Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

duminica, 03.03.2024

Comunicat de presă

Ziua Sportului Românesc sărbătorită în prima duminică din iunie (P)

GALERIE
vasile citea_mobil
  • vasile citea_mobil
- +

Astăzi, am dezbatut şi votat, în şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor, proiectul de lege care are ca obiect de reglementare instituirea Zilei Sportului Românesc în prima duminică din luna iunie.

Această propunere legislativă a venit în contextul în care activitatea sportivă din societatea românească este într-un declin continuu în ultima perioadă.

Observăm că sportul românesc și reușitele acestuia sunt într-o decădere prin simplu fapt că la nivel național există deja o resemnare asupra acestui fenomen și că foarte puțini dintre români practică diferite activități sportive, indiferent de vârsta acestora sau de situația socio-economică.

Conform raportului Eurostat privind starea sportului de la nivel european rezultă că statul român este pe ultima poziție în ceea ce privește practicarea exercițiilor fizice sau a activităților sportive. Doar 8% dintre români fac mişcare sau practică un sport, faţă de 44% media regăsită în statele Uniunii Europene. Bulgaria este cu un procent în faţa României (9%), în timp ce ţările din nordul continentului - Finlanda, Danemarca şi Suedia - au peste 50% din populaţie care face mişcare cel puţin două ore jumătate pe săptămână.

Un lucru care a contribuit la acest declin este reprezentat și de către suma cheltuită de către autorități pentru cei ce doresc să practice o activitate sportivă, anume doar 30 de euro per persoană, sumă care nu face decât să descurajeze populația în practicarea unei activități recreativ-sportive.

Proiectul vizează instituirea cadrului legislativ pentru organizarea evenimentelor la nivel naţional de catre Ministerul Sportului, prin Direcţiile pentru Sport, în colaborare cu autorităţile administraţiilor locale.

Obiectivele Zilei Sportului Românesc sunt promovarea sportului de masă, a sportului de performanţă, a sportului pentru persoanele cu dizabilităţi, beneficiile unui stil de viată activ şi sănătos, realizările internaţionale ale României pe plan sportiv şi sportivii care au avut un aport semnificativ în acestea.

Impactul bugetar este estimat la 4,6 milioane de lei. Suma acoperă o finanţare de 100 mii lei pentru fiecare judeţ, respectiv 500 mii lei pentru municipiul Bucureşti. Desigur, această împărţire se poate modifica după realitatea din teren, respectiv posibilităţile şi necesităţile administrative la nivelul fiecărui judeţ.

Finanţarea ar urma să acopere costurile festivităţilor organizate cu ocazia Zilei Sportului Românesc, precum materialele sportive necesare pentru desfăşurarea în bune condiţii a activităţilor. Suma se poate diminua în timp, cu menţiunea ca Direcţiile pentru Sport, în colaborare cu autorităţile administrative locale, dispun deja de spaţiul necesar organizării evenimentelor prin numeroasele complexe sportive pe care le au în administrare. Acestea pot, totodată, să intre în parteneriat cu mediul privat, atrăgând sponsori pentru acţiunile prespective.

Sursa de finanţare este Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului sau Bugetul de stat, prin realocarea sumelor prin transferul de la alte unităţi ale administraţiei publice.

Vasile CÎTEA

Deputat PSD Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Tehnologia şi hoţia

Nicolae GRECU

Tehnologia şi hoţia

Pe lângă fapul că sistemele VAR sunt la început de drum şi disponibile la progres, ai noştri manageri de la FRF şi-au furat căciulile preferând softuri ieftine şi proaste.

opinii

Împăratul e (din nou) gol!

Lucian LEUȘTEAN

Împăratul e (din nou) gol!

I se spune Dumnezeu. Sau Împăratul. Nu acceptă să fie contrazis. I se pare că e de neînlocuit. Deși e în prag de pensie, vrea al treilea mandat la conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Se laudă continuu cu marile lui realizări. Tocmai i s-a tipărit o carte de 300 de pagini în cadrul căreia ne explică cele 80 de cazuri în care ne-a făcut un mare bine. Nu a existat nicio situație, evident, în care să fi greșit. Nu a călcat strâmb niciodată vreme de opt ani. Nici nu prea îl merităm, la cât de bun e. Cine îl critică nu e doar un ingrat, ci chiar un potențial infractor. Pentru că el e Legea, e singurul care o înțelege și o explică neofiților, adică nouă, tuturor celorlalți. E Tudorel Toader.

Spaţiul sacru (2)

arh. Ionel OANCEA

Spaţiul sacru (2)

Pentru a răspunde la întrebarea „în ce măsură utilizarea unui nou material de construcţie în arhitectura bisericilor poate duce la viziuni înnoitoare fără ca procesul să producă discontinutăţi în tradiţia spaţiului sacru”, îmi pare relevantă povestea bisericii de lemn din Albac, satul martirului Horia, el însuşi meşter în construirea bisericilor de lemn. 

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

Alexandru CĂLINESCU

Pas cu pas, către o mascaradă electorală

E drept că cele două partide, dar mai ales PSD-ul, au datorii mari faţă de Iohannis: le-a înlesnit (ce zic: le-a năşit) alianţa şi a facilitat instalarea PSD-ului în poziţie de forţă. După ce că au un bilanţ jalnic, cele două mandate ale lui Iohannis ne aruncă înapoi, în vremurile partidului unic. Dar cine putea bănui, în 2014, ce voia să însemne, pentru Iohannis, o guvernare „pas cu pas”?

pulspulspuls

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

Azi, ediţie specială, de uichend şi de primăvară: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţiile ieşene?

E uichend azi, atunci fără politichie, aşa cum am stabilit! ca să ne tihnească, şi să mai şi râdem olecuţă, nu numai să ne încruntăm, nu-i aşa. Iar pe azi, dacă tot a început şi primăvara calendaristică, am zis să facem şi noi aicea o ediţie tematică: despre ce mai chicoteşte lumea prin instituţii. Deci, să începem!

Caricatura zilei

Mărțișor

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri