Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

15 miliarde jonglate de Inspectoratul Scolar

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    In cursul anului trecut, Guvernul Romaniei a emis Ordonanta nr.10/1997, cu privire la acordarea unor drepturi sociale suplimentare elevilor din invatamintul de stat, cursuri de zi, care proveneau din familii cu situatii materiale precare. In urma anchetei realizate in judetul Suceava, s-a stabilit ca pot beneficia de aceste drepturi sociale 20.216 elevi din clasele I-IV, 14.892 elevi din clasele V-VIII si 188 elevi din clasele IX-XII. Cuantumul acestor drepturi sociale a fost stabilit astfel: 2.415.840.000 lei pentru rechizite, 6.039.600.000 lei pentru incaltaminte si 15.702.960.000 lei pentru imbracaminte. Daca in privinta incaltamintei si a rechizitelor nu au existat probleme, in privinta calitatii bunurilor primite de elevi, in schimb, la capitolul "imbracaminte", elevii au fost supusi efectiv bataii de joc a firmei cistigatoare a licitatiei. Dupa cum se va vedea in cele ce urmeaza, intreaga poveste, de la desfasurarea licitatiei si pina la livrarea bunurilor, ridica enorm de multe semne de intrebare.
    Inspectorul general a refuzat sa accepte prezentarea de mostre in fata comisiei de licitatie
    Pe data de 3 noiembrie 1997 a fost organizata licitatia pentru acordarea de produse industriale, in vederea acordarii unor drepturi sociale pentru elevi, conform Ordonantie nr.10/1997. In prealabil, a fost constituita comisia de licitatie, al carei presedinte a fost numit, conform Deciziei nr. 294/1997, inspectorul scolar general Vlad Ciobotariu-Boer. Respectiva decizie este semnata tot de catre inspectorul general. Referindu-se la constituirea comisiei, unul dintre inspectorii ISJ Suceava, Corneliu Romascu, a trimis un memoriu ministrului Invatamintului, Andrei Marga, in care mentioneaza: "Domnul inspector general se autonumeste presedintele Comisiei de licitatie pentru achizitionarea unor produse industriale, desi legea spune ca aceasta calitate trebuie sa fie indeplinita, de regula, de un specialist". Dupa constituirea comisiei, asa cum spuneam, pe 3 noiembrie 1997, se organizeaza licitatia. Conform aceluiasi memoriu trimis ministrului Invatamintului s-au incalcat normele legale privitor la organizarea licitatiei, dupa cum urmeaza: "Caietul de sarcini este superficial intocmit, continind date insuficiente referitor la bunurile achizitionate; nu s-a solicitat nici un fel de informatie despre capacitatea de productie, situatia financiara, cifra de afaceri a ofertantilor; nu s-a depus de nici un ofertant garantia obligatorie de participare la licitatie; unele oferte au fost scrise de mina (SC CODREANCA INVEST SRL care a cistigat licitatia la imbracaminte, in valoare de 15,7 miliarde de lei), contrar prevederilor legale, care prevad, in mod obligatoriu, ca acestea sa fie dactilografiate; domnul inspector general a refuzat sa accepte prezentarea de mostre in fata comisiei de licitatie, cu toate ca mai multi membri din comisie au cerut acest lucru; stabilirea cistigatorilor licitatiei nu s-a facut in plenul comisiei, hotarirea de acceptare a ofertelor nu este semnata de toti membrii comisiei, desi legea o cere".
    O firma din domeniul industriei alimentare cistiga o licitatie pentru imbracaminte de 15,7 miliarde de lei
    La licitatia pentru imbracaminte au participat 9 societati: CONSUTEXIM SA Suceava, SC FIRENA SA Falticeni, SC AXET Falticeni, SC NIL CONSTRUCT SRL Suceava, SC CODREANCA INVEST SRL Capu Codrului, SC MEDATEX Botosani, SC NICOLLE Siret, SC CEPELIUC SRL Cimpulung Moldovenesc si SC ICO SRL Suceava. Desi intre firmele prezente la licitatie figureaza si citeva care au in obiectul de activitate producerea si comercializarea produselor textile, cistigatoare a licitatiei a fost desemnata firma SC CODREANCA INVEST SRL Capu Codrului. Conform anuarului "Unitati sucevene - 1997", SC CODREANCA INVEST SRL isi desfasoara activitatea in domeniul industriei alimentare si in sfera serviciilor. Aceasta firma are 5 actionari: Adriana si Gheorghe Huma din Tirgu Neamt, Bogdan Gabriel Lastinca Lastaveschi si Elvira Lastinca Lastaveschi din Capu Codrului, precum si Domnica Tcaciuc. Capitalul social al firmei care a cistigat o licitatie de 15,7 miliarde de lei este de 48.860.000 de lei.
    Fara a comenta modul si motivele care au dus la cistigarea licitatiei de catre SC CODREANCA INVEST SRL, precizam ca aceasta firma trebuia sa livreze produsele pina la data de 10 decembrie 1997, lucru care nu s-a intimplat, dupa cum se va vedea in continuare.
    Elevii au primit haine uzate sau la preturi mult mai mari decit cele din magazine
    La inceputul lunii decembrie, SC CODREANCA INVEST SRL a inceput sa livreze catre scolile din judet imbracamintea, conform contractului incheiat cu Inspectoratul Scolar Judetean. Imediat dupa primirea pachetelor cu imbracaminte au inceput sa apara reclamatii de la diverse scoli din judet. Astfel, prin adresa nr. 275/9.12.1997, conducerea Scolii Generale Nr. 4 din Gura Humorului face cunoscut ISJ Suceava faptul ca "imbracamintea primita la ajutorul social are preturi mai ridicate decit sint la vinzare in magazin. Consideram ca am fost escrocati, intrucit se puteau achizitiona produse mai bune si la preturi mai mici. De exemplu, blugii din pachete sint pentru copii de pina la 6 ani, sint subtiri si de calitate inferioara si nu sint comercializati niciunde la pretul de 60.000 de lei; ciorapii sint flausati si nu din bumbac si nu sint comercializati nicaieri la pretul de 11.000 de lei perechea, la fel ca si camasile si gecile. Pe etichetele produselor nu pot fi citite firmele producatoare si nici pretul".
    De la o alta scoala din Gura Humorului, Scoala Generala Nr. 2, s-a trimis Inspectoratului adresa cu nr. 39/10 decembrie 1997, in care se mentioneaza ca "imbracamintea ce urmeaza a fi acordata elevilor, in baza Ordonantei nr. 10/1997, contractata cu firma SC CODREANCA INVEST Capu Codrului, este de proasta calitate, nu corespunde cu marimile contractate de noi, iar preturile la unele produse sint foarte mari, in raport cu calitatea produselor aduse".
    De la Scoala Generala Vicovu de Sus se comunica ISJ Suceava, prin adresa 1235/13.12.1997, ca s-a primit pe 29 noiembrie 1997 un numar de 1.246 de pachete cu imbracaminte, comisia de receptie constatind urmatoarele: "Nu s-au respectat marimile hainelor din contractul incheiat; pantalonii de la clasele V-VIII sint toti uzati; lipsesc articole din unele pachete, ca de exemplu treninguri complete sau numai pantalonii sau bluzele; puloverele sint deteriorate".
    Conform informatiilor pe care le avem, haine uzate sau care s-ar putea incadra in categoriile mentionate anterior in cele trei scoli au fost primite in mai multe unitati de invatamint din judet, in special la cele din mediul rural. Din anumite motive, conducerile respectivelor unitati au evitat sa faca reclamatii fata de neregulile constatate.
    "De ce nu domoliti profesoara?"
    Intre cei care nu au putut sa taca si sa ramina pasivi in fata celor intimplate, se afla si Maria Croitoru, profesor la Scoala Generala Nr. 4 din Gura Humorului. Revoltata de produsele primite de elevi de la firma SC CODREANCA INVEST SRL, Maria Croitoru a facut reclamatii la Inspectoratul Scolar, la OJPC si chiar la Inspectoratul Judetean de Politie Suceava. In urma sesizarilor facute la Inspectorat, SC CODREANCA INVEST ridica toate pachetele cu imbracaminte de la scoala pe 16 decembrie 1997, angajindu-se sa aduca altele cu continut corespunzator, pina pe data de 19 decembrie 1997, cind elevii erau inca la scoala. Dupa cum mentioneaza Maria Croitoru in plingerea adresata Politiei, "acest lucru s-a intimplat abia pe data de 29 decembrie 1997, in jurul orelor 10.00. La primirea transportului am fost de fata doar eu si domnul director, Sirbu Liviu. Deoarece era sfirsit de an calendaristic si trebuiau facute toate formalitatile necesare ridicarii banilor de catre societatea respectiva, nu am putut face receptia intregului lot de produse fata de reprezentantii firmei. De la ISJ Suceava i s-a comunicat domnului director sa facem procesul-verbal de receptie, iar apoi sa facem receptia marfii, iar unde nu corespunde sa consemnam corespunzatorul. Cei de la firma nu au vrut sa primeasca un proces-verbal de receptie cu litigiu si am fost nevoiti sa-l facem altfel. Daca nu am fi acceptat, pierdeam banii care proveneau de la Guvern pentru aceste produse".
    In urma verificarii acestui nou lot de pachete, s-a constatat ca, nici de aceasta data, obiectele nu sint corespunzatoare preturilor practicate pe piata. Maria Croitoru spune, in plingerea sa, referindu-se la preturi, ca acestea sint "exagerate, depasind cu mult preturile cu care se vind cu amanuntul in comert. Mai mult, fularul care este pus in pachetul pentru un copil de 7-10 ani are pretul de 19.000 de lei, iar acelasi fular, pus in pachetul pentru un copil de 11-14 ani sau 15-18 ani are pretul de 25.000 de lei. In pachete sint puse haine mult prea mici pentru a putea fi imbracate de un copil de scoala". Se mai mentioneaza ca produsele nu corespund nici in privinta calitatii, nici in privinta comenzii. Astfel, apar produse care nu erau trecute pe oferta, lipsind insa altele.
    Maria Croitoru a fost si in audienta la seful IJP Suceava, pe data de 6 ianuarie 1998, dar i s-a spus ca acest subiect nu intereseaza Politia. Conform sesizarii facute de catre inspectorul Corneliu Romascu, la Prefectura Suceava, "domnul inspector general, vizitind scolile din orasele Gura Humorului, care au sesizat in scris Inspectoratul Scolar despre aceste nereguli, a cerut directorilor acestor scoli sa acopere aceste nereguli si sa-i linisteasca pe cei ce reclama". Ulterior, s-a transmis de la Inspectorat catre Scoala Generala Nr. 4 din Gura Humorului o intrebare care suna si a porunca: "De ce nu domoliti profesoara?". Se pare ca Maria Croitoru incurcase prea multe ite cu reclamatiile si sesizarile pe care le-a facut la organele competente.
    Totusi, in ciuda numeroaselor reclamatii si sesizari, nu a fost demarata nici o ancheta in acest caz si, bineinteles nu a fost luata nici o masura.
    Inspectorul sef declara: "am monitorizat aceasta activitate, astfel incit sa se desfasoare in conditi normale"
    In incercarea de a lamuri acest caz, ne-am adresat inspectorului scolar general, Vlad Ciobotariu-Boer, pe care l-am intrebat cum a cistigat firma SC CODREANCA INVEST SRL licitatia. El ne-a declarat ca: "Firmele care au fost desemnate pentru a ne ajuta in aplicarea Odonantei 10, de acordare a ajutoarelor sociale celor peste 35.000 de elevi din judetul Suceava, au fost selectate in urma unei licitatii care s-a organizat la nivelul Inspectoratului Scolar. In urma acestei licitatii, unde firmele au participat respectind prevederile legii in vigoare au fost desemnate pentru acordarea ajutoarelor trei firme. Una pentru rechizite, una pentru incaltaminte si alta pentru imbracaminte. SC CODREANCA a fost cea care a cistigat licitatia pentru imbracaminte. Regretul nostru a fost atunci si pot sa-l spun si acum, faptul ca nu s-au putut acorda aceste ajutoare sociale in bani pentru a nu avea probleme. Pentru ca, in aceasta perioada, a primului trimestru scolar, am fost confruntati cu aceasta problema destul de complicata, privind acordarea intr-un timp foarte scurt, este vorba de o luna, a unor sume imense de bani pentru acordarea acestor ajutoare numai in obiecte".
    In privinta reclamatiilor privind calitatea necorespunzatoare a imbracamintei, inspectorul scolar general a spus: "Parerea mea este acum ca deja se cauta sa se cumuleze cu alte reclamatii care au aparut anterior acesteia la adresa Inspectoratului Scolar dar trebuie sa reamintesc urmatorul fapt ca noi, pe toata perioada distribuirii acestor ajutoare, am monitorizat aceasta activitate, astfel incit aceasta activitate sa se desfasoare in conditi normale. Cu exceptia situatiei de la Gura Humorului, unde au fost facute citeva sesizari in legatura cu citeva probleme legate de acordarea acestor ajutoare, mai ales la activitatea societatii Codreanca, dar care, pina in final, au fost rezolvate, nu au fost alte probleme. In cazul in care unele dintre obiectele de imbracaminte ce urmau a fi date copiilor nu se potriveau, atunci raminea in sarcina scolii respective sa adune aceste obiecte si sa le schimbe la firma care trebuia sa rezolve problema aceasta". Intrebat daca nu era mai simplu sa nu se apeleze la intermediari si sa se dea acesti bani direct scolilor si sa cumpere ele obiecte de imbracaminte ori sa organizaze licitatii, Vlad Ciobotariu-Boer a raspuns: "Nu au fost nici un fel de intermediari. Banii s-au repartizat prin Inspectoratul Scolar iar pe centre bugetare, banii au ajuns la centre bugetare. Contractele au fost incheiate cu centrele bugetare nu cu Inspectoratul Scolar". L-am intrebat pe inspectorul scolar general de ce, totusi, nu s-a ocupat fiecare scoala in parte de elevii ei. El a spus ca "era vorba de un timp scurt, de o luna in care trebuia sa se rezolve problema aceasta. Aceste centre bugetare aveau repartizate sume foarte mari de bani, care insemnau peste un miliard de lei si pentru care, fiecare la rindul ei, trebuia sa organizeze niste licitatii".
    Ne-am mirat, intrebind daca era mai usor ca o singura firma sa asigure haine pentru toti elevii, in timpul acesta scurt sau ar fi fost mai usor ca fiecare scoala sa se ocupe de proprii elevi. Inspectorul scolar general a afirmat ca: "Acuma eu nu intru in discutii care nu-si au sensul. Aceasta licitatie a fost cistigata de o anumita firma si firma respectiva s-a angajat sa rezolve aceasta problema si a rezolvat-o". (in niste conditii mizerabile pentru beneficiari - n.r.)
    In ciuda repetatelor incercari nu am reusit sa-l contactam pe patronul firmei SC CODREANCA INVEST SRL, pentru a afla si pozitia acestei societati.
    Acest subiect trebuie sa intre in atentia organelor de ancheta care au datoria sa faca lumina, tinind cont si de faptul ca este la mijloc o suma imensa - 15,7 miliarde de lei, obtinuta din bugetul de stat care se constituie, printre altele, si din banii (impozitele) contribuabililor, bani din care este platit si inspectorul sef al Inspectoratului Scolar Judetean Suceava, Vlad Boer Ciobotariu (PNTCD). (Tiberiu AVRAM)

    top Local News

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri