Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași -125 de ani de la înființarea Liceului Internat - 26-30 octombrie 2020 (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 27.11.2020

Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași,125 de ani de la înființarea Liceului Internat, 26-30 octombrie 2020 (P)

GALERIE
afis 125 de ani
  • afis 125 de ani
- +

Dincolo de un semn al permanenței înscris în povestea deopotrivă fascinantă și tulburătoare a timpului, cei 125 de ani de existență negruzzistă împliniți în această toamnă confirmă o incontestabilă vocație culturală.

Și, deși fiecare an aduce cu sine evidența evoluției sub aspect valoric, astfel de momente festive, prilejuite de aniversarea unor cifre rotunde, constituie excelente ocazii de a privi retrospectiv spre vârstele devenite etape, spre pașii care ne-au adus într-un anumit punct pe traiectul unui destin măreț.
Deși situația actuală e atipică, deși se simte dureros, aproape ireal, ca unui moment de asemenea anvergură să i se răpească acea frumusețe unică dată de proximitatea spațială, acea grandoare festivă din anii precedenți, semnificația simbolurilor și a principiilor negruzziste rămâne neschimbată.

În contextul imposibilității de a marca momentul prin activitățile consacrate de-a lungul timpului, aniversarea de 125 de ani a bătrânului nostru colegiu devine o sărbătoare a sufletului ce își sondează resorturile modelatoare și se întoarce, cu recunoștință, spre ceea ce i-a dat aripi. Fizic nu putem fi, anul acesta, aproape, dar ne dăm întâlnire în mediul online, în cadrul activităților reconfigurate astfel încât să putem crea punți peste timp, să intrăm în dialog cu alte generații de negruzziști, să conturăm mărci identitare.

Agenda virtuală a manifestărilor organizate include: prezentarea materialului video Ancore valorice negruzziste, care conține gândurile și mesajele unor absolvenți de marcă ai școlii pentru comunitatea negruzzistă de ieri și de azi; Dialogul generațiilor negruzziste (eveniment online în cadrul căruia liceenii vor intra în dialog cu absolvenți negruzziști, actuali studenți în țară și în străinătate); workshopuri online pentru elevi (Cyber School CTF) și pentru profesori (Instrumente digitale de predare online și offline); Expoziția de arte vizuale (online) 125 de orizonturi cromatice; sesiune de comunicări online pentru elevi (Iașii lui Negruzzi, în cadrul proiectului județean Homo viator); lansarea volumului aniversar Efigii negruzziste. 125 de ani de la înființarea Liceului Internat; Negruzziștii susțin excelența în educație – Fondul de burse „Dragoș Filipescu” (inițiativa promoției 1989). Comuniunea spirituală persistă, se amplifică prin fiecare gând bun schimbat între negruzziști din toate colțurile lumii, prin fiecare cântec de drum fredonat pe frecvența dorului unanim de școala care va însemna întotdeauna acasă.

A vorbi despre Negruzzi înseamnă a ne plasa în spațiul poveștilor fără sfârșit, deschis la confluența afectivă a puterii de a spune cu puterea de a înțelege, sub zodiacelui mai frumos demers formativ la care putem aspira. A vorbi despre Negruzzi înseamnă a ne asuma un timp al valorii în care toate limitele tind spre infinit.
    
Programul detaliat al manifestărilor și materialele videovor fi accesibile pe site-ul școlii  ( www.colegiulnegruzzi.ro )și pe pagina de Facebook a instituției( https://www.facebook.com/colegiul.negruzzi ).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Dan CONSTANTIN

Mafia soft care ne papă lună de lună taxele şi impozitele

Până când acest sistem de promovare în instituţiile statului nu va fi spart, nu vom putea progresa, nu ne vom putea dezvolta, vom bălti însă în ignoranţă fără să ne dăm seama că taxele şi impozitele noastre merg la rudele, prietenii şi amantele lor.

Filmuletul zilei

opinii

Minciună, adevăr, ficţiune

Alexandru CĂLINESCU

Minciună, adevăr, ficţiune

Fake-news? Termenul desemnează un ghiveci în care intră zvonurile, legendele urbane, teoriile conspiraţioniste, minciunile politice, farsele de prost gust etc. Nici aici, nimic nou sub soare. Singura diferenţă - internetul ca mijloc de difuzare rapidă a informaţiilor, care pot fi adesea false, dar tot internetul e un mijloc extraordinar de verificare a lor (nu degeaba China comunistă controlează internetul).

Termic, hibrid, electric (III)

Neculai SEGHEDIN

Termic, hibrid, electric (III)

De ce lumea cumpără automobile electrice? Pentru că sunt la modă, pentru că sunt nepoluante (nu e chiar aşa!), pentru că sunt simple şi uşor de condus. Dezavantajele sunt costul ridicat, timpul de încărcare al acumulatorului relativ mare şi autonomia redusă.

„Spectacolul” aroganţei

Nicolae CREŢU

„Spectacolul” aroganţei

Între multiplele forme ale nesimţirii, afişate public, cu „panas”, de grobienii parveniţi ai deceniilor postdecembriste, una dintre cele mai mediatizate este cea legată de îmbăţoşatul moft al „beizadelelor”. 

pulspulspuls

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Dom’ Vasile şi dom’ Vasilică: atenţie mare la aceştia doi!

Pentru că tot mai multă lume ne întreabă în ultima vreme ce se va alege de partidoiul ieşean după alegerile de săptămâna viitoare şi pe mâna cui va încăpea el, iacătă că l-am convocat de urgenţă la o cafeluţă pe amicul nostru Archibald Tănase, om cu doftorat magna cu lăute în sforăraie politică de Bahlui, ca să ne spună ce-a mai auzit despre chestiunea asta îmbârligată şi încotoşmănată în mai multe abureli de campanie. 

Caricatura zilei

Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.