, astfel că în total numărul se ridică la 17.086.

"Datorită tuturor celor care apără statul nostru, oamenii noştri, copiii noştri, putem fi siguri că Ucraina are totul şi are un viitor", a conchis Zelenski.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

Concediu la secret pentru famiglia premarelui? Unul pe două direcții

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul și-a trimis famiglia în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.