anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Zid în jurul lui Alexe. Zid în jurul lui Baba. Cine va plăti prejudiciile? (LIVE-VIDEO)

GALERIE
costel-alexe-baba
 • costel-alexe-baba
- +

Între timp, şi directorul Şcolii Populare de Arte, inculpat în acelaşi dosar penal cu acuzaţii de abuz în serviciu, a scăpat de „pericolul” ca instituţia pe care o conduce să solicite recuperarea prejudiciului.

După o încercare practic ignorată de şefii CJ, de a discuta asupra a două proiecte de hotărâre privind constituirea administraţiei judeţului ca parte civilă în două dosare penale cu prejudicii, astăzi aleşii se reunesc din nou.

Dacă ordinea de zi a şedinţei ignorate de ieri conţinea doar cele două proiecte, azi cele două vor fi precedate de un altul, menit să consfinţească varianta cea mai convenabilă pentru preşedintele CJ şi ceilalţi doi inculpaţi din Dosarul „Baba-Alexe”.

„Consilierii judeţeni PNL şi PMP şi-au încălcat jurământul făcut la începutul mandatului, când cu mâna pe biblie au jurat că vor respecta «...cu bună-credinţă, tot ceea ce stă în puterile şi priceperea lor pentru binele locuitorilor judeţului Iaşi». Astfel, în total dispreţ faţă de lege şi faţă de banul public, liberalii au decis prin absenţa de la această şedinţă (de ieri, n.r.) ca preşedintele CJ, Costel Alexe, să nu plătească prejudiciul nici măcar în cazul în care judecătorii îl vor condamna pentru abuz în serviciu”, ne-a declarat liderul grupului USR, Etienne Ignat, după boicotul PNL-PMP de ieri.

Amintim că preşedintele Costel Alexe este acuzat de abuz în serviciu după ce l-a angajat pe Vlad Baba pe post de consilier în cabinetul său ca să îl detaşeze după doar câteva ore la şefia Şcolii Populare de Arte. Procurorii DNA susţin că cel din urmă nu îndeplinea condiţiile legale ca să fie directorul instituţiei.

Detaşarea a fost posibilă cu ajutorul şefului de la Resurse Umane din cadrul CJ, Radu Apetrei, acuzat şi el de complicitate la abuz în serviciu.

CITESTE SI: Vot ruşinos ieri în CJ: PNL-PMP, împotriva recuperării pagubelor din dosarele "Alexe-Baba" şi "Ursu"

În această cauză, anchetatorii au cerut CJ să se pronunţe dacă se constituie acum parte civilă în proces, cu obţinerea imediată a despăgubirilor, în cazul identificării definitive a unuia sau mai multor vinovaţi, sau într-o acţiune separată care va demara la instanţa civilă doar după finalizarea procesului penal.

Aceeaşi solicitare a fost adresată într-un alt dosar, în care o consilieră judeţeană de data asta de la PSD este acuzată că şi-a falsificat diploma de studii ca să poată fi angajată la cabinetul fostului preşedinte al CJ.

Dacă e ban public, poate să mai aştepte

La şedinţa ordinară de săptămâna trecută, cele două solicitări au fost tratate de „Diverse” de conducerea CJ. Votul nominal a arătat atunci că aleşii PNL şi ai PMP se opun constituirii instituţiei ca parte civilă, optând pentru amânarea recuperării eventualelor prejudicii cauzate bugetului public al judeţului.

Consilierii USR, susţinuţi de cei de la PSD, care au votat şi ei „pentru”, au reproşat că e nevoie de hotărâri de consiliu, nu de discuţii la „Diverse”, şi au revenit cu convocarea şedinţei de ieri.

Spre deosebire de mediatizarea altor evenimente oricât de mărunte, convocarea a fost ignorată de mai-marii judeţului - care au dezgropat pe loc o promisiune lansată tot de ei anul trecut şi abandonată în scurt timp: ideea construirii unei centuri a oraşului Podu-Iloaiei.

Ulterior, a fost convocată pentru azi o altă şedinţă în care, înaintea celor două proiecte de hotărâre ale opoziţiei, este menţionat un altul menit să le facă inutile: consfinţirea abţinerii CJ de la solicitarea în acest moment a eventualelor prejudicii, aşa cum s-ar fi făcut şi până acum în alte speţe în care CJ a fost parte vătămată.

Cristian Stanciu: Nici măcar Costel Alexe nu e mai presus de lege

„Din punctul nostru de vedere, nimeni nu este mai presus de lege. Nici măcar Costel Alexe. Cine a greşit trebuie să plătească. Am rămas dezamăgit de modul în care reprezentanţii peneliştilor, aflaţi la guvernarea locală, au înţeles să trateze acest subiect”, declară liderul consilierilor judeţeni PSD, Cristian Stanciu.

„Până când lucrurile nu se vor aşeza pe un făgaş normal nu vom putea vorbi niciodată despre o reformă a administraţiei locale şi nici despre criterii de performanţă sau modernizare şi dezvoltare în adevăratul sens al cuvântului, unde beneficiarii adevăraţi să fie ieşenii, şi nu grupurile de interese din sfera actualei administraţii peneliste”, a mai spus el.

Şi la Şcoala de Arte a mers: nu se constituie parte civilă

Procurorii au adresat deopotrivă CJ şi Şcolii Populare de Arte solicitarea de a se constitui părţi civile în Dosarul „Baba-Alexe”. Săptămâna trecută, Consiliul de Administraţie al şcolii - care nu se ştie când şi cum a fost ales, dar din care face parte şi directorul acuzat Vlad Baba - a optat pentru amânarea solicitării eventualelor prejudicii. Dintre cei șapte membri, trei au votat împotriva constituirii instituției ca parte civilă, iar patru s-au abținut.

CITESTE SI: Șah la PNL Iaşi : USR iniţiază două proiecte de hotărâre pentru prejudiciile din două dosare penale

De menţionat că unul dintre cei care au votat „împotrivă” este Lăcrămioara Ursu, reprezentanta CJ în administraţia şcolii, nimeni alta decât consiliera judeţeană acuzată de înşelăciune. Amintim că aleşii PNL şi PMP au optat de asemenea săptămâna trecută pentru amânarea solicitării în această fază preliminară a procesului a unui prejudiciu estimat de procurori la 73 de mii de lei, reprezentând veniturile de consilier.

În ceea ce o priveşte, ea ne-a declarat ieri că votul său în Consiliul de Administraţie al Şcolii Populare se bazează pe prezumţia de nevinovăţie în privinţa directorului Vlad Baba.

Avertismente şi promisiuni

Consilierul Mihail Bogdan a avertizat în plenul CJ că, după ce un proces penal se încheie, în cazul în care vor fi stabiliţi vinovaţi, aceştia vor putea să invoce lipsa calităţii de parte civilă în proces, iar CJ - acum şi Şcoala de Arte - ar putea să piardă aceşti bani. Mai mult, o acţiune civilă necesită timp şi alte cheltuieli judiciare, a adăugat el.

În replică, asigurările au venit de la vicepreşedintele Marius Dangă: „Să nu creadă cineva că vom rămâne cu prejudiciul nerecuperat dacă instanţa va decide în final că există un prejudiciu”. 

UPDATE - VEZI MAI JOS SEDINTA CJ DE AZI

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.