Zi decisivă la UMF Iaşi - se alege RECTORUL! Ce şanse au cei şapte candidaţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 28.11.2020

Zi decisivă la UMF Iaşi - se alege RECTORUL! Ce şanse au cei şapte candidaţi

GALERIE
umf iasi
  • umf iasi
- +

Pe parcursul zilei de astăzi, cadrele didactice de la UMF îşi vor alege conducătorul. Un candidat care se situează în jumătate din voturi pe prima poziţie în preferinţe poate pierde dacă primeşte un vot negativ sistematic din partea celorlalţi. Astfel un candidat care prinde locurile 2,3,4 poate câştiga în faţa unuia care are şi jumătate de voturi pe primul loc şi care „polarizează“ electoratul în extreme.

Astăzi, la Universitatea de Me­dicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, au loc alegerile pentru stabilirea Consiliilor Fa­cul­tăţilor, Senatului universitar şi cea mai importantă funcţie din universitate, cea de rector.

VEDEŢI ŞI:

INTERVIURI ZDI: Ce spun cei şapte profesori care vor să conducă UMF

Toate cadrele cu drept cu vot vor merge astăzi în secţia special amenajată în sala de sport a universităţii de vizavi de Piaţa Naţiunilor, unde vor avea cabinele de vot pregătite şi cele două comisii care vor asi­gura desfăşurarea în condiţii opti­me a alegerilor. Ele vor avea trei buletine separate de vot, doar cel pentru rector fiind unic, restul fi­ind adaptate pentru fiecare facultate în parte.

Urnele vor fi des­chise de dimineaţă până la ora 21.00, moment în care se vor ve­rifica sigiliile amplasate pe urne în dimineaţa zilei de vineri, apoi vor fi deschise voturile şi scanate pe cele şase imprimante care exis­tă în sală de către echipa tehnică. Există în continuare un soft care va calcula automat punctajele, rezultatele pentru rector urmând a fi primele, în jurul orei 01.00.

Până a doua zi dimineaţă, repre­zentanţii Biroului Electoral Cen­tral au precizat că toate rezultatele vor fi calculate, buletinele de vot urmând a fi publicate integral pe pagina universităţii pentru ca fiecare candidat să îşi poată calcula, ulterior, în paralel rezultatul.

În camera de votare au fost instalate şi două camere video, iar fiecare buletin de vot va fi dus la o masă de control pe care va primi o ştampilă - CONTROL, înainte ca un votant să intre în cabina de votare şi să-şi exprime opţiunile. Trei dintre candidaţii la funcţia de rector, prof.dr. Radu Iliescu, prof.dr. Norina Forna şi prof.dr. Luminiţa Iancu, au cerut observatori speciali la alegeri, fiind un număr total de cinci. Pe toată du­rata procesului electoral, accesul presei este interzis în zona de votare.

Şansele „candidaţilor invizibili“

Conform calculelor realizate de către „Ziarul de Iaşi“, pe actua­lul sistem de votare există şi posibilitatea ca disputele între candidaţi să provoace „neutralizări“, locurile 1 fiind anulate de locurile 6 sau 7. Şanse mari ar putea avea şi un candidat care va fi păstrat consecvent pe poziţia a treia în buletinele de vot, pe sistemul ierarhizării, din cele şapte poziţii în total câte există.

Un caz elocvent pentru a explica cum funcţionează acest sistem se regăseşte la ale­gerile din urmă cu opt ani, când prof.dr. Vasile Astărăstoae a câş­tigat detaşat primul său mandat. Atunci, Vasile Astărăstoae a ieşit pe primul loc cu 1.465 de puncte şi cu 547 de buletine cu alegători care l-au plasat pe prima poziţie.

Pe locul al doilea a ieşit prof.dr. Luminiţa Iancu, care candidează şi acum, care avea doar 54 de poziţii 1 şi 2.552 de puncte.

Un număr a­proape dublu de poziţii 1 pe buletinele de vot a avut prof.dr. Adrian Covic, care a fost primul în preferinţele a 106 votanţi, însă acesta a avut un punctaj de 3.122 de puncte, ceea ce înseamnă că, în afara celor care l-au pus pe primul loc, media „notelor“ primite la momentul respectiv a fost de peste 4, fiind un vot „sistematic“ împotriva acestuia.

Nici Vasile Burlui, care a obţinut atunci 45 de poziţii 1, nu a arătat mai bine, el fiind ultimul dintre cei şase candidaţi, fiindcă a obţinut 3.703 puncte, media punctajelor sale fiind aproape de 5, ceea ce în­seamnă că mulţi dintre votanţi l-au votat pe ultimele poziţii în cursa pentru rector.

De aceea, un candidat care nu polarizează electoratul şi care nu are motive să fie plasat pe ultimele poziţii, chiar dacă nu va fi pe prima şi va merge constant pe locurile 2, 3, chiar şi 4, are oportunitatea de a produce o surpriză în alegerile de mâine. „Ziarul de Iaşi“ va relata în­deaproape rezultatele voturilor de îndată ce acestea vor fi publice.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Gânduri despre Maradona

Nicolae GRECU

Gânduri despre Maradona

De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

Filmuletul zilei

opinii

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Eugen MUNTEANU

Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Ciprian IFTIMOAEI

Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

pr. Constantin STURZU

Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

pulspulspuls

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.