De Sănătate

Punem punctul pe știi

„Zile de foc” în unităţile de primiri urgenţe: cum au gestionat medicii ieșeni fluxul foarte mare de pacienți afectați de căldură

miercuri, 24 iulie 2024, 02:50
5 MIN
 „Zile de foc” în unităţile de primiri urgenţe: cum au gestionat medicii ieșeni fluxul foarte mare de pacienți afectați de căldură

Cazurile medicale care au ajuns în Unitatea de Primiri Urgenţe de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iaşi nu au fost mai multe decât în zilele obişnuite, în această perioadă caniculară, însă prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi, spune că au fost cazuri foarte grave de hipertermie severă, unul dintre ele soldat chiar și cu deces. Este vorba de un bărbat de 32 de ani care avea temperatura corporală de 43,3 de grade Celsius.

Citiți aici integral Ziarul de Sănătate nr. 16

„A fost găsit inconştient în faţa casei de către echipajul de prim ajutor. Familia şi vecinii au alertat serviciul 112 şi au spus că tânărul muncise toată ziua în căldură. Bărbatul a fost intubat şi ventilat de echipajul medical şi transportat în UPU. Credem că atunci când a ajuns echipajul medical la faţa locului tânărul ar fi avut o temperatură mai mare chiar de 45 de grade, ceea ce este aproape imposibil pentru supravieţuire. Noi i-am administrat tratamentul, am redus prin echipamente şi tehnici speciale temperatura corporală sub 40 de grade, dar au apărut complicaţiile care sunt posibile în acestă situaţie. Este vorba de coagularea intravasculară diseminată şi disfuncţia organică multiplă. Pacientul a avut o evoluţie nefavorabilă şi a decedat. Am solicitat o ordonanţă pentru confirmarea de către medicină legală a diagnosticului”, a explicat prof.dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD Iaşi.

Medicul povesteşte că în perioada în care temperaturile au depăşit 42 de grade Celsius s-au înregistrat numeroase cazuri de accidente vasculare cerebrale. Echipajele au fost nevoite să intervină atât în prespital, în judeţul Iaşi, cât şi pentru transferul pacienţilor cu elicopterul din celelalte judeţe ale Moldovei către Spitalul de Neurochirurgie.

„Unul dintre pacienţi cu hemoragie subarahnoidiană a avut temperatura corporală de 41,9 de grade. A fost iarăşi o hipertermie severă cu un prognostic însă rezervat. Dar cele mai frecvente cazuri au fost ale vârstnicilor care aveau stare de confuzie şi lipotimii. Unii au mers prin căldură, dar cei mai mulţi au stat în case. Însă echipajele care au ajuns în locuinţele acestor persoane ne-au spus că temperatura resimţită în interior era de peste 40 de grade. Este şi cazul unui bătrân de 80 de ani care locuieşte la ultimul etaj al unui bloc din Copou. Echipajul care a ajuns la solicitare a povestit că în interior temperatura resimţită era de aproape 50 de grade, deşi aerul condiţionat funcţiona. Bărbatul a fost găsit inconştient. Acest caz a beneficiat de o intervenţie rapidă”, a precizat prof.dr. Diana Cimpoeşu.

Medicul spune că a fost foarte important pentru că cineva şi-a dat seama că bărbatul nu răspunde şi a apelat 112, bătrânul fiind transferat la spital unde a primit îngrijirile de specialitate, iar acum este în afara oricărui pericol.

Vecinii au salvat multe vieţi în toată această perioadă

„Vecinii au fost de multe ori salvatori şi vreau să le mulţumesc că există şi că sunt atenţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Sunt multe persoane singure, bătrâni uitaţi de familie sau care nu mai au pe nimeni apropiat, iar vecinii realmente au salvat multe vieţi în toată această perioadă”, punctează medicul.

În zilele caniculare în UPU de la Spitalul „Sf. Spiridon” s-au tratat şi pacienţi cu scădere de sodiu, potasiu şi tulburări de ritm cardiac.

„S-au înregistrat şi multe agresiuni şi traumatisme secundare agresiunilor ceea ce ne fac să ne gândim că starea psihică a multor persoane din judeţul Iaşi a fost şi ea influenţată de temperaturile ridicate. Tot în relaţie cu căldura punem accidentele rutiere multiple şi vorbesc de accidente de bicicletă, de ATV, din păcate unele soldate cu deces altele cu politraumă şi să nu uităm de accidentele rutiere înregistrate. Toate sunt semne că şi capacitatea de conducere a oricărui vehicul a fost afectată la temperaturi de peste 40 de grade Celsius”, explică medicul şef UPU-SMURD.

Prof.dr. Diana Cimpoeşu spune că în perioada caniculară au fost foarte multe persoane care au consumat alcool. Unii au ajuns în spital şi au declarat că au băut 5 litri de bere. Medicul spune că aceasta nu este o soluţie de hidratare pentru că orice tip de alcool necesită o cantitate de apă care să refacă balanţa hidroelectrolitică normală cu care noi trebuie să trăim.

În urgenţă au ajuns şi cazuri de comă etanolică unde au primit ajutor de specialitate şi au avut o evoluţie bună.

Specialistul avertizează să fim foarte atenţi la alimentaţie şi hidratare deoarece prin transpiraţie şi prin deshidratare se pierd o serie de electroliţi şi acest lucru poate duce la afectarea stării neurologice, la tulburări cardiovasculare sau insuficienţă renală.

Canicula a îngreunat munca personalul medical

Medicul-şef UPU-SMURD spune că, deşi în spital există aer condiţionat, personalul medical intervine acolo unde este solicitat. Se deplasează cu ambulanţe SMURD, cu maşina de neonatologie, cu elicopterul în teritoriu la solicitări. Temperaturile de peste 40 de grade sunt resimţite şi de aceştia.

„Când eşti la un accident rutier, când te duci în curtea cuiva, în casa unde este solicitarea eşti în aceeaşi situaţie cu persoana respectivă. Este supraîncălzire, sunt condiţii grele, personalul medical este suprasolicitat. De asemenea spitalul unde lucrăm este pavilionar şi pacienţii uneori sunt transportaţi de la un pavilion la altul. Le vine greu brancardierilor să îi transporte când afară sunt 42 de grade. Încercăm să îi rotim, să îi ajutăm cu apă, cu pauze, să aducem mai mulţi într-o tură”, a relatat prof. dr. Diana Cimpoeşu.

Medicul şef UPU-SMURD spune că în mod obişnuit în iulie şi august ar trebui să fie mai puţini pacienţi pentru că lumea este în concediu şi nu există nici bolile cronice care se decompensează la temperaturi scăzute. Cu toate acestea, nu se înregistrează o scădere a numărului de pacienţi, iar personalul medical este suprasolicitat.

„Sunt momente în care şi în rândul personalului medical apar crize hipertensive, au o stare de oboseală, leşin şi trebuie să identificăm aceste momente şi să alternăm cu momentele de pauză. Iar munca în prespital, în elicopter, sau când te duci pe câmp să preiei un pacient este mai grea. Şi purtăm bocanci şi echipament care este dintr-un material rezistent la foc, dar care nu este foarte permisiv pentru ventilaţia corpului”, a conchis medicul şef UPU-SMURD.

 

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii