
Colegiul Negruzzi a deschis miercuri seria de evenimente dedicate împlinirii a 129 de ani de educație și cultură.
Prima zi de sărbătoare a delectat comunitatea negruzzistă cu vibrațiile estetice ale vernisajului expoziției „Simfonii cromatice de toamnă”, organizată de prof. Mihaela Știrbu, în cadrul căreia au fost prezentate şi premiate 60 de lucrări realizate de talentaţii elevi ai şcolii.

Spiritul competiţional, dar şi lecţia fair-playului s-au regăsit în întrecerile sportive. Sub genericul “Cupa Negruzzi” şi energizaţi de flashmobul organizat de prof. dr. Luminiţa Constantin cu elevii de gimnaziu, au avut loc partide de şah şi mini-campionate de streetball şi tenis de masă, coordonate de prof. Ion Zepciuc şi Mihai Burciu.

Şi pentru că spiritul negruzzist a căutat mereu şi forme de cunoaştere mai puţin convenţionale, ne-am lăsat seduşi de experienţele educaţionale în spaţiul fascinant şi generos al muzeului şi ne-am îndreptat atenţia “Spre o pedagogie muzeală”. Invitaţii noştri, dr. Coralia Costaş şi dr. Vlad Alui Gheorghe, de la Complexul Muzeal Moldova, au prezentat profesorilor din cancelaria negruzzistă oportunităţile de învăţare oferite de vizitele de studiu la muzeu sau de atelierele tematice care se desfăşoară în impozanta clădire a Palatului Culturii, simbol al Iaşului istoric şi cultural. Dezbaterea a fost coordonată de prof. dr. Elvira Rotundu.

După-amiaza şi-a ţesut povestea negruzzistă printr-o nouă ediţie a unui proiect educaţional de succes – Centrul de Excelenţă Negruzzi. Amfiteatrul Colegiului i-a primit pe cei peste 100 de elevi, care au depăşit glorios provocarea selecţiei şi aşteaptă cu nerăbdare cele 24 de lecţii de matematică fascinante, ce se vor desfăşura în anul şcolar 2024-2025. Activităţile Centrului de Excelenţă Negruzzi sunt coordonate de prof. dr. Camelia Gavrilă şi prof. Adrian Zanoschi.

3 octombrie a fost ziua călătoriilor extraordinare… Spiritul negruzzist hoinar şi-a luat rucsacul şi a plecat „de cealaltă parte a lumii, explorând Australia”, într-o nouă aventură marca Geo-Cafe, coordonată de prof. Florin Iancu şi prof. Simona Iancu. Ghizi experimentaţi au fost lect.univ. dr. Paul Diac şi lect.univ.dr. Lucian Roşu, care şi-au descoperit pasiunea comună pentru călătorii pe vremea când, colegi de clasă fiind, visau la „evadări” spectaculoase din sala de clasă spre tărâmurile fascinante ale lumii. Elevii de gimnaziu au fost purtaţi de partea cealaltă a lumii, printre arbori seculari, animale exotice, peisaje seducătoare ale coastelor australiene sau ale coralilor misterioşi, zâmbind complice la drăgălăşenia ursuleţilor koala sau înfiorându-se la vederea unui păianjen veninos. Pentru a face mai dulce revenirea în sala de clasă, după aceste hoinăreli seducătoare, o ciocolată caldă a păstrat parcă mângâierea soarelui australian şi a visării…

A urmat o altă călătorie, de data aceasta pentru elevii de liceu, şi nu prin spaţiile uşor identificabile pe o hartă, ci în infinitul lumilor virtuale, conduşi de prof. Lucia Miron şi prof. Lucian Neagu. Dilemele, provocările şi beneficiile inteligenţei artificiale au fost prezentate şi apoi,â experimentate prin tehnologia VR, în cadrul unei conferinţe susţinute de prof.univ. dr. Adrian Iftene, prorector al Universităţii „Al.I.Cuza” Iaşi şi specialist în domeniul informaticii. Aplicaţii utilizate zilnic, tehnologii din viaţa cotidiană, inovaţii în lumea medicală, avataruri şi proiecţii pe alte coordonate – toate au construit un dialog autentic şi interesant, completat de explorarea lumilor virtuale folosind echipamente VR. Astfel, ştiinţa, tehnologia şi cunoaşterea au purtat spiritul negruzzist în viitor!

Povestea negruzzistă continuă vineri, 4 octombrie, cu ceremonia de celebrare a Zilelor Colegiului ”Costache Negruzzi” în cadrul căreia vor avea loc lansarea pachetului editorial negruzzist – revistele ”Corolar” și ”Gnosis”, premierea olimpicilor și a mentorilor, dar și un spectacol artistic susținut de către elevii colegiului.

Publicitate și alte recomandări video