COMUNICAT DE PRESA

Ziua internațională a refugiatului

marți, 18 iunie 2024, 14:08
2 MIN
 Ziua internațională a refugiatului

Ieșit din prim-planul mass mediei, războiul din Ucraina este o realitate de care încă mai fug oameni, adăpostindu-se în România. De doi ani și jumătate, în Iași trăiesc câteva mii de persoane refugiate din Ucraina. Ele s-au adăugat refugiaților proveniți din alte țări, pe care au fost nevoiți să le părăsească, din cauza unei temeri bine întemeiate de persecuție.

Iașul le-a devenit tuturor casă și ei fac eforturi majore pentru a se integra. Se confruntă însă cu multe probleme, pentru că, dacă în România le este greu uneori și românilor să trăiască, pentru cei ce nu știu bine limba, nu au mijloace de trai, nu au predictibilitatea veniturilor și sunt continuu conectați la ceea ce au lăsat în țara lor, viața nu e deloc ușoară.

Ziua Internațională a Refugiatului, marcată anual la 20 iunie, este o ocazie să discutăm despre toate acestea, prin urmare realizăm la Iași o suită de trei evenimente menite să vă familiarizeze cu situația actuală a comunității de refugiați din Iași și să exprime îngrijorările și nevoile refugiaților.

  • Expoziția „Așa am petrecut suferința”- va putea fi vizitată la Palatul Culturii, în perioada 19 iunie 2024 – 30 iunie 2024, și conține lucrări realizate de persoanele refugiate în Iași, care au pictat sau au lucrat ceramică, încercând astfel să exprime sentimentele copleșitoare legate de războiul în desfășurare în țara lor și de statutul de refugiat. De asemenea, în expoziție veți regăsi și imagini din viața refugiaților din Iași. Curatorul expoziției este artistul vizual Silviu Apostol (Luda).

     Vernisajul expoziției va avea loc în 19 iunie 2024, la ora 17.00.

  • Dezbaterea „Integrare și reziliență”– va aduce la masa discuțiilor comunitatea de ucraineni, organizațiile neguvernamentale și autoritățile locale ieșene pentru a schimba idei cu privire la soluțiile de integrare și suportul necesar pentru refugiații din Iași. Evenimentul va fi realizat în 20 iunie 2024, începând cu ora 14.00, la Primăria Municipiului Iași, Sala Mare Vasile Pogor.
  • Ateliere creative și jocuri pentru copii și adulți – este un eveniment stradal care se va desfășura în 20 iunie 2024, începând cu ora 17.00, pe pietonalul de pe Bd. Ștefan cel Mare.

Organizatorii acestor evenimente sunt ONG-urile care acordă suport la nivel local refugiaților: FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale și asociațiile: Afterhills, ParentIS, Grupul Zâmbetul Nostru (parteneri în cadrul Centrului de asistență umanitară și socială pentru refugiați Nicolina Iași), precum și Organizația Salvați Copiii România, Fundația Serviciilor Sociale Bethany, Centrul Diecezan Caritas Iași, Asociația La Răscruce și Fundația Ancora Salvării, cu implicarea Crucii Roșii Române Filiala Iași și a Consiliului Național Român pentru Refugiați – CNRR.

Co-organizator și finanțator: UNHCR România. Partenerii instituționali ai evenimentelor sunt: Primăria Municipiului Iași și Palatul Culturii din Iași – Complexul Muzeal Național „Moldova”.

Pentru detalii privind evenimentele și confirmări poate fi contactată Mihaela Munteanu, FONSS (tel.0740513864, email: comunicare@fonss.ro).

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii