anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Comunicat de presă

Ziua Sportului Românesc sărbătorită în prima duminică din iunie (P)

GALERIE
vasile citea_mobil
 • vasile citea_mobil
- +

Astăzi, am dezbatut şi votat, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, proiectul de lege care are ca obiect de reglementare instituirea Zilei Sportului Românesc în prima duminică din luna iunie.

Această propunere legislativă a venit în contextul în care activitatea sportivă din societatea românească este într-un declin continuu în ultima perioadă.

Observăm că sportul românesc și reușitele acestuia sunt într-o decădere prin simplu fapt că la nivel național există deja o resemnare asupra acestui fenomen și că foarte puțini dintre români practică diferite activități sportive, indiferent de vârsta acestora sau de situația socio-economică.

Conform raportului Eurostat privind starea sportului de la nivel european rezultă că statul român este pe ultima poziție în ceea ce privește practicarea exercițiilor fizice sau a activităților sportive. Doar 8% dintre români fac mişcare sau practică un sport, faţă de 44% media regăsită în statele Uniunii Europene. Bulgaria este cu un procent în faţa României (9%), în timp ce ţările din nordul continentului - Finlanda, Danemarca şi Suedia - au peste 50% din populaţie care face mişcare cel puţin două ore jumătate pe săptămână.

Un lucru care a contribuit la acest declin este reprezentat și de către suma cheltuită de către autorități pentru cei ce doresc să practice o activitate sportivă, anume doar 30 de euro per persoană, sumă care nu face decât să descurajeze populația în practicarea unei activități recreativ-sportive.

Proiectul vizează instituirea cadrului legislativ pentru organizarea evenimentelor la nivel naţional de catre Ministerul Sportului, prin Direcţiile pentru Sport, în colaborare cu autorităţile administraţiilor locale.

Obiectivele Zilei Sportului Românesc sunt promovarea sportului de masă, a sportului de performanţă, a sportului pentru persoanele cu dizabilităţi, beneficiile unui stil de viată activ şi sănătos, realizările internaţionale ale României pe plan sportiv şi sportivii care au avut un aport semnificativ în acestea.

Impactul bugetar este estimat la 4,6 milioane de lei. Suma acoperă o finanţare de 100 mii lei pentru fiecare judeţ, respectiv 500 mii lei pentru municipiul Bucureşti. Desigur, această împărţire se poate modifica după realitatea din teren, respectiv posibilităţile şi necesităţile administrative la nivelul fiecărui judeţ.

Finanţarea ar urma să acopere costurile festivităţilor organizate cu ocazia Zilei Sportului Românesc, precum materialele sportive necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor. Suma se poate diminua în timp, cu menţiunea ca Direcţiile pentru Sport, în colaborare cu autorităţile administrative locale, dispun deja de spaţiul necesar organizării evenimentelor prin numeroasele complexe sportive pe care le au în administrare. Acestea pot, totodată, să intre în parteneriat cu mediul privat, atrăgând sponsori pentru acţiunile prespective.

Sursa de finanţare este Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sau Bugetul de stat, prin realocarea sumelor prin transferul de la alte unităţi ale administraţiei publice.

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.