Ziua Naţională va avea azi 20 minute
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 01.08.2021

Ziua Naţională va avea azi 20 minute

Atât este alocat festivităţii oficiale, în contextul pandemiei n publicul nu este încurajat să participe.

GALERIE
zi nationala Iasi
  • zi nationala Iasi
- +

Autorităţile locale şi judeţene vor marca ziua de 1 Decembrie printr-o scurtă manifestare, care va avea loc în faţa Statuii Regelui Ferdinand I, amplasată în faţa sediului Primăriei. 

În premieră, la ceremonialul depunerii de coroane, întreaga administraţie ieşeană (Primăria, Consiliul Judeţean şi Instituţia Prefectului) va depune o singură coroană de flori. Evenimentul este programat să dureze mai puţin de 30 minute, iar numărul de invitaţi va fi limitat: la manifestare vor participa liderii administrativi ai Iaşului, reprezentanţi ai garnizoanei, ai Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi manageri de unităţi spitaliceşti. Autorităţile locale nu încurajează participarea publicului larg la eveniment, în condiţiile pandemiei Covid-19.

De asemenea, nici parlamentari sau alţi politicieni nu vor participa. Spre comparaţie cu anii trecuţi, autorităţile nu vor mai organiza masa cu mâncăruri tradiţionale şi nici nu este programată o paradă militară. Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Ovidiu Mihăiuc, manifestarea va cuprinde intonarea imnului naţional de către fanfara garnizoanei, un scurt ceremonial religios şi depuneri de coroane.

Faţă de anii precedenţi, nu vor avea loc discursuri ale oficialităţilor, şi, de asemenea, se vor depune doar două coroane de flori: una din partea întregii administraţiei ieşene şi cealaltă din partea garnizoanei. În cadrul manifestării, se vor acorda şi distincţii către managerii de spitale, în contextul efortului depus de personalul angajat din sistemul sanitar în lupta pentru combaterea răspândirii bolii infecţioase Covid-19. „Evenimentul va începe la ora 12 şi va fi o ceremonie simplă. Întreaga manifestare va ţine în jur de maximum 20 de minute”, a declarat purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului. În seara zilei, vor mai avea loc două momente: arborarea Drapelului Naţional pe turnul central al Palatului Culturii şi aprinderea sistemul de iluminat festiv. În ceea ce priveşte ultimul eveniment, Primăria nu a anunţat o manifestare similară cu anii trecuţi, în ideea de a nu favoriza o supraaglomerare a zonei centrale a Iaşului. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Berbecii care plătesc şi decid

Nicolae GRECU

Berbecii care plătesc şi decid

Pentru revigorarea sportului românesc şi a naţionalelor de fotbal , o strategie pe termen lung este posibilă. Pentru cluburi, este o utopie, unde modelul din Pipera face prozeliţi.

Filmuletul zilei

opinii

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Eugen MUNTEANU

Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (5)

Sunt dator să încep acest penultim episod despre iniţierea mea în umilul meşteşug al pescuitului cu undiţa cu rectificarea unei erori din foiletonul trecut.

Creştinul şi concediul*

pr. Constantin STURZU

Creştinul şi concediul*

Pe tesaloniceni, Sfântul Apostol Pavel îi atenţiona: "rugaţi-vă neîncetat" (I Tesaloniceni 5, 17). Iar ucenicul său iubit, Timotei, primea, ca episcop, îndemnul: "stăruieşte cu timp şi fără de timp" (II Timotei 4, 2). Nu putem, aşadar, pune nici măcar o secundă între paranteze rugăciunea sau să ne autosuspendăm din statutul de creştin (sau, mai ales, de preot). A ne lua concediu nu înseamnă a nu ne mai face pravila, a dezlega postul, a sta cu burta la soare în timpul Liturghiei duminicale etc. Avem, însă, două repere în Sfintele Scripturi şi în Sfânta Tradiţie care ne lămuresc cam în ce fel se poate vorbi, totuşi, despre vacanţă în termeni creştini.

Dezvoltare şi dezvoltatori

arh. Ionel OANCEA

Dezvoltare şi dezvoltatori

În anul 1997, am fost, mai mulţi colegi din Primăria Iaşi, într-o vizită de studii administrative la Göteborg. În oraşul suedez se derula un mare şi spectaculos proiect urban pe terenul de trei sute de hectare desfăşurat în lungul canalului Gotha, vizavi de centrul istoric. 

pulspulspuls

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Redacția

Hopa: dom’ Tudorel a schimbat foaia când vine vorba despre el!

Iată, dragi studenţi şi stimabili profesori, fie că l-aţi votat, fie că nu, domn rector Tudorel a trecut la alt nivel (ca să producem şi-o rimă), când vine vorba despre sine. Concret, mai nou scrie despre el însuşi, când vine vorba, la persoana a treia. 

Caricatura zilei

Bumerang

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.