ZVONURI? Profesorii vorbesc despre școli închise, clase comasate, sporuri eliminate
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 28.11.2021

ZVONURI? Profesorii vorbesc despre școli închise, clase comasate, sporuri eliminate

GALERIE
clasa
  • clasa
- +

Voci din sistemul şcolar spun că există indicaţii de la minister, pe canale neoficiale, pentru reducerea drastică a cheltuielilor cu orice preţ. Sindicatele cer lămuriri.

Sindicatele din învăţământ se arată îngrijorate de actuala situaţie a în­văţământului românesc şi de slaba finanţare a acestuia. Astfel, deşi nu există până în acest moment un comunicat oficial, cadrele didactice din întreaga ţară afirmă că ar exista un ordin venit de la Ministerul Educaţiei prin care se cere reducerea cheltuielilor cu orice preţ. Astfel, afirmă cadrele didactice, ar urma să se comaseze o serie de clase, unele sporuri, precum cel de ecran, nu s-ar mai acorda, dar există şi riscul ca unele şcoli din ţară să fie închise, să existe disponibilizări de personal şi temeri în priviţa insuficienţei fodului de salarii până la finalul anului 2018.

În acest sens, atât Uniunea Sindicatelor Libere din Învă­ţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP Iaşi), dar şi Consiliul Naţional al Federaţiei Sin­dicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ (FSE „Spiru Haret“), au înaintat câte o scrisoare către Ministerul Educaţiei Naţionale şi ministrului Liviu Pop prin intermediul cărora se cer clari­ficări în ceea ce priveşte problemele semnalate şi cer soluţii care să nu afecteze elevii, profesorii sau părinţii.

„Vă adu­cem la cunoştinţă faptul că pe reţelele de socializare, dar şi prin numeroase mesaje atât din judeţul Iaşi, cât şi din ţară ni se transmit informaţii care fac referire la: închiderea unor unităţi şcolare, disponibilizări de personal, comasări de clase şi temeri privind insuficienţa fondului de salarii până la sfârşitul anului 2018. Intuim că una dintre cauze este reprezentată de neîncadrarea în costul standard per elev. Dorim să atragem atenţia în numele sindicatului pe care îl reprezentăm că incongruenţele legate de costul standard sunt cauzate în primul rând de suma prea mică alocată fiecărui elev şi care, cu foarte mare greutate, poate acoperi atât cheltuielile salariale, cât şi cele materiale“, menţionează Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi, în scrisoarea înaintată ministerului.

De asemenea, şeful sindical menţionează că aceste comasări şi aglomerări ale claselor pot afecta performanţele şcolare, dar şi sănătatea elevilor şi profesorilor.

Reprezentanţii FSE „Spiru Haret“ se arată chiar mai vehemenţi în scrisoarea înaintată Ministerului.

„Costul standard per preşcolar/elev neacoperitor şi trecerea plăţii salariilor personalului din învăţământ din sarcina autorităţilor locale în sarcina Ministerului Educaţiei Naţionale, fără o pregătire temeinică, au generat probleme majore în sistem: se comasează unităţi de învăţământ, în special în mediul rural, exclusiv din motive financiare, fără să vă întrebaţi ce se va întâmpla cu elevii din zonele respective sau cu forţa de muncă înalt calificată pe care o disponibilizaţi! Este aberant să credeţi că un părinte îşi va trimite zilnic copilul la grădiniţă sau la şcoală la o distanţă de 10 - 15 km d­epărtare! Nu faceţi decât să creşteţi rata abandonului şcolar şi, în consecinţă, a nivelului de analfabetism!“, se arată în scrisoarea FSE „Spiru Haret“.

Ministerul nu a răspuns deocamdată în niciun fel la îngrijorările cadrelor di­dactice, singurele soluţii prin care ar putea fi remediate aceste probleme fiind fie creşterea finanţării per elev, fie sublimentarea fondurilor în funcţie de nevoile fiecărei şcoli.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Nicolae GRECU

Vremea păcatelor, era păcătoşilor

Eliminarea campionilor României din CCE (Cupa Calicilor Europei) este momentul suprem al umilinţei fotbalului autohton. Să sperăm că mai rău nu se poate.

Filmuletul zilei

opinii

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Eugen MUNTEANU

Conservarea textelor vechi între diortosire şi editare ştiinţifică* (III)

Argumentaţia autorului în favoarea editării ştiinţifice a textelor vechi se sprijină în acest foileton pe prezentarea unei iniţiative nefericite de a edita Pravila de la Govora (1640), monument important al vechii culturi româneşti.

Despre post

pr. Constantin STURZU

Despre post

Postul nu este doar o perioadă mai specială a anului liturgic, ci şi şansa de a ne reevalua viaţa, pregătind sau operând deja schimbări adecvate voii divine. Postul îmi stârneşte dorul după libertatea cea în Dumnezeu. Postul dă gust vieţii. 

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Capitalismul privit şi înţeles ca hiperobiect (I)

În articolul de astăzi, voi rezuma o serie de idei, opinii şi conjecturi legate de capitalism formulate de Horia-Roman Patapievici, în cadrul unei excelente conferinţe susţinută la Bursa de Valori Bucureşti acum fix 5 ani.

pulspulspuls

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O dramoletă înduioşătoare între un domn bine şi o doamnă directoare

O întâmplare înduioşătoare s-a petrecut în urmă cu câteva săptămâni pe holurile liceului negruzzist, o dramoletă cu nuanţe adolescentine, dar trăită de personagii în toată firea din târgul acesta atât de dulce. 

Caricatura zilei

Agentul 00oaie

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.