„Ziua Biodiversității Grâului” astăzi la Ezăreni, în organizarea USV

miercuri, 19 iunie 2024, 03:00
2 MIN
  „Ziua Biodiversității Grâului” astăzi la Ezăreni, în organizarea USV

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV) și Alianța Industriei Semințelor din România organizează astăzi, 19 iunie, la Ferma Didactică și de Cercetare Ezăreni din comuna Miroslava, ,,Ziua Biodiversității Grâului”.

Cu prilejul manifestării, reprezentații Facultății de Agricultură USV Iași vor prezenta colecția cu cele aproape 400 de cultivare de grâu, noi tehnologii agricole, și vor avea sesiuni de informare despre cele mai bune practici agronomice reziliente la schimbările climatice.

„În urma parteneriatelor și protocoalelor de colaborare din diverse proiecte în care suntem parteneri, am extras ADN din 400 de genotipuri, grâu comun de toamnă, dar și alte subspecii, și am făcut analize genetice de înaltă calitate pe care le vom folosi pentru asocierea genotipului cu fenotipul. Obiectivul final este să identificăm regiunile genetice esențiale implicate în anumite trăsături cu importanță agronomică ridicată, cum ar fi rezistența la patogeni, toleranța la schimbările climatice sau producția”, a transmis printr-un comunicat conf.dr. Iulian Gabur, prodecan al  Facultății de Agricultură a USV Iași.

Tot astăzi, la USV Iași, vizitatorii sunt invitați să descopere „O zi din viața unui ameliorator de plante”, programul evenimentului incluzând vizionarea laboratorului de biotehnologii pentru a observa procedura de multiplicare in vitro la diferite plante, inclusiv grâu și lupin, și pentru a descoperi cercetările în direcția stabilirii unui Protocol pentru aplicarea Noilor Tehnici Genomice.

De asemenea, se va face o vizită la Institutul de Cercetări pentru Agricultură și Mediu (ICAM), unde se vor putea observa hibrizii de grâu obținuți prin hibridare asistată de markeri moleculari și selecție geonomică în sere, precum și infrastructura de cercetare ce include camere de creștere și fitotron pentru teste în condiții climatice extreme. De asemenea, vor fi disponibile microtomografe pentru analiza sol-plantă și cromatografie lichidă pentru detectarea unor substanțe cum ar fi metale grele.

,,Ziua Biodiversității Grâului” a fost sărbătorită și anul trecut, tot la Ferma didactică Ezăreni. Atunci, cadrele didactice și cercetătorii de la disciplinele de ,,Ameliorarea plantelor” și ,,Genetică” au prezentat peste 380 cultivare de grâu ce aparțin genului Triticum.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii