Ziarul Bună Ziua Iaşi neagă Holocaustul și îl apără pe Hitler. Poliţia „mai analizează un pic”

luni, 10 februarie 2020, 12:30
1 MIN
 Ziarul Bună Ziua Iaşi neagă Holocaustul și îl apără pe Hitler. Poliţia „mai analizează un pic”

Pe 27 ianuarie, s-au împlinit 75 de ani de când complexul de lagăre de la Auschwitz-Birkenau a fost desfiinţat, iar prizonierii, eliberaţi. Liderii europeni au participat la ceremonii de Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului. La câteva zile distanţă, ziarul Bună Ziua Iaşi a publicat în ediţia sa electronică un articol al cărui conţinut neagă Holocaustul, declarându-l „o minciună”. Articolul a fost șters între timp.

Invocând „unii istorici”, fără a-i numi, articolul din Bună Ziua Iaşi afirmă că Hitler a fost „demonizat” pe nedrept. Iar lagărele de exterminare erau, de fapt, „fabrici ascunse”. Armatele aliate au găsit lucrând acolo „peste 6 milioane de evrei, în formă fizică bună”.

În România, negarea Holocaustului este pedepsită prin Legea nr. 217 / 2015, care precizează la articolul 6, alineatul 1: „Negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului ori a efectelor acestuia se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

„Nu putem da o decizie aşa pe loc, trebuie să ne autosesizăm, să analizăm un pic”, a declarat Beatrice Geanina Romanescu, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi, precizând că va răspunde la întrebări legate de această situaţie doar în urma unei solicitări scrise.

Aflați amănunte de pe libertatea.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii