anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Comunicat de presă

Ziua Eroilor (P)

GALERIE
vasile citea dep
 • vasile citea dep
- +

În acest an, ziua de 10 iunie este dedicată eroilor acestei ţări. Prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an în cea de-a 40-a zi de la Sfintele Paşti, adică de Înălţarea Domnului, iar România a devenit prima ţară care îi comemorează în aceeaşi zi pe eroii străini şi pe cei români.

În timpul comunismului, prin Decretul nr. 71/1948, data a fost schimbată la 9 mai, dar după s-a revenit la data iniţială. De asemenea, pomenirea eroilor în ziua de Înălţarea Domnului a fost hotărâtă şi de Sfântul Sinod în anul 1920 şi consfinţită apoi prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 ca sărbătoare naţională bisericească.

Ziua Eroilor, sărbătorită în acest an pe 10 iunie, aminteşte de cei peste 330.000 de militari români care şi-au pierdut viaţa în urma Primului Război Mondial. România a pierdut în Marele Război în jur de 1 milion de oameni, militari şi civili. Cea mai bună lecţie pe care istoria ne-o dă, constant şi altruist, este puterea exemplului! Este cutremurătoare sintagma ”Căzut la datorie!”. Însemnătatea ei profundă îndeamnă la modestie şi respect, indiferent dacă eroii sunt strămoşii noştri sau contemporani cu noi.

Patriotismul înseamnă altceva decât cuvinte mari sau simboluri exterioare, care epatează.

Patriotismul îşi găseşte expresia în lucruri simple, în faptul că îţi faci treaba cu onestitate, că respecţi legea, că îţi pasă de cei care te-au ales să-i reprezinţi. Aşa se construieşte încrederea. Și nu întâmplător Armata este printre instituţiile cu cea mai mare credibilitate în ochii cetăţenilor.

Armata României a fost pilonul principal al proceselor de integrare euro-atlantică, concomitent cu modernizarea cadrului legislativ şi transformarea sa într-o instituţie modernă, puternică şi eficientă, capabilă să contribuie la creşterea locului şi rolului ţării noastre de furnizor de securitate la nivel regional.

Pe 10 iunie, ne gândim la toţi cei care, fără să ţină cont de pericole, au mers la război. La cei care, deşi aveau în faţa ochilor o mulţime de scene sângeroase, nu s-au dat la o parte şi au arătat că dragostea faţă de ţară e mai presus de orice. Chiar mai presus decât propria viaţă.

Vasile CÎTEA

Deputat de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cătălin ONOFREI

Asupritori, paraziţi şi ipocriţi

Cât de bine îi cunoaştem pe cei din jurul nostru?

opinii

Agua!

Briscan ZARA

Agua!

Dacă nu ar fi fost lumea aceasta modernă în care transportul dintr-un loc în altul să fie foarte facil, iar alimentele şi apa să poată fi aduse repede dintr-o regiune în alta, cu siguranţă am fi intrat într-o perioadă de foamete cruntă. Război, boală şi foamete, triada care a urmărit întreaga istorie omul precum lupii. Şi trebuiau mereu să fie trei ca să devină mortale, de nesuportat. Şi dacă ultimele două apar din motive naturale, primul ni se datorează în totalitate.

Nu căuta cheile sub veioză

Cristina DANILOV

Nu căuta cheile sub veioză

Am atât de mulţi cunoscuţi care spun cu toată convingerea că obiceiurile lor alimentare - a mânca prăjituri noaptea, de pildă - se datorează faptului că părinţii lor nu i-au hrănit aşa cum trebuia şi nu le-au insuflat obiceiuri alimentare sănătoase. Şi stau şi sortează, ca pe nişte boabe de fasole, amintirile din copilărie, cum nu aveau voie să se ridice de la masă până nu terminau de mâncat grişul cu lapte sau cum erau alergaţi cu papucul prin curte când aruncau sub masă carnea din ciorbă la pisici. A devenit un fel de sport, mulţi caută cauzele dependenţei de alimente, de alcool, de ţigări, de dragoste, de droguri, în copilărie şi, după un search profund concluzionează: „mama e de vină că sunt supraponderală”, „tata e de vină că eu beau”.

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

pulspulspuls

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Care este strategia PSD la locale şi ce învârte Maricel Popa la manivela partidoiului

Gata, astăzi am ajuns la antepenultimul episod din seria „Ce s-a discutat la Şcoala politică de vară de pe Bahlui”, o relatare fidelă a discuţiilor care au avut loc timp de o săptămână în târgul nostru pe teme politice locale. 

Caricatura zilei

Suspensii speciale

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.