anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 25.03.2023

Zone mari din Iaşi se scufundă. Iată cartierele! Imagini inedite din satelit

GALERIE
Scufundare Romania harta
  • Scufundare Romania harta
- +

Părţi din Iaşi se scufundă în fiecare an, cu 3, cu 7, cu 10 sau chiar cu 12 mm, conform unor studii realizate de către compania românească Terrasigna, folosind imagini din sateliţii care orbitează deasupra Europei la circa 600 de kilometri altitudine. Aceştia au realizat o hartă a ţării şi hărţi pentru fiecare oraş cu mai mult de 100.000 de locuitori şi concluziile sunt îngrijorătoare: există zone cu locuinţe care se scufundă şi cu mai mult de 1 centimetru pe an, existând riscul ca structura de rezistenţă a clădirilor să fie puternic afectată. Gândiţi-vă că asta înseamnă, la 100 de ani cât poate rezista o casă, o scufundare şi de un metru. Care sunt zonele problemă ale Iaşului şi care sunt concluziile firmei despre oraş? Amănunte în materialul de mai jos:

Concluzia generală a companiei Terrasigna este că Iaşul are o infrastructură în general stabilă, dar există o serie de zone restrânse care suferă modificări vizibile. În zona Smârdan, pe strada Moldovei, şi în apropierea zonei Sf. Lazăr, pe strada Zimbrului, există clădiri care scufundă cu 3-5 milimetri pe an, respectiv unele chiar şi cu 7 - 10 milimetri pe an. În aceste zone, reprezentanţii companiei spun că au înregistrat, în ultimii cinci ani, cât au rulat studiul aprofundat din satelit, scăderi continue. Dacă această continuitate ar fi liniară, şi presupunând că o casă are o durată de viaţă de 100 de ani, atunci putem presupune, strict teoretic, că acea casă se poate scufunda în zona de 10 mm pe an şi cu 1 metru, în cei 100 de ani de viaţă a ei.

Baza 3, Hlincea, Ţicău

Imaginile din satelit au scos în evidenţă deplasări şi în jurul Mănăstirii Hlincea, aflată în afara zonelor circulate sau zonei rezidenţiale Iaşi, cu diferenţe care variază între 3 şi 10 mm/an, cât şi în Baza3, între 3 şi 5 mm/an. „Teledetecţia confirmă instabilitatea cartierului Ţicău, ce înregistrează valori ale deplasării de 5-7 milimetri pe an. De asemenea, se remarcă valori deosebite în sudul Grădinii Botanice, ce se scufundă cu până la 12 milimetri pe an”, a declarat Florin Şerban, directorul general al Terrasigna.

Harta realizată de compania Terrasigna se bazează pe datele culese, din satelit, pe o perioadă de cinci ani, reprezentanţii acesteia spunând că măsurătorile au precizie milimetrică şi că astfel, prin prelucrarea a peste 1.500 de imagini radar culese de satelitul european Sentinel-1, între 2015 şi 2019, s-a putut determina care sunt zonele stabile, dar şi cele instabile, de pe teritoriul ţării. Măsurătorile au fost realizate pe o suprafaţă de aproximativ 250.000 km pătraţi, ce acoperă toată suprafaţa României, părţi din Bulgaria, Moldova şi Ucraina. Pentru realizarea hărţilor de deplasare a terenului, au fost analizate peste 21 milioane de măsurători. Hărţile au o rezoluţie de 10 m x10 m, ceea ce înseamnă că fiecare punct colorat din ilustraţie reprezintă o suprafaţă de 100 de metri pătraţi. „Practic, senzorul montat la bordul satelitului trimite microunde electromagnetice spre suprafaţa terestră şi, în funcţie de reflexia sa pe aşa-numitele ţinte radar (care pot fi clădiri, stânci, diverse infrastructuri) şi timpul în care unda se întoarce la senzor, se poate determina, cu o precizie extraordinară, distanţa lor faţă de senzor. Mai departe, prin procesarea datelor culese de satelit pentru aceeaşi porţiune de teren, pe o perioadă de cinci ani, am putut estima, în milimetri/an, deplasarea medie anuală”, a explicat Valentin Poncos, responsabil de prelucrarea datelor. Evaluarea pe baza informaţiilor din satelit a infrastructurii României este publicată într-o colecţie de hărţi ce poate fi descărcată gratuit, AICI

Harta pentru Iași:

Harta pentru București:

Satelitul trece o dată la 6 zile

Sateliţii folosiţi în cercetare trec o dată la şase zile peste aceeaşi zonă de 150 pe 250 km şi fac mii de imagini, compania fiind una dintre puţinele din Europa autorizate să folosească în scop comercial sateliţii Agenţiei Spaţiale Europene. „Pe lângă studiile mişcărilor de teren, agenţiile locale, regionale sau naţionale, precum şi operatorii privaţi, pot folosi informaţiile din satelit pentru o gamă foarte diversă de domenii: planificare urbană, monitorizarea suprafeţelor împădurite şi detectarea tăierilor ilegale, avertizare timpurie în caz de dezastre cum ar fi inundaţii, incendii forestiere, gestionarea cu precizie a terenurilor agricole şi multe altele”, au precizat reprezentanţii companiei

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Revin tricolorii, oameni buni!

Nicolae GRECU

Revin tricolorii, oameni buni!

Cei care cred că naţionala nu mai poate câştiga nici măcar în Andorra, să nu citească acest text.

opinii

Eufemismele (IV)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (IV)

Discuția despre eufemisme continuă cu exemple comentate din diferite sfere de desemnare (anatomie umană, homosexualitate, însușiri umane, profesii și meserii).

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Hitozukuri, eșecul statului nipon într-un proiect de inginerie socială

Utilizând exclusiv conceptul de religie în sens occidental, Japonia este percepută ca fiind o țară cu o populație nereligioasă, care adoptă ideea de mushukyo - lipsa unor convingeri religioase. 

Să ne bucurăm!

prof. dr. Gheorghe POPA

Să ne bucurăm!

Da, să ne bucurăm și să fim mulțumiți de reușita comunității ieșene pentru inaugurarea în municipiul nostru a primului Centru Cultural European din țară!

pulspulspuls

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Premieră galactică la Iaşi, cu maşina lui dom’ premare în prim plan. Iacătă unde a pus-o!

Pe astăzi, stimaţi participanţi la trafic, avem o premieră absolută pentru domniile voastre: pentru prima dată de când se ştie, dom’ premare Mihai Chirica şi-a parcat alaltăieri Dusterul (IS 14 DST) cu care circulă în parcarea din curtea interioară a instituţiunii, după cum se vede şi în imaginea de mai jos.

Caricatura zilei

Xi Jinping si Putin

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

    Fotografia zilei

    Intrebarea zilei

    Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.