Zona Depoului Gară, contrapondere urbană pentru Piața Unirii? Se lansează concursul de soluții pentru acel perimetru

marți, 03 septembrie 2024, 03:15
3 MIN
 Zona Depoului Gară, contrapondere urbană pentru Piața Unirii? Se lansează concursul de soluții pentru acel perimetru

Primăria a intrat pe ultima sută de metri în lansarea concursului de soluții cu privire la reconfigurarea urbanistică a zonei depoului de la Gară. Viceprimarul Răzvan Timofciuc a declarat ieri că anunțul va fi publicat la mijlocul lunii septembrie, iar valoarea totală a premiilor ajunge la 325.000 lei.

Viceprimarul Timofciuc a spus că documentația care stă la baza concursului a fost finalizată, iar fondurile necesare sunt asigurate în urma aprobării bugetului local la începutul acestui an. „Concursul de soluții urbanistice are ca scop elaborarea unui concept care va fi fundamentul în baza căruia va fi întocmit, ulterior, studiul de fezabilitate”, a declarat Răzvan Timofciuc.

Zona are 3,3 ha, iar depoul ar urma să fie relocat

În urma unor consultări publice din prima jumătate a acestui an, inclusiv cu organizații profesionale din domeniu, au rezultat câteva idei pentru reamenajarea zonei de 3,3 hectare, în condiția relocării depoului, respectiv: locuri de recreere (parc, spații verzi), parcare subterană, muzeu dedicat transportului public și realizarea unui punct intermodal (autogară).

Participanții la concurs vor trebuie să întocmească și un deviz estimativ al tipurilor de lucrări care vor fi propuse. „Devizul nu trebuie să depășească valoarea plafonului maxim estimat, respectiv de 40 milioane euro”, a mai spus Timofciuc. Calendarul propus pentru organizarea concursului este perioada 13 septembrie – 29 octombrie.

Conform viceprimarului, ar urma să fie premiate primele 3 locuri cu 250.000 lei, 50.000 lei și, respectiv, 25.000 lei. „Se vor studia traseele pietonale majore, axele de compoziție marcante pentru amplasamentul studiat, respectiv rezolvarea problemelor generate de încadrarea în context precum și a valențelor legate de identitatea spațiului”, potrivit lui Timofciuc.

Participanții la procedură vor trebui să țină cont de patru obiective majore în realizarea conceptului: (1) atribuirea unei funcțiuni catalizatoare de pol-urban în contrapondere cu Piața Unirii și alte parcuri de mari dimensiuni din oraș; (2) identificarea și definirea identității spațiului rezultat, precum și construirea unei legături cu împrejurimile; (3) dezvoltarea spațiului verde și (4) integrarea în acest spațiu a unor soluții care pun în valoarea funcționalitățile vecine de transport public și metropolitan.

Care sunt criteriile de evaluare

Proiectele participante vor fi departajate în baza a patru criterii de evaluare. Cea mai mare pondere este în cazul criteriului prin care vor fi evaluate creativitatea, originalitatea și calitatea peisagistică a proiectului (55 puncte). Un al doilea criteriu vizează viabilitatea, raționalitatea și sustenabilitatea conceptului (30 puncte). Atingerea obiectivelor propuse prin temă va avea o pondere de 10 puncte, iar claritatea prezentării ideilor 5 puncte.

Din juriu vor face parte reprezentanți ai municipalității, ai organizațiilor profesionale (Ordinul Arhitecților din România și Registrul Urbaniștilor din România) și ai Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Tehnice „Gh. Asachi”.

„Acest concurs se încadrează în preocupările mai largi, în curs și de perspectivă, ale municipalității de a îmbuntăți calitatea spațiului urban și viața locuitorilor prin realizarea de proeicte care să permită accesul cetățenilor la un mediu de viață sănătos și atractiv”, se arată în tema de concurs.

Primăria va începe construcția unui alt depou

Municipalitatea are în derulare o licitație pentru construirea unui nou depou în capătul cartierului Dacia, cel vechi fiind demolat. La procedură participă trei ofertanți: asocierea Conest (Iași) – Mari Vila Com (SRL), Tancrad (Galați) și M/S Sietricon (Bangladesh). Valoarea totală a acestui proiect se ridică la 50 milioane euro, iar banii sunt asigurați, în cea mai mare parte, dintr-un credit contractat la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Construirea acestui nou depou nu presupune în mod neapărat intenția Primăriei de a-l reloca pe cel de la Gară.

În schimb, în paralel, Primăria are la dispoziție un studiu de oportunitate realizat de experți ai BERD care prevede amenajarea unui nou depou și în capăt CUG, unde municipalitatea are în proprietate circa 30 hectare din fosta platformă Fortus. Potrivit acestui studiu, infrastructura nouă de la CUG ar determina atât relocarea depoului de la Gară, cât și a garajului din Tudor Vladimirescu.

 

Citește și: 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii