Zi decisivă la UMF Iaşi - se alege RECTORUL! Ce şanse au cei şapte candidaţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 22.01.2021

Zi decisivă la UMF Iaşi - se alege RECTORUL! Ce şanse au cei şapte candidaţi

GALERIE
umf iasi
  • umf iasi
- +

Pe parcursul zilei de astăzi, cadrele didactice de la UMF îşi vor alege conducătorul. Un candidat care se situează în jumătate din voturi pe prima poziţie în preferinţe poate pierde dacă primeşte un vot negativ sistematic din partea celorlalţi. Astfel un candidat care prinde locurile 2,3,4 poate câştiga în faţa unuia care are şi jumătate de voturi pe primul loc şi care „polarizează“ electoratul în extreme.

Astăzi, la Universitatea de Me­dicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, au loc alegerile pentru stabilirea Consiliilor Fa­cul­tăţilor, Senatului universitar şi cea mai importantă funcţie din universitate, cea de rector.

VEDEŢI ŞI:

INTERVIURI ZDI: Ce spun cei şapte profesori care vor să conducă UMF

Toate cadrele cu drept cu vot vor merge astăzi în secţia special amenajată în sala de sport a universităţii de vizavi de Piaţa Naţiunilor, unde vor avea cabinele de vot pregătite şi cele două comisii care vor asi­gura desfăşurarea în condiţii opti­me a alegerilor. Ele vor avea trei buletine separate de vot, doar cel pentru rector fiind unic, restul fi­ind adaptate pentru fiecare facultate în parte.

Urnele vor fi des­chise de dimineaţă până la ora 21.00, moment în care se vor ve­rifica sigiliile amplasate pe urne în dimineaţa zilei de vineri, apoi vor fi deschise voturile şi scanate pe cele şase imprimante care exis­tă în sală de către echipa tehnică. Există în continuare un soft care va calcula automat punctajele, rezultatele pentru rector urmând a fi primele, în jurul orei 01.00.

Până a doua zi dimineaţă, repre­zentanţii Biroului Electoral Cen­tral au precizat că toate rezultatele vor fi calculate, buletinele de vot urmând a fi publicate integral pe pagina universităţii pentru ca fiecare candidat să îşi poată calcula, ulterior, în paralel rezultatul.

În camera de votare au fost instalate şi două camere video, iar fiecare buletin de vot va fi dus la o masă de control pe care va primi o ştampilă - CONTROL, înainte ca un votant să intre în cabina de votare şi să-şi exprime opţiunile. Trei dintre candidaţii la funcţia de rector, prof.dr. Radu Iliescu, prof.dr. Norina Forna şi prof.dr. Luminiţa Iancu, au cerut observatori speciali la alegeri, fiind un număr total de cinci. Pe toată du­rata procesului electoral, accesul presei este interzis în zona de votare.

Şansele „candidaţilor invizibili“

Conform calculelor realizate de către „Ziarul de Iaşi“, pe actua­lul sistem de votare există şi posibilitatea ca disputele între candidaţi să provoace „neutralizări“, locurile 1 fiind anulate de locurile 6 sau 7. Şanse mari ar putea avea şi un candidat care va fi păstrat consecvent pe poziţia a treia în buletinele de vot, pe sistemul ierarhizării, din cele şapte poziţii în total câte există.

Un caz elocvent pentru a explica cum funcţionează acest sistem se regăseşte la ale­gerile din urmă cu opt ani, când prof.dr. Vasile Astărăstoae a câş­tigat detaşat primul său mandat. Atunci, Vasile Astărăstoae a ieşit pe primul loc cu 1.465 de puncte şi cu 547 de buletine cu alegători care l-au plasat pe prima poziţie.

Pe locul al doilea a ieşit prof.dr. Luminiţa Iancu, care candidează şi acum, care avea doar 54 de poziţii 1 şi 2.552 de puncte.

Un număr a­proape dublu de poziţii 1 pe buletinele de vot a avut prof.dr. Adrian Covic, care a fost primul în preferinţele a 106 votanţi, însă acesta a avut un punctaj de 3.122 de puncte, ceea ce înseamnă că, în afara celor care l-au pus pe primul loc, media „notelor“ primite la momentul respectiv a fost de peste 4, fiind un vot „sistematic“ împotriva acestuia.

Nici Vasile Burlui, care a obţinut atunci 45 de poziţii 1, nu a arătat mai bine, el fiind ultimul dintre cei şase candidaţi, fiindcă a obţinut 3.703 puncte, media punctajelor sale fiind aproape de 5, ceea ce în­seamnă că mulţi dintre votanţi l-au votat pe ultimele poziţii în cursa pentru rector.

De aceea, un candidat care nu polarizează electoratul şi care nu are motive să fie plasat pe ultimele poziţii, chiar dacă nu va fi pe prima şi va merge constant pe locurile 2, 3, chiar şi 4, are oportunitatea de a produce o surpriză în alegerile de mâine. „Ziarul de Iaşi“ va relata în­deaproape rezultatele voturilor de îndată ce acestea vor fi publice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Radu POPESCU

Maia Sandu la Bruxelles, Igor Dodon - la copcă

Preşedintele Maia Sandu şi-a început mandatul fără un guvern funcţional, cu un parlament majoritar ostil şi cu hoarde de hoarde de tonomate de presă asmuţite asupra sa. Însă Maia Sandu şi Republica Moldova au în acest moment cel mai puternic aliat, sprijinul extern al partenerilor de dezvoltare, iar acest lucru dă speranţa că toate lucrurile se pot rezolva, pas cu pas.

Filmuletul zilei

opinii

O poveste sordidă

Alexandru CĂLINESCU

O poveste sordidă

Dezvăluirea a fost făcută prin intermediul unor cărţi, literatura, substituindu-se actului de justiţie, având aşadar - teoretic cel puţin - şi o funcţie terapeutică. Ceea ce nu-i absolvă pe cei care, din inconştienţă, din spirit de castă ori din dorinţa de a provoca au tolerat sau chiar au încurajat tot felul de aberaţii.

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Nicolae CREŢU

Caruselul filmelor „de Crăciun”

Îmi dau seama că „de Crăciun”, volens-nolens, sună comercial Şi de-ar fi numai gândul că, an după an, vine o perioadă dominată de febra pregătirilor pentru Sărbătorile de iarnă şi că, în acel climat, le vine rândul să placă şi „poveştilor” de Crăciun de pe ecranul mare sau mic, şi tot ar conta, nu? 

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

pulspulspuls

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Probleme mari în micul paradis liberal ieşean

Dacă despre Peni Hill se ştie de mult prin târg că e un veritabil tiriplici politic, care nu se pricepe decât la comisionat şmenuri, pe care oricum nu le aranjează el de frică, ci i le antama şi apoi i le servea servantul amic de şpriţuri Habarnagiu, şi că la combinaţii politice pică mereu de papă-lapte, iote-te, stimabililor, auzim că prin zona liberalilor ieşeni mai hârşâiţi începe zice-se că uşor-uşor să se instaleze cam acelaşi sentiment, că dom’ Costel al lor ar fi din acelaşi aluat de pizza ca şi Peni: moale, prea gros, cu goluri, başca nesărat. 

Caricatura zilei

8x8

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.