anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 05.10.2022

Zilele Colegiului Național „Costache Negruzzi” Iași,125 de ani de la înființarea Liceului Internat, 26-30 octombrie 2020 (P)

GALERIE
afis 125 de ani
 • afis 125 de ani
- +

Dincolo de un semn al permanenței înscris în povestea deopotrivă fascinantă și tulburătoare a timpului, cei 125 de ani de existență negruzzistă împliniți în această toamnă confirmă o incontestabilă vocație culturală.

Și, deși fiecare an aduce cu sine evidența evoluției sub aspect valoric, astfel de momente festive, prilejuite de aniversarea unor cifre rotunde, constituie excelente ocazii de a privi retrospectiv spre vârstele devenite etape, spre pașii care ne-au adus într-un anumit punct pe traiectul unui destin măreț.
Deși situația actuală e atipică, deși se simte dureros, aproape ireal, ca unui moment de asemenea anvergură să i se răpească acea frumusețe unică dată de proximitatea spațială, acea grandoare festivă din anii precedenți, semnificația simbolurilor și a principiilor negruzziste rămâne neschimbată.

În contextul imposibilității de a marca momentul prin activitățile consacrate de-a lungul timpului, aniversarea de 125 de ani a bătrânului nostru colegiu devine o sărbătoare a sufletului ce își sondează resorturile modelatoare și se întoarce, cu recunoștință, spre ceea ce i-a dat aripi. Fizic nu putem fi, anul acesta, aproape, dar ne dăm întâlnire în mediul online, în cadrul activităților reconfigurate astfel încât să putem crea punți peste timp, să intrăm în dialog cu alte generații de negruzziști, să conturăm mărci identitare.

Agenda virtuală a manifestărilor organizate include: prezentarea materialului video Ancore valorice negruzziste, care conține gândurile și mesajele unor absolvenți de marcă ai școlii pentru comunitatea negruzzistă de ieri și de azi; Dialogul generațiilor negruzziste (eveniment online în cadrul căruia liceenii vor intra în dialog cu absolvenți negruzziști, actuali studenți în țară și în străinătate); workshopuri online pentru elevi (Cyber School CTF) și pentru profesori (Instrumente digitale de predare online și offline); Expoziția de arte vizuale (online) 125 de orizonturi cromatice; sesiune de comunicări online pentru elevi (Iașii lui Negruzzi, în cadrul proiectului județean Homo viator); lansarea volumului aniversar Efigii negruzziste. 125 de ani de la înființarea Liceului Internat; Negruzziștii susțin excelența în educație – Fondul de burse „Dragoș Filipescu” (inițiativa promoției 1989). Comuniunea spirituală persistă, se amplifică prin fiecare gând bun schimbat între negruzziști din toate colțurile lumii, prin fiecare cântec de drum fredonat pe frecvența dorului unanim de școala care va însemna întotdeauna acasă.

A vorbi despre Negruzzi înseamnă a ne plasa în spațiul poveștilor fără sfârșit, deschis la confluența afectivă a puterii de a spune cu puterea de a înțelege, sub zodiacelui mai frumos demers formativ la care putem aspira. A vorbi despre Negruzzi înseamnă a ne asuma un timp al valorii în care toate limitele tind spre infinit.
    
Programul detaliat al manifestărilor și materialele videovor fi accesibile pe site-ul școlii  ( www.colegiulnegruzzi.ro )și pe pagina de Facebook a instituției( https://www.facebook.com/colegiul.negruzzi ).

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

O reformă care nu se va face (II)

Cătălin ONOFREI

O reformă care nu se va face (II)

Poveste cu doi înecaţi.

opinii

Mahalaua digitală

Florin CÎNTIC

Mahalaua digitală

Deşi nu prea îmi pierd timpul cu comentariile sterile de pe social media, nu încetez să mă minunez de ticăloşia, prostia delirantă şi reaua credinţă care parazitează până la sufocare opiniile articulate, chiar dacă uneori provocatoare din bula mea, ale lui Dan Alexe, Sorin Ioniţă sau Mădălin Hodor. Când scriam acest text, în urmă cu foarte mulţi ani, credeam că se va atenua în timp cotcodăceala otrăvită a smintiţilor care intervin obraznic şi contondent pe internet. După cum vedem azi, maladia s-a agravat.

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Ioan Alexandru TOFAN

A plecat ministrul. Ce ne facem?

Aşadar, o lege scurtă şi clară (150 de pagini sau chiar 120 este deja prea mult), generală şi fără elanuri civilizatoare, împreună cu o responsabilitate mare acordată celor care predau şi învaţă. Nu ştiu dacă este soluţia potrivită. Dar măcar ne putem gândi la ea, ca alternativă la începuturile care nu se mai termină ale reformelor din educaţie şi la legile care vor să fie săpate în piatră cu mina de la pix.

Despre copilărie (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Despre copilărie (I)

Copilăria mea a coincis cu primii ani ai deschiderii „domniei” lui Ceauşescu, când se instaurase o efervescenţă în societatea românească. M-am gândit să povestesc despre perioada aceea, fiindcă este bine să nu uităm învăţămintele de atunci. 

pulspulspuls

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Amantele dezvoltatorilor imobiliari din târg. Scurt ghid erotic pentru developeri

Astăzi vom trece în revistă câte ceva din comportamentul hormonal de vârsta aproape septuagenară a unor dezvoltatori imobiliari din târgul nostru, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Tractorul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.