Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ziua Victoriei, „începutul sfârşitului erei lui Vladimir Putin“

GALERIE
vladimir
  • vladimir
- +

Faptul că preşedintele rus nu a anunţat nicio victorie la ceremoniile desfăşurate ieri la Moscova înseamnă că forţele ruseşti „îşi pierd puterea“, spune un fost premier al lui Putin. „Înfrângerea lui Putin este o chestiune de timp“, a apreciat şi un opozant aflat în exil după ce a ascultat discursul „ţarului“.

Preşedintele Vladimir Putin le-a vorbit ruşilor, în discursul ţinut cu ocazia zilei de 9 mai în Piaţa Roşie din Moscova, despre „apărarea patriei-mame“ şi a criticat NATO şi ţările din vest. „Ţările NATO nu au vrut să ne audă şi asta arată că, de fapt, ele aveau planuri foarte diferite şi putem vedea asta. Se pregăteau, în mod deschis pentru o altă operaţie punitivă în Donbas, să invadeze teritoriile noastre istorice, inclusiv Crimeea. În Kiev se vorbea despre posibila achiziţie a armelor nucleare. Blocul NATO a început în mod activ să se desfăşoare în apropiere de noi, creând ameninţări absolut inacceptabile chiar lângă graniţa noastră“, a afirmat Vladimr Putin.

Parada aeriană de Ziua Victoriei de la Moscova a fost anulată din cauza condiţiilor meteorologice, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit de presă rusă RIA Novosti.

În cadrul ceremoniei era planificat ca 77 de avioane să zboare peste cerul Pieţei Roşii din Moscova, comemorând cea de-a 77-a aniversare de la înfrângerea Germaniei Naziste de către Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial.

Citate din „sertarul cu zombi“

Discursul lui Putin a provocat numeroase reacţii în rândul opoziţiei şi în mediul diplomatic. Una dintre cei care a reacţionat a fost Kira Iarmîş, purtătoarea de cuvânt în exil a opozantului arestat Aleksei Navalnîi. „Un bătrân, nebun în autoizolarea lui, stă singur pe podium pentru că nimeni nu a venit să fie alături de el, tuşeşte şi spune ceva despre naziştii din NATO. Cred că nici cel mai devotat susţinător al lui Putin nu va crede că aceasta este o imagine a victoriei“, a postat ea pe Twitter.

Criticul în exil al lui Putin şi fostul oligarh Mihal Hodorkovski a postat la rândul lui pe Twitter: „Astăzi este o sărbătoare pe care o celebram din copilărie. Pe 9 mai 1945, naziştii care au bombardat Kievul la 4 dimineaţa, pe 22 iunie 1941, au capitulat. La 4 dimineaţa pe 24 februarie, 2022, sub auspiciile unor spirite fasciste rele, Kievul a fost din nou bombardat. Descendenţii unora dintre învingători. Care au devenit fascişti. Uitaţi de 9 mai. Nu este o sărbătoare“.

De asemenea, aliaţi ai activistului politic Andrei Pivovarov au postat pe contul său de Twitter: „Putin a depus flori la memorialele oraşelor eroice Kiev şi Odesa. Nu e necesar niciun comentariu“.

„Putin a repetat citate din sertarul cu zombi, neîndrăznind să vină cu ceva mai serios. Deci Kremlinul nu mai are niciun truc de rezervă. Acum înfrângerea lui Putin este o chestiune de timp“, a postat şi Ghennadi Gudkov, un fost membru al parlamentului în exil din cadrul opoziţiei liberale.

Michael McFaul, fostul ambasador al SUA în Rusia, a postat la rândul său pe Twitter: „De Ziua Victoriei, Putin pierde războiul din Ucraina. Este timpul ca soldaţii ruşi să plece acasă“.

Putin nu s-a aşteptat la rezistenţa ucraineană

Mihail Kasianov, care a fost primul premier al preşedintelui Vladimir Putin, consi­deră că discursul susţinut de liderul de la Kremlin de Ziua Victoriei a arătat că preşedintele rus este conştient că războiul său din Ucraina eşuează. Kasianov a declarat că Putin are acum probleme şi că este vorba de „începutul sfârşitului erei lui Putin“.

Vorbind pentru Sky News, el a spus că preşedintele rus a fost „indus în eroare“ şi nu s-a aşteptat la nivelul de rezistenţă pe care l-a întâmpinat în Ucraina. Fostul prim-ministru, care s-a pronunţat anterior împotriva războiului, l-a acuzat pe Vladimir Putin că a „furat“ Ziua Victoriei de la ruşi pentru a face din ea „un instrument de propagandă“. El a spus că faptul că nu a fost anunţată nicio victorie ieri înseamnă că forţele ruseşti „îşi pierd puterea“.

„Aveţi mâinile pătate cu sânge“

Meniurile televiziunii ruse prin satelit au fost piratate, luni, pentru a afişa pe ecrane mesaje care condamnau războiul Rusie în Ucraina. „Aveţi mâinile pătate cu sângele a mii de ucraineni şi a sute de copii morţi“, „Televiziunea şi autorităţile mint. Spuneţi «Nu» războiului“, transmiteau sloganurile.

Sloganurile au fost afişate chiar înainte de difuzarea în direct a paradei de Ziua Victoriei din Piaţa Roşie în Moscova, în cadrul căreia preşedintele Vladimir Putin a ţinut un discurs şi a comparat războiul din Ucraina cu bătălia Armatei Sovietice care a dus la înfrângerea lui Adolf Hitler în cel de-al Doilea Război Mondial.

Nu a fost imediat clar cum au fost transmise în direct sloganurile. Agenţia de ştiri rusă Interfax a precizat că sloganurile au apărut şi la televiziunea prin cablu după ce canelele mass-media au fost piratate. Un site de ştiri rusesc a ilustrat, de asemenea, materiale anti-război care aduceau critici vehemente la adresa lui Putin, însă articolele au dispărut rapid.

Un analist militar rus desfiinţează starea armatei ruse

Invitat la principalul post de televiziune, Rossyia 1, colonelul în rezervă Mihail Khodarenok, a spus că o mobilizare generală nu ar putea rezolva problema proastei dotări a armatei ruse, care nu poate face faţă echipamentelor moderne NATO. Khodarenok, născut în 1954, a lucrat timp de opt ani, din 1992 în 2000, la statul major al armatei ruse. Ulterior el a devenit scriitor şi jurnalist, conducând inclusiv o publicaţie zilnică, „Curierul Militaro-Industrial“. În februarie, cu trei săptămâni înainte de invazie, el a avertizat că Rusia nu se poate aştepta la o victorie uşoară în Ucraina. Khodarenok a spus că Rusia subestimează nivelul urii ucrainenilor, care nu-i vor primi pe ruşi cu pâine şi sare.

Surprinzător, colonelul în rezervă a fost acum invitat la televiziunea publică rusă, unde a desfiinţat planul unei mobilizări generale. „Hai să ne imaginăm mobilizarea generală, în sunet de fanfară. În cât timp va fi gata primul regiment de aviaţie? De Anul Nou. Nu avem rezerve, nu avem avioane, nu avem piloţi. Aşa că mobilizarea va ajuta puţin. Dacă la noapte ordonăm să fie construite noi vase, în cât timp vor fi gata? În doi ani. Asta e problema cu mobilizarea. Stabilim sarcina formării unei noi divizii de tancuri, în cât timp va fi gata? În cel puţin 90 de zile şi nu ar fi echipată cu echipament modern, pentru că nu avem arme moderne şi echipamente în rezerva noastră. Să trimitem oamenii echipaţi cu echipamente de ieri, într-un război al secolului XXI, să lupte cu armament NATO, nu ar fi corect. Desigur că trebuie să acoperim pierderile de personal şi de echipament, dar aceasta trebuie făcut de întreprinderile industriale, care să producă echipament modern. Mobilizarea n-ar rezolva aceste probleme“, a spus Khodarenok, în tăcerea stupefiată a celorlalţi invitaţi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri