Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași -125 de ani de la înființarea Liceului Internat - 26-30 octombrie 2020 (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași,125 de ani de la înființarea Liceului Internat, 26-30 octombrie 2020 (P)

GALERIE
afis 125 de ani
  • afis 125 de ani
- +

Dincolo de un semn al permanenței înscris în povestea deopotrivă fascinantă și tulburătoare a timpului, cei 125 de ani de existență negruzzistă împliniți în această toamnă confirmă o incontestabilă vocație culturală.

Și, deși fiecare an aduce cu sine evidența evoluției sub aspect valoric, astfel de momente festive, prilejuite de aniversarea unor cifre rotunde, constituie excelente ocazii de a privi retrospectiv spre vârstele devenite etape, spre pașii care ne-au adus într-un anumit punct pe traiectul unui destin măreț.
Deși situația actuală e atipică, deși se simte dureros, aproape ireal, ca unui moment de asemenea anvergură să i se răpească acea frumusețe unică dată de proximitatea spațială, acea grandoare festivă din anii precedenți, semnificația simbolurilor și a principiilor negruzziste rămâne neschimbată.

În contextul imposibilității de a marca momentul prin activitățile consacrate de-a lungul timpului, aniversarea de 125 de ani a bătrânului nostru colegiu devine o sărbătoare a sufletului ce își sondează resorturile modelatoare și se întoarce, cu recunoștință, spre ceea ce i-a dat aripi. Fizic nu putem fi, anul acesta, aproape, dar ne dăm întâlnire în mediul online, în cadrul activităților reconfigurate astfel încât să putem crea punți peste timp, să intrăm în dialog cu alte generații de negruzziști, să conturăm mărci identitare.

Agenda virtuală a manifestărilor organizate include: prezentarea materialului video Ancore valorice negruzziste, care conține gândurile și mesajele unor absolvenți de marcă ai școlii pentru comunitatea negruzzistă de ieri și de azi; Dialogul generațiilor negruzziste (eveniment online în cadrul căruia liceenii vor intra în dialog cu absolvenți negruzziști, actuali studenți în țară și în străinătate); workshopuri online pentru elevi (Cyber School CTF) și pentru profesori (Instrumente digitale de predare online și offline); Expoziția de arte vizuale (online) 125 de orizonturi cromatice; sesiune de comunicări online pentru elevi (Iașii lui Negruzzi, în cadrul proiectului județean Homo viator); lansarea volumului aniversar Efigii negruzziste. 125 de ani de la înființarea Liceului Internat; Negruzziștii susțin excelența în educație – Fondul de burse „Dragoș Filipescu” (inițiativa promoției 1989). Comuniunea spirituală persistă, se amplifică prin fiecare gând bun schimbat între negruzziști din toate colțurile lumii, prin fiecare cântec de drum fredonat pe frecvența dorului unanim de școala care va însemna întotdeauna acasă.

A vorbi despre Negruzzi înseamnă a ne plasa în spațiul poveștilor fără sfârșit, deschis la confluența afectivă a puterii de a spune cu puterea de a înțelege, sub zodiacelui mai frumos demers formativ la care putem aspira. A vorbi despre Negruzzi înseamnă a ne asuma un timp al valorii în care toate limitele tind spre infinit.
    
Programul detaliat al manifestărilor și materialele videovor fi accesibile pe site-ul școlii  ( www.colegiulnegruzzi.ro )și pe pagina de Facebook a instituției( https://www.facebook.com/colegiul.negruzzi ).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.