Zilele UMF Iași: 140 de ani de excelență în educația medicală ieșeană
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

duminica, 17.10.2021

Eveniment

Zilele UMF Iași: 140 de ani de excelență în educația medicală ieșeană

GALERIE
Viorel_Scripcariu
  • Viorel_Scripcariu
- +

Săptămâna aceasta, în perioada 13-15 decembrie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași sărbătorește 140 de ani de învățământ superior medical la Iași. În aceeași perioadă, Universitatea găzduiește și cea de-a patra reuniune din acest an a Consiliului Național al Rectorilor, forum condus de prof. univ. dr. Mihai Sorin Cîmpeanu, rectorul USAMV București și președinte al Agenției Universitare a Francofoniei. Astfel că, la deschiderea festivităților, care va avea loc vineri, 13 decembrie, de la ora 10.00, în Aula „Alexandru Brăescu” a Clădirii „Nicolae Leon”, vor participa și rectorii universităților de stat și particulare din România, doamna Monica Anisie, ministrul Educației și domnul Victor Costache, ministrul Sănătății. De asemenea, la deschiderea Zilelor UMF vor participa, ca în fiecare an, oficialitățile Iașului precum și reprezentanți ai unor instituții de învățământ și culturale din Iași.

„În decembrie 1879, un tânăr profesor de anatomie, Leon Sculy, avea să țină cursul inaugural al Facultății de Medicină, în fața a 12 studenți. Restul este istorie a medicinei, cu mari profesori și medici, oameni care au creat școli, curente, idei, oameni care au dus știința mai departe. Aniversăm așadar, în acest an, vârsta onorabilă de 140 de ani, timp în care Universitatea s-a dezvoltat și a dăruit modele profesionale, culturale și nu în ultimul rând morale. Sunt mândru că am prins, pe când eram student, Centenarul Universității noastre și că acum, în calitate de rector, sărbătoresc, împreună cu întreaga familie UMF Iași, 140 de ani de excelență în educația medicală ieșeană. Este o aniversare specială și de aceea am pregătit un program pe măsură care va debuta vineri, 13 decembrie, în Aula «Alexandru Brăescu», cu deschiderea oficială a festivităților. O onoare și o bucurie este și faptul că vom găzdui, în aceeași perioadă, întrunirea CNR și că rectori ai universităților din România, domnul Sorin Mihai Cîmpeanu – președintele CNR, care este și DHC al UMF Iași, doamna ministru Monica Anisie și domnul ministru Victor Costache vor fi oaspeții Universității la festivitatea de deschidere. Așadar, este un eveniment deosebit și-i invit pe toți membrii comunității academice a UMF Iași să sărbătorim împreună cei 140 de ani de excelență în învățământul medical ieșean”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Conferința cunoscutului scriitor Radu Paraschivescu: „Boli româneşti de tranziţie. O privire în urmă după trei decenii de libertate”

Programul zilelor UMF debutează vineri, 13 decembrie, de la ora 10.00, în Aula „Alexandru Brăescu”, situată în Clădirea Nicolae Leon, cu deschiderea festivă. Cei prezenți vor putea admira, la etajele 5-6, expoziția a doi valoroși pictori ieșeni: Bogdan Bârleanu și Viorica Toporaș.

De la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade” (în incinta UMF), cunoscutul scriitor Radu Paraschivescu va susține conferința „Boli româneşti de tranziţie. O privire în urmă după trei decenii de libertate”.

O să discut despre câteva boli mataforic-parodice ale corpului nostru de relaţii umane şi despre felul cum s-au dezvoltat ele în ultimii treizeci de ani: caprovecinită, scenaree, duplicitoză, relativită etc. Cine şi ce le-a potenţat? Cum a reacţionat societatea (dacă a reacţionat)?”, a precizat Radu Paraschivescu.

Cunostul publicist va vorbi și despre două dintre cărțile sale: „Fluturele negru”, ediţie revizuită cu ilustraţii și ultimul său volum, „Omul care mută nori”. „«Fluturele negru» este o reverenţă făcută Romei (pasiunea mea, după Monica Bellucci) şi pornită din simpla contemplare a tripticului matein al lui Caravaggio din biserica San Luigi dei Francesi. «Omul care mută norii» este o culegere de povestiri cu un titlu înşelător şi cu o geneză interesantă. Este o carte în care subiectele au fost alese de mine, dar nu numai.”, a explicat scriitorul.

Tot vineri, la ora 18.00, la Teatrul Național Iași, va avea loc ceremonia de premiere a profesorilor emeriți și profesorilor onorifici ai Senatului UMF Iași, urmată de piesa de teatru „Opt femei”, de Robert Thomas.

Sâmbătă, 14 decembrie, de la ora 12.30, va avea loc un alt eveniment deosebit vernisajul expoziției de pictură dr. Petru Damir, personalitate importantă din domeniul artelor. Absolvent al UMF Iași, dr. Damir este autorul frescei „Trepte spre desăvârșire”, realizată în 1979, pe când era student. Fresca poate fi admirată pe peretele Aulei „George Emil Palade”. Vernisajul va avea loc la ora 12.30, în Muzeul de Istorie a Medicinei. Prezintă: prof. dr. Ioan Gherghina și prof. dr. Dan Moraru.

De la ora 14.00, Clubul de Literatură și Arte „V. Voiculescu” ne așteaptă în Aula „George Emil Palade” să petrecem o după-amiază specială, în care o vom descoperi pe Laura Mareș, medic și alpinist. În cadrul întâlnirii va fi proiectat un reportaj TVR care are ca protagonist pe temerarul medic.

Tot sâmbătă, de la ora 17.00, în Aula „Alexandru Brăescu” – Clădirea „Nicolae Leon”, va avea loc tradiționalul Bal al Iernii, spectacol caritabil organizat de SSMI pentru Casa de Copii de la Bogdănești.

În dialog cu istoria

Maratonul Zilelor Universității continuă și duminică, la ora 10.00, în Muzeul de Istorie a Medicinei, cu vernisajul doamnei Maria Mănucă, artistă apreciată și de asemenea absolventă a UMF Iași. Prezintă: Prof. Nicolae Busuioc.

De la ora 10.30, în Aula „George Emil Palade”, vor fi lansate mai multe cărți apărute la Editura „Gr. T. Popa”, moment editorial prezentat de prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu și dr. Richard Constantinescu. Un volum mult așteptat este o nouă ediție revăzută și adăugită a „Ctitorilor prestigiului”, coordonată de prof. univ. dr. Viorel Scripcariu și prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, în care sunt prezentați „precursorii școlii medicale ieșene, întemeietorii Facultății de Medicină, creatorii de școală medicală, coloșii care i-au dat prestigiu și strălucire”, dar și noul număr al revistei „Însemnări ieșene”. Tot din același domeniu, al istoriei medicinei ieșene, vor fi lansate și cele două cărți semnate de prof. univ. dr. Dana Baran, ambele la a II-a ediție: „Decani și rectori ai UMF Iași și UMF Iași” și „Societatea de medici și naturaliști Iași – 1833. Prima academie ieșeană a spiritului național”. De asemenea, va fi lansat și un volum de nuvele scrise de fostul rector al Universității, George Bogdan „Inocenta”, o ediție bilingvă franceză-română îngrijită de prof. univ. dr. Beatrice Ioan și dr. Richard Constantinescu. O lansare eveniment este și cartea de memorii a reputatului profesor și chirurg Victor Strat – „Din amintirile și viața mea de chirurg”. O altă apariție editorială este „Universității 16: Memorii selective”, carte de interviuri cu personalități ale medicinei ieșene, care va fi prezentată de prof. univ. dr. Daniel Condurache. La final, dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de istorie a medicinei din cadrul UMF Iași, va prezenta un proiect special: „Unde ne duce capul. Medicină grafică”, un album cu lucrări de grafică realizate de studenții anului I de la UMF Iași.

Tot duminică, de la ora 12.00, Aula „George Emil Palade”, istoricul Florin Cîntic, directorul Arhivelor Naționale Române – filiala Iași, va susține conferința „Strigoiul lui Ceaușescu, după 30 de ani”. Nicolae Ceaușescu a fost ultimul dictator stalinist al Europei de Est. Istoricul Florin Cîntic va face o „disecție” a personajului folosindu-se de dosarul său de cadre și de fototeca specială care au fost desecretizate de Arhivele Naționale ale României, arătând ce a rămas încă viu și activ în societatea românească din „Epoca de Aur”.

Programul științific al Zilelor UMF

Zilele UMF includ și un program științific complex, care cuprinde workshop-uri, conferințe și lansări de carte medicală.

Sâmbătă, de la ora 9.00, în Aula „George Emil Palade”, prof. univ. dr. Adrian Covic, prorector Cercetare Științifică a Universității, va susține conferința „Considerații despre conceptul medicinei bazate pe dovezi sau Parabola Parașutei”. Tot sâmbătă, în Amfiteatrul de Fiziologie „Vasile Rășcanu” se va desfășura și workshop-ul „Internaționalizarea învățământului medical – provocări pedagogice”, moderat de prof. univ. dr. Ionela - Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină Generală. De la ora 9.00, în Amfiteatrul „Marțian Cotrău”, va avea loc workshop-ul cu tema „Oportunități de mobilitate academică pentru studentul farmacist – experiențe personale”, urmat de conferința susținută de prof. univ. dr. Rodica Cuciureanu: „Alimentația – o provocare pentru mileniul III”.

Duminică, la ora 10.00, la Baza de Învățământ Stomatologic a UMF Iași, vor avea loc prelegerile: „Actualităţi în cercetarea şi aplicaţiile curente utilizând nanomateriale şi nanotehnologii”, „Utilizarea sistemelor ROSE în şcoli şi universităţi” și „Obţinerea şi expertizarea unor noi material biocompatibile pentru aplicaţii medicale” (MedicalMetMat – Tip grant PN III – PCCDI); organizator: Facultatea de Medicină Dentară. Tot la ora 10.00, în Sala de conferințe a Facultății de Bioinginerie Medicală, vor avea loc prelegerile sub titlul: „«Tehnologiile biomedicale» – suport pentru dezvoltarea cercetării de excelență”, organizate de Facultatea de Bioinginerie Medicală.

Cu ocazia Zilelor UMF, și societățile studențești ale Universității organizează o serie de manifestări științifice. Astfel, Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI), prin Departamentul de Educație Medicală (SCOME) organizează Zilele Educației Medicale (9 – 14 decembrie 2019). „140 de ani de tradiție în educația medicală. 140 de ani în care multe generații au trecut pragul UMF Iași cu visul de a vindeca oameni și de a reda viață și speranță. 140 de ani în care medicina din Iași a modelat viitori medici și cercetători care să facă mai târziu istorie. Acest fapt impresionant nu poate fi trecut cu vederea, așadar am pregătit, în cadrul Zilelor Educației medicale, nu mai puțin de 32 de conferințe și workshop-uri. Colegii noștri vor putea astfel să dobândească sau să aprofundeze cunoștințe și tehnici și chiar să interacționeze cu celelalte departamente ale societății, într-o diversitate de activități care sperăm să fie la nivelul așteptărilor lor”, au declarat reprezentanții SSMI.

De asemenea, Asociația Studenților Bioingineri” a pregătit, cu această ocazie, o serie de workshop-uri adresate atât studenților specializării de Bioinginerie, cât și celor de la Balneofiziokinetoterapie și recuperare. „Faptul că universitatea de prestigiu din care facem parte împlinește vârsta impresionantă de 140 de ani nu poate fi ignorat și sperăm că, prin evenimentele organizate în această perioadă, toate părțile implicate vor simți mândria de a fi parte a Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași. Ultimii 25 de ani reprezintă, de asemenea, și înființarea și dezvoltarea singurei facultăți de Bioinginerie Medicală din țară, iar acest lucru ne obligă să purtăm cu responsabilitate și onoare titlul de student la Bioinginerie.” , au precizat reprezentanții ASB.

Sâmbătă, de la 10.30, în Aula George Emil Palade”, se lansează o serie de cărți de specialitate apărute la Editura „Gr. T. Popa”: Aspecte multidisciplinare privind obezitatea copilului, sub redacția: Laura Trandafir și Mihaela Moscalu”; Etică și drept în practica medicală”, autor: Elena Toader; Interacțiuni aliment-medicament”, autor: Rodica Cuciureanu; Cazuri clinice comentate”, autor: Florin Mitu; Tratat de biomolecule”, autor: Mihai Chiriță; Ghiduri și algoritmi în Medicina de Urgență”, autor: Diana Cimpoeșu; Cazuri clinice oftalmologice”, autor: Camelia Margareta Bogdănici; Mijloace Fizice utilizate în Medicina Fizică și de Reabilitare (vol. I, II și CD practic)”, autori: Conf. Dr. Ioan Sorin Stratulat și Prof. Dr. Oleg Pascal. Moderator: prof. univ. dr. Viorica Scutaru, directorul Bibliotecii UMF Iași.

„Journees Scientifiques”

În zilele de 13 și 14 decembrie 2019, tot în cadrul Zilelor UMF, vor fi organizate „Journees Scientifiques” la CRU-UMF Iaşi. Evenimentul se desfăşoară în cadrul „Projets synergiques” cu finanţare AUF-DRECO, unde CRU-UMF Iaşi a avut acceptate două proiecte ECCE şi REVIVA. Deschiderea evenimentului va avea loc în data de 13 decembrie 2019, la ora 13.00, în Amfiteatrul Mare de la Centrul de Limbi Moderne şi Integrare Culturală „Grigore T. Popa” (str. Săulescu nr. 4) în prezența domnului Mohamed Ketata, directorul AUF-DRECO.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Drum bun, cale bătută

Nicolae GRECU

Drum bun, cale bătută

Dacă Mirel Rădoi nu poate fi întors la echipa naţională pentru probabilele meciuri de baraj, FRF poartă o mare parte de vină.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

Câteva notiţe la final de pelerinaj

pr. Constantin STURZU

Câteva notiţe la final de pelerinaj

Într-un context atât de dificil pentru ţară, era firesc să întâmpine extrem de multe provocări şi gazdele pelerinilor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Sfântul Augustin (354-430) arăta că într-o societate există laolaltă, însă fără amestecare, o cetate terestră, imperfectă şi coruptă, şi o Cetate Celestă, superioară din toate punctele de vedere. Cetăţeanul trebuie să se supună rigorilor autorităţii laice până acolo unde moralitatea creştină a acestuia este încălcată. 

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.