Ziua Eroilor! (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

Comunicat de presă

Ziua Eroilor (P)

GALERIE
vasile citea dep
  • vasile citea dep
- +

În acest an, ziua de 10 iunie este dedicată eroilor acestei ţări. Prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an în cea de-a 40-a zi de la Sfintele Paşti, adică de Înălţarea Domnului, iar România a devenit prima ţară care îi comemorează în aceeaşi zi pe eroii străini şi pe cei români.

În timpul comunismului, prin Decretul nr. 71/1948, data a fost schimbată la 9 mai, dar după s-a revenit la data iniţială. De asemenea, pomenirea eroilor în ziua de Înălţarea Domnului a fost hotărâtă şi de Sfântul Sinod în anul 1920 şi consfinţită apoi prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 ca sărbătoare naţională bisericească.

Ziua Eroilor, sărbătorită în acest an pe 10 iunie, aminteşte de cei peste 330.000 de militari români care şi-au pierdut viaţa în urma Primului Război Mondial. România a pierdut în Marele Război în jur de 1 milion de oameni, militari şi civili. Cea mai bună lecţie pe care istoria ne-o dă, constant şi altruist, este puterea exemplului! Este cutremurătoare sintagma ”Căzut la datorie!”. Însemnătatea ei profundă îndeamnă la modestie şi respect, indiferent dacă eroii sunt strămoşii noştri sau contemporani cu noi.

Patriotismul înseamnă altceva decât cuvinte mari sau simboluri exterioare, care epatează.

Patriotismul îşi găseşte expresia în lucruri simple, în faptul că îţi faci treaba cu onestitate, că respecţi legea, că îţi pasă de cei care te-au ales să-i reprezinţi. Aşa se construieşte încrederea. Și nu întâmplător Armata este printre instituţiile cu cea mai mare credibilitate în ochii cetăţenilor.

Armata României a fost pilonul principal al proceselor de integrare euro-atlantică, concomitent cu modernizarea cadrului legislativ şi transformarea sa într-o instituţie modernă, puternică şi eficientă, capabilă să contribuie la creşterea locului şi rolului ţării noastre de furnizor de securitate la nivel regional.

Pe 10 iunie, ne gândim la toţi cei care, fără să ţină cont de pericole, au mers la război. La cei care, deşi aveau în faţa ochilor o mulţime de scene sângeroase, nu s-au dat la o parte şi au arătat că dragostea faţă de ţară e mai presus de orice. Chiar mai presus decât propria viaţă.

Vasile CÎTEA

Deputat de Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.