anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 08.08.2020

Declaraţie de presă

Ziua Culturii Naționale ne arată lipsa de susținere a culturii

GALERIE
OpreaPoza
  • OpreaPoza
- +

Ziua Culturii Naționale ne prilejuiește nu doar onorarea operei și memoriei poetului național, Mihai Eminescu, dar și întâlnirea cu una dintre neputințele noastre.

România ocupă un loc dezonorant în raport cu investițiile în infrastructura culturală și consumul cultural în general. De la an la an, pare că rămânem cantonați într-o retorică goală despre valorile noastre, iar cultura vie este ignorată sau, la propriu, sufocată, printr-o taxare complicată a drepturilor de proprietate intelectuală.

Suntem codași și în privința protejării drepturilor de autor și a drepturilor conexe, prin faptul că o parte dintre asociațiile profesionale profită mai mult din fondurile colectate decât producătorii bunurilor culturale, respectiv artiștii. Nici Ministerul Educației și nici Ministerul Culturii nu contribuie la stimularea interesului pentru lectură sau spectacole de teatru, operă, concerte ale filarmonicilor, ci au „înțepenit“ într-o birocrație care fluieră a pagubă.

Iașul, ca să luăm un exemplu reprezentativ, cu toată mândria sa de a purta titlul de „capitală culturală a României“, este lipsit de un spațiu adecvat pentru concerte destinată Filarmonicii sale de renume. Deși se discută de ani de zile despre o sală multifuncțională de spectacole, care să poată primi cel puțin 3000 de spectatori, deocamdată planul pare o himeră bună de înfăptuit într-un alt secol. Opera Națională și Teatrul Național împart aceeași clădire, fără o perspectivă reală de a avea un nou sediu pentru Operă. Astfel, sunt private de posibilitatea de a susține fiecare un număr optim de reprezentații și de a mulțumi un public tot mai numeros.

La Ministerul Culturii îl avem acum pe domnul Breaz, al patrulea ocupant al fotoliului în doar doi ani de guvernare PSD-ALDE. La Ministerul Educației s-a întors a patra oară Ecaterina Andronescu. Slabe șanse să vedem vreun plan concret, vreun program național coerent menit a crește consumul cultural. Până atunci, vor mai veni Zile ale Culturii Naționale și vom asculta aceleași discursuri despre unicitatea și perenitatea moștenirii noastre culturale, dar fără nici un cuvânt despre ce se va întâmpla în viitor.

 

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Deputat PNL

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dar la Primărie când se ajunge?

Ionuț BENEA

Dar la Primărie când se ajunge?

Arestarea lui Cristin Zămosteanu este doar vârful unui aisberg pe care procurorii trebuie să-l arate la adevărata sa dimensiune.

Filmuletul zilei

opinii

O călătorie ratată

Alexandru CĂLINESCU

O călătorie ratată

Frumoase sunt, în schimb, ilustraţiile, cărţi poştale aflate în colecţia autorului. Altfel, încercarea lui Radu Mârza de a ne fi ghid într-o călătorie care se anunţa promiţătoare este un eşec. Am dus-o până la capăt din obligaţie profesională: mărturisesc însă că am fost tentat să cobor la prima staţie.

Inventica

Neculai SEGHEDIN

Inventica

În anul 1983 eram în Munţii Orăştiei, la Sarmisegetuza Ulpia Traiana. Am intrat în magazinul sătesc, care era „cu de toate”, unde am găsit o carte care m-a fascinat de cum am deschis-o: „Inventica” de Pierre Verone, Editura Albatros, Colecţia Lyceum. Să cumperi cărţi atunci când urci pe munte cu rucsacul în spate, recunosc, nu atestă o inteligenţă prea grozavă, ba dimpotrivă, mai ales atunci când nu eşti chiar o forţă a naturii...

Geopolitrucuri

Nicolae CREŢU

Geopolitrucuri

Aproape că nu e zi care să treacă fără vreo ştire, comentarii şi dezbateri (o vocabulă, aceasta din urmă, mai puţin compromisă decât mulţimea de „talk-show”-uri în care nu numai că nu se dezbate nimic, dar domneşte o „armonie” adormitoare, între eternii lor „abonaţi”, mereu aceiaşi şi tare temători de polemos) gata să citeze ierarhii, rating-uri pe scala cărora România (deci noi, românii) se situează foarte jos. 

pulspulspuls

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Cum i-a păcălit sforarul combinator Piramidon pe tăţi din breaslă

Caricatura zilei

Degustare

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.