ZI ISTORICĂ: La judeţ s-a votat cel mai mare buget din toate timpurile. A trecut ca prin brânză!
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

ZI ISTORICĂ: La judeţ s-a votat cel mai mare buget din toate timpurile. A trecut ca prin brânză!

GALERIE
sedinta CJ 09sedinta CJ 12 fara opozitiesedinta CJ 13 fara opozitiesedinta CJ 14 fara opozitie vot bugetsedinta cj
 • sedinta CJ 09
 • sedinta CJ 12 fara opozitie
 • sedinta CJ 13 fara opozitie
 • sedinta CJ 14 fara opozitie vot buget
 • sedinta cj
- +

Anunţată drept una dintre cele mai „complicate“ şedinţe ale Consiliului Judeţean, reuniunea de ieri a aleşilor administraţiei judeţului a durat doar două ore şi un sfert. „Cuiul“ şedinţei a fost proiectul de hotărâre privind bugetul pe anul în curs, proiect care însă nu a mai fost dezbătut. Singurele discuţii care s-au purtat pe acest subiect au fost în debutul reuniunii de ieri de la Casa Pătrată, când consilierii PNL şi PMP au încercat, fără succes, să amâne subiectul pentru o şedinţă extraordinară care urma să se ţină pe 2 mai. 

Reprezen­tanţii PSD, ALDE şi UNPR, coaliţie majoritară în CJ, s-au opus şi proiectul a rămas pe ordinea de zi. Interesant este că fiecare tabără a invocat argumente solide - legea bugetului pe 2019, PSD-ALDE, respectiv legea administraţiei publice, PNL-PMP. Când s-a ajuns la proiectul respectiv, ultimul pe ordinea de zi, liberalii au părăsit sala, urmaţi imediat de cei de la PMP - aceştia nu înainte de a aminti că niciun amendament propus de ei la bugetul de anul trecut nu a fost pus în practică.

Liderii grupurilor UNPR şi PSD s-au arătat iritaţi de gestul opoziţiei şi au propus chiar tăierea indemnizaţiei de şedinţă pentru cei 15 consilieri plecaţi. În lipsa celor 15, bugetul judeţului a fost adoptat rapid - spre deosebire de şedinţa paralelă a Consiliului Local Iaşi, desfăşurată tot ieri şi care a ţinut mai bine de 9 ore pe fondul discuţiilor pe proiectul de buget al municipiului. Insistenţa unei reprezentante a societăţii civile a făcut însă ca proiectul de buget al judeţului să fie votat de două ori. Preşedintele Maricel Popa s-a opus cererii Mihaelei Munteanu (de la FONSS) de alocare a unei sume la fel ca în anii trecuţi, însă liderul grupului PSD, Cristian Stanciu, a propus 50.000 de lei printr-un amendament. Colegul său, Marius Ostaficiuc, a atras atenţia că bugetul nu va creşte cu aceeaşi sumă, iar şeful CJ s-a grăbit să explice că banii vor fi luaţi din alt capitol. Celelalte proiecte au trecut practic fără probleme, cu o excepţie: propunerea de preluare de către CJ a unui teren de 1.725 mp de la Primăria Ruginoasa pentru amenajarea unui centru de antrenament destinat echipei de fotbal copii a comunei. În schimb, echipa a fost premiată cu suma de 25.000 de lei.

Bugetul este cel mai mare din istoria CJ - aproape 960 de milioane de lei, alocă 178 de milioane (finanţare şi cofinanţare) lucrărilor de modernizare a 24 de segmente de drum judeţean. Preşedintele Popa a susţinut că 248 km de drum urmează să fie refăcuţi de la zero sau reparaţi. Peste 35 de milioane de lei vor merge la sănătate. Consilierii au votat şi proiectul privind modernizarea şi dezvoltarea Aeroportului Internaţional Iaşi, investiţie totală de aproximativ 130 de milioane de euro, bugetul Apavital şi asocierea CJ cu organizatorii Festivalului de Muzică şi Artă Afterhills pentru ediţia din acest an, care se va desfăşura la sfârşitul lunii august, la Dobrovăţ.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joe Biden întâlneşte lumea

Lucian DÎRDALA

Joe Biden întâlneşte lumea

Lipseşte, deocamdată, o întâlnire la vârf cu liderul chinez, dar probabil că în viitor se va discuta despre un moment şi un cadru adecvat de desfăşurare. În orice caz, patru din cinci înseamnă destul de mult.

Filmuletul zilei

opinii

Metastazele democraţiei

Florin CÎNTIC

Metastazele democraţiei

Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

Generaţii... generaţii...

Radu PĂRPĂUȚĂ

Generaţii... generaţii...

Fac parte din generaţia care simţea fiori când în liceu, din întâmplare, puneam mâna pe clanţă odată cu o colegă de clasă; o generaţie care era scoasă la tablă şi nu se simţea umilită - dimpotrivă, scria cu mândrie în faţa clasei; generaţia care nu mergea cu maşina la şcoală (nu că ar fi un defect mersul cu maşina la şcoală), ci îngrămădit în autobuzul de navetişti; o generaţie care scria jurnale în secret pe care le împărtăşea numai celor mai buni prieteni şi prietene, căci se cultivau prieteniile pe atunci, prietenii care aveau să ţină o viaţă, transformate în ceva aşa frumos şi greu de descris; o generaţie care se ruşina să stea pe scaun în autobuz când un adult era în picioare; o generaţie care învăţa singură, părinţii nu se pricepeau la chimie şi fizică, iar bani pentru meditaţii nu prea erau; o generaţie crescută cu frica de părinţi, care frică cu anii s-a transformat în respect şi iubire - la fel şi cu profesorii (nu că acum tinerii nu şi-ar iubi părinţii, poate şi profesorii).

Orchestratorul

Alex VASILIU

Orchestratorul

Astăzi mă voi referi doar la orchestrator pentru că el a fost, a rămas, în multe cazuri, al doilea autor al unei piese, ori lucrări muzicale mai ample. Uneori, chiar cel mai important. Dacă este să ne gândim mai întâi la genul muzicii aşa-zis uşoare, orchestratorul a făcut minuni. Sigur, depinde şi de cine ascultă. Dacă melodia solistului vocal este frumoasă, uşor de reţinut, lirică sau în tempo (ritm) mişcat, unii dau puţină atenţie comentariului orchestral, aproape că nici nu-l observă.

pulspulspuls

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iaca de ce a intrat dihonia între Mihăiţă şi cel mai bun amic de şpriţuri al acestuia!

Iote că vrem să fugim unde om vedea cu ochii după alt subiecţel în afară de ăsta cu dosare penale pentru aleşii locali, dar numai nu reuşim, of, of, căci iar apare ceva nou, neştiut până acuma. 

Caricatura zilei

Bloc la cimitir

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.