Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Cartea romaneasca interzisa la Cernauti

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    La Cernauti, atitudinea autoritatilor ucrainene fata de drepturile nationale ale populatiei romanesti continua nu numai sa se modifice, dar sa se si inaspreasa. Ultima actiune care defineste, de fapt, tendentiozitatea xenofoba a acestei atitudini o constituie disparitia firmei fostei librarii "Luceafarul", de pe strada Olga Kobilanskaia, librarie in care cindva se puteau gasi carti tiparite in limba romana.
    Ce-i drept, in unitatea respectiva nu s-au mai vazut asemenea carti de ani si ani de zile. Totusi, iubitorii de lectura mai sperau ca intr-o buna zi modesta incapere din centrul Cernautilor isi va redobindi destinatia initiala. Ei bine, deranjati probabil de acea insolita denumire ("Luceafarul"), ce continua sa zgindare privirile trecatorilor slavi, nacialnicii locali au decis sa scape de nedorita firma. Drept urmare, aceasta a fost data jos si in locul ei agatata o inscriptie mai mult decit "pasnica" (kniga).
    Referindu-se la aceasta noua masura administrativa frustrativa si care contravine prevederilor Tratatului bilateral semnat cu Romania, publicatia Plai romanesc deplinge disparitia firmei "cu acest simbol al spiritualitatii romanesti" (luceafarul), care, chiar daca nu-si mai justifica sensul, oferea in schimb "o speranta pilpiitoare". Si Plai romanesc conchide: "Trebuie sa constatam cu durere ca iluziile renasterii nationale, pe care ni le-a oferit la un moment dat independenta Ucrainei, din primii sai ani, s-au risipit prea repede si, se pare, ireversibil".
    O constatare deloc datatoare de speranta. La rindul sau, cunoscutul poet militant Vasile Tarateanu, revoltat de cele intimplate, apreciaza ca romanilor nord-bucovineni li se ia in prezent "chiar si ceea ce a fost smuls cu atita greutate de la comunisti, singura librarie pentru literatura in limba romana". Aceasta pentru ca "ultrapatriotilor si actualilor conducatori nationalisti de la Cernauti si Kiev li s-au parut prea mult chiar si cei patru metri patrati de spatiu comercial (cit masoara acea librarie) destinati "satisfacerii necesitatilor spirituale ale celor peste 200 de mii de romani care locuiesc in tinut".
    Sa-i felicitam asadar pe "stralucitii" diplomati dimboviteni pentru modul "abil" in care stiu sa monitorizeze respectarea prevederilor incluse in Tratatul romano-ucrainean, incheiat cu atita fast si cu false promisiuni, de o parte si de cealalta, informindu-i de inca o masura similara indreptata impotriva liberei afirmari a culturii nationale a romanilor din nordul Bucovinei.
    Un lot important de carti expediat din tara (chiar de catre Comitetul departamental pentru problemele romanilor de pretutindeni de pe linga Guvernul Romaniei) pentru Asociatia stiintifico-pedagogica "Arona Pumnul" din Ucraina (cu sediul la Cernauti), dupa ce a fost retinut vreme de citeva saptamini la Vama Porubnoe a ajuns de unde a plecat. De ce? Pentru ca Asociatia in cauza n-a avut de unde plati taxele pretinse de vamesii ucraineni si care se ridicau la citeva mii de grivne, o suma fabuloasa in conditiile in care dascalii de acolo nu-si primesc salariile cu lunile. Aceluiasi regim sever au fost supuse si audiocasetele cu inregistrari ale povestilor lui Creanga, Ispirescu, Andersen etc. trimise gradinitelor si scolilor cu predare in limba romana din regiune.
    Orice alte comentarii ar fi de prisos. (Ion BELDEANU)

    top Local News

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri