anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 03.07.2022

Advertorial

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei la Policlinica Providenţa

GALERIE
providenta_hepatita
 • providenta_hepatita
- +

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este marcată pe data de 28 iulie anual. Alăturându-se unită]ilor din întreaga lume care luptă pentru prevenţie şi tratament, Policlinica Providenţa publică, începând cu acest interviu, o serie de trei articole care cuprind informaţii necesare cu privire la hepatitele A, B şi C. Dr. Irina Teodorescu, medic primar Boli Infecţioase şi Epidemiologie la Policlinica Providenţa, ne oferă mai jos detalii despre hepatita A.


- Ce sunt hepatitele?

Hepatitele sunt boli inflamatorii ale ficatului care se pot vindeca de la sine sau pot progresa spre fibroză (cicatrizare), ciroză sau cancer hepatic. Virusurile hepatitice A, B, C şi D sunt cea mai frecventă cauza de hepatită din lume, dar aceasta poate fi determinată şi de alte infecţii, substanţe toxice (alcool, medicamente etc.) sau boli autoimune.

- Care este diferenţa între hepatita A, B şi C?
Hepatitele A, B şi C sunt boli cauzate de trei virusuri diferite. Deşi pot avea simptome asemănătoare, acestea afectează ficatul în mod diferit şi au diferite moduri de transmitere. Hepatita A se manifestă ca o boală acută şi nu cronicizează niciodată, evoluţia fiind spre vindecare în marea majoritate a cazurilor, chiar în absenţa tratamentului. Hepatitele B şi C pot începe ca o infecţie acută dar, la unele persoane, virusul rămâne cantonat în organism, ducând la o boală cronică şi afectare hepatică pe termen lung. Există vaccin pentru prevenţia hepatitelor A şi B, dar nu şi pentru C. Dacă o persoană a avut hepatită cu un anumit virus în trecut, mai poate face o altă hepatită cu alt virus.

HEPATITA  A

- Ce este hepatita A?
Hepatita A este o boală infecţioasă, transmisibilă, ce afectează ficatul şi este determinată de infecţia cu virusul hepatitic A. De obicei, este o boală uşoară ce durează câteva săptămâni, dar există şi forme severe care durează câteva luni. Vindecarea este regulă şi nu cronicizează. În general, sunt afectaţi copii, dar îmbolnăvirea nu este exclusă la adult. Apare mai ales în focare epidemice, în colectivităţi.

- Cât de frecventă este hepatita A în România?
În România apar în fiecare an în jur de 2.500 de cazuri noi de hepatită A, în vreme ce media europeană este de 600 de cazuri. Numărul celor infectaţi ar putea fi însă mult mai mare, de vreme ce în 80% din cazuri nu apare niciun fel de simptom.

- Care sunt simptomele de hepatita A ?
Este mai probabil ca adulţii să aibă simptome comparativ cu copiii la care, în general, boala evoluează asimptomatic sau cu simptome uşoare. Totuşi, dacă ele există, sunt: febră, astenie, scăderea poftei de mâncare, senzaţie de greaţă, vărsături, dureri abdominale, icter (colorarea în galben a tegumentelor şi mucoaselor), urini închise la culoare, scaune decolorate, dureri articulare.
Simptomele apar, de obicei, între 2 - 6 săptămâni după expunere şi se dezvoltă pe o perioadă de câteva zile. Durata lor este, în general, de 2 luni, dar există şi cazuri , rare, când se poate prelungi până la 6 luni.

- Cât de gravă este hepatita A?
În marea majoritate a cazurilor se produce o vindecare completă fără a exista leziuni hepatice de lunga durată. Exista însă şi cazuri, din fericire foarte rare, când hepatita A poate evolua cu insuficienţă hepatică şi deces, la persoanele în vârstă sau în cazul coexistenţei altor afecţiuni hepatice (de exemplu hepatita B sau C).

TRANSMITERE

- Cum se transmite hepatita A?
În cazul bolnavilor cu hepatita A, virusul se elimină prin materiile fecale. Ca urmare, transmiterea la persoanele din jur se face prin contact cu obiecte, alimente, apă contaminată cu materii fecale (chiar şi în cantităţi microscopice) provenite de la o persoană infectată.

O persoana poate face hepatita A prin:
* contact interpersonal – când o persoană nu se spală pe mâini în mod corespunzător după ce foloseşte grupul sanitar şi atinge alte obiecte sau alimente;
* când un părinte sau o persoană ce are grijă de un copil nu se spală pe mâini după ce-i schimbă scutecele / pampers-ul sau curăţă materiile fecale provenite de la o persoană infectată;
* în caz de contact sexual cu o persoană infectată;
* contaminarea apei, alimentelor – hepatita A se poate transmite mâncând diverse alimente sau bând apă contaminată cu virus. Aici sunt incluse atât alimentele ce se consumă în stare proaspătă, cât şi cele congelate sau insuficient preparate termic.
Această cale este frecvent implicată în ţările cu conditii igienico-sanitare precare şi sisteme de salubrizare şi aprovizionare cu apă improprii. În mod normal, clorinarea apei realizată în sistemul centralizat de aprovizionare cu apă omoara virusul hepatitic A.

TRATAMENT

- Ce trebuie să facem dacă am fost expuşi la hepatita A?
Dacă aţi fost recent expus la virusul hepatitic A şi nu sunteţi vaccinat, acest vaccin nefiind inclus în programul naţional, sau nu aţi trecut prin boală, trebuie administrat vaccin anti hepatitic A. Acesta este necesar să fie administrat cât mai repede după expunere, dar nu mai târziu de două săptămâni. În prealabil, este necesar un consult medical pentru a se aprecia starea de sănătate şi recomandarea de vaccinare.
Nu există apoi tratament specific pentru virusul hepatitic A. În general, medicul va recomanda repaus la pat , vitamine, alimentaţie şi hidratare corespunzătoare. Este contraindicat consumul de alcool sau alte medicamente ce pot dăuna ficatului.

- Ce este profilaxia postexpunere (PEP)?
Aceasta se referă la metodele adoptate pentru a preveni o boală după ce o persoană a fost expusă la ea.
- Cine trebuie sa facă PEP după ce a fost expus la hepatita A?
Medicul decide dacă o persoană are nevoie sau nu de PEP după o expunere la infecţia cu virus hepatitic A.

- Dacă am avut hepatita A în trecut pot să o fac din nou?
Nu. O data vindecat organismul după hepatita A apar anticorpi specifici care vă protejează toată viaţa..
Anticorpii sunt substan]e care se găsesc în sânge şi pe care organismul îi produce ca răspuns la infecţia cu un virus sau bacterie. Anticorpii protejeaza organismul prin ataşarea de virus / bacterie şi pe care le distruge.

- Cât timp supravieţuieşte virusul hepatitic A în afara organismului?
Virusul hepatitic A este foarte rezistent în mediu şi supravieţuieşte în afara corpului luni de zile. Rezistă la congelare (atenţie la alimentele congelate) şi la sucul acid din stomac. Este distrus la temperatură înaltă, cum ar fi fierberea lichidelor sau gătirea alimentelor la 85 grade Celsius cel puţin 1 minut sau cu substan]e dezinfectante pe bază de clor.

PREVENŢIE

- Poate fi prevenită hepatita A?
Da. În primul rând este vorba de respectarea regulilor de igienă personală (de ex. spălarea mâinilor cu apă şi săpun după folosirea grupului sanitar) şi alimentară (spălarea mâinilor când se prepară alimentele, spălarea legumelor şi fructelor sub jet de apă), îmbunătăţirea condiţiilor de sanitaţie şi aprovizionare cu apa, clorinarea apei. Şi apoi vaccinarea ajută la prevenţie.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Efectul mediatic David Popovici

Nicolae GRECU

Efectul mediatic David Popovici

Banii, decoraţiile şi capra vecinilor sunt subiectele la modă după performanţa tânărului înotător.

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (V)

În ultimul foileton al seriei, autorul sintetizează efectele acţiunii curentului latinist din Transilvania asupra configurării conştiinţei identitare româneşti, în special în chestiunile de fixare a normelor limbii literare şi ale ortografiei româneşti moderne.

Crize, amăgiri şi limpeziri

pr. Constantin STURZU

Crize, amăgiri şi limpeziri

Între cei 12 ucenici mai apropiaţi, Mântuitorul a ales şi pe doi care aveau să comită acte de trădare cumplite: este vorba despre Iuda, cel care L-a vândut, şi despre Petru (Chefa), cel care s-a lepădat de trei ori de El, în mod public. Nu ştia Domnul pe cine alege? 

Marele plan urbanistic zonal

arh. Ionel OANCEA

Marele plan urbanistic zonal

Urbanismul este un instrument de planificare spaţială în scopul armonizării funcţiunilor vitale ale oraşului astfel încât forma, imaginea de ansamblu, să povestească despre frumuseţea comunităţii. Ideile urbanistice s-au născut o dată cu locuirea. Astăzi oraşul este un organism atât de complex, de sensibil, încât urbanismul ca disciplină de sinteză trebuie să fie o activitate permanentă, altfel apar fracturile, sincopele în evoluţia spaţiului cu efecte similare bolilor greu vindecabile.

pulspulspuls

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Semnificaţii şi coincidenţe stranii legate de disputa mitropoliilor actuale şi viitoare

Pentru că ieri am auzit că ne-au cam probozit olecuţă, amical, unele feţe bisericeşti din zona mitropoliei, pe motiv că n-ar fi Fluturelul bocovinean pe atât de isteţ şi influent pe cât ar vrea să pară în lumea asta preoţească, şi că elucubraţiunile alea ale lui cu mitropolie la Suceava n-ar trebui luate prea în serios, ei bine, pentru asta am zis că musai să mai venim cu ceva amănunte pe care unii prelaţi de la Iaşi, fie cu iertare, par a nu le fi sesizat. 

Caricatura zilei

Retragere din Insula Serpilor

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.