Ziua Mondială a Fotografiei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 16.01.2022

Ziua Mondială a Fotografiei

GALERIE
fotografie
 • fotografie
- +

Data la care guvernul francez a cumpărat brevetul de invenţie şi l-a oferit drept „un cadou gratuit dedicat întregii lumi” este astăzi marcată drept Ziua Mondială a Fofografiei. Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) sunt cei care au inventat procedeul de realizare a fotografiei prin ”daghereotipie”.

Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce au perfecționat sistemul, punând la punct procedeul numit ”daghereotipie”. Înaintea perfectării acestui procedeu, în 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ‘‘View from the Window at Le Gras” (FOTO) printr-un proces numit „heliografie”, considerată cea mai veche fotografie din lume.

După moartea lui Joseph Nicéphore Niépce, Louis Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore.

Pe 9 ianuarie 1839 invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe și Louis Daguerre a obținut brevetul. Pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul, aceasta fiind şi data aleasă pentru a se marca Ziua Mondială a Fofografiei.

Primul film fotografic de 35 mm, disponibil comercial, a fost realizat în urmă cu 90 de ani, aparatul de fotografiat digital a devenit popular în urmă cu doar 20 de ani. Telefoanele mobile având camere din ce în ce mai performante schimbă modul în care astăzi se fac şi se distribuie fotografiile.

Ideea unei zile care să reamntească tuturor de importanţa şi evoluţia fotografiei este una recentă. Ziua Mondială a Fotografiei a fost inițiată, în anul 2009, de către australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de acest domeniu.

EuropaFm.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Dragul nostru Novak Djokovic

Nicolae GRECU

Dragul nostru Novak Djokovic

Nole pare a fi mioriticul nostru, dacă n-ar avea spiritul de luptă al înaintaşilor săi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XVI). Instaurarea regimului comunist: colhozul, geaceul, ceapeul (3)

Autorul evocă o serie de detalii ale vieţii cotidiene a consătenilor săi în primii ani ai agriculturii comuniste.

Moartea, nebunia devenită banalitate

pr. Constantin STURZU

Moartea, nebunia devenită banalitate

Se vorbeşte prea mult în zilele noastre despre "numărul morţilor/ deceselor" şi prea puţin despre moartea însăşi. Accentul exclusiv şi obsesiv pus pe prima informaţie induce panica şi o tot sporeşte, cu efecte dintre cele mai devastatoare pe toate planurile existenţei noastre. 

Arhitectura azi

arh. Ionel OANCEA

Arhitectura azi

S-au risipit ca vântul sec al deşertului treizeci de ani de pace, de creştere economică, după statistici cea mai mare din Europa, ȋn aşteptarea noii arhitecturi româneşti. 

pulspulspuls

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Credeaţi că, gata, nu-i vom mai vedea pe firmament? Ei, iote că reapar!

Aho aho, cetitori fraţi, staţi puţin şi nu mânaţi, căci pe astăzi Moşu’ vouă vă aduce brânză, ouă, dar şi niscai noutăţi din niscaiva zone mai mici ale politichiei ieşene pe care mulţi dintre noi le cam scosesem la pensie de câţiva ani, pe unii reprezentanţi chiar fără vechimea completă, ci pe caz de boală. 

Caricatura zilei

Pantaloni

Editia PDF

Bancul zilei

Doi tipi, amândoi casatoriti, stau de vorba: – Nu stiu ce sa ma mai fac! De câte ori vin acasa, dupa ce am ba (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.

  X