Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Zi de post negru. Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Sfintei Cruci

GALERIE
sarbatoare, ziua crucii
  • sarbatoare, ziua crucii
- +

Creştinii ortodocşi sărbătoresc astăzi Înălţarea Sfintei Cruci, prima zi de post negru al acestui an bisericesc. Potrivit tradiţiei Bisericii, această sărbătoare aminteşte de două evenimente solemne, aflarea Sfintei Cruci şi înălţarea ei în faţa poporului de episcopul Macarie al Ierusalimului, la 14 septembrie 335. 

Totodată, sărbătoarea aminteşte şi de aducerea Sfintei Cruci de la perşi, în 629, în vremea împăratului bizantin Heraclius, care a aşezat-o în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Potrivit tradiţiei, Sfânta Cruce a fost descoperită în urma poruncii Împărătesei Elena, mama împăratului Constantin cel Mare. Se spune că au fost descoperite trei cruci, iar pentru a afla care este cea pe care a fost răstignit Iisus, patriarhul Ierusalimului Macarie a apropiat fiecare cruce de o fată care tocmai murise. Când Macarie a aşezat lângă ea Sfânta Cruce, se spune că tânăra a înviat. În anul 335, Patriarhul a înălţat-o să fie văzută de tot poporul, şi de atunci, în fiecare an, la 14 septembrie, se sărbătoreşte acest eveniment. „Nu este vreme a istoriei creştine în care Sfânta Cruce să nu fie prezentă. De la Golgota Răstignirii, la apariţia Sfintei Cruci în viaţa Sfântului Împărat Constantin cel Mare, de la descoperirea Sfintei Cruci, la înălţarea ei în veacul IV şi în veacul VII, până la aşezarea ei pe drapelul de luptă al voievozilor Moldovei sau în inima stemei ţării.

În zilele noastre, Sfânta Cruce răzbate veacurile, răzbate timpurile. Sfânta Cruce este prezentă în viaţa noastră, a tuturor creştinilor, încât putem mărturisi adevărul: şi anume, Crucea, ca mod de viaţă al nostru, al oamenilor. Căci viaţa noastră ce este? Nu este oare un şirag de răstigniri şi de învieri continue? Nu este oare o alternanţă între lacrimă şi bucurie? Nu este oare o succesiune de furtună şi cer senin?”, a afirmat IPS Teofan sâmbătă, pe 12 septembrie, la târnosirea bisericii din satul Avîntul, comuna Româneşti. În calendarul popular, această zi mai poartă denumirea de Cârstovul Viilor şi Ziua Şarpelui. Astfel, de astăzi, mai ales în zonele deluroase şi sudice, se începe culesul viilor, iar despre această zi se mai spune că şerpii se retrag în ascunzişuri pentru a hiberna.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri