Experta Dalia Chihaia, revocata de Directia Silvica in dosarul padurilor Bucovinei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Experta Dalia Chihaia, revocata de Directia Silvica in dosarul padurilor Bucovinei

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  La termenul de vineri, 20 iulie a.c. al procesului privind revendicarea imobiliara formulata de Fundatia Fondul Bisericesc Roman al Bucovinei (FBORB) care cere sa intre in proprietatea a peste 166.000 de hectare de padure din judetul Suceava, plus drumurile, cladirile si dotarile aferente, Directia Silvica Suceava, actual administrator al bunurilor revendicate a recuzat expertului propus de Curtea de Apel Cluj pentru efectuarea expertizei cadastrale cea mai complexa din istoria judetului Suceava. Este vorba despre Dalia - Georgeta Chihaia, fosta sefa adjuncta la Oficiul Judetean de Cadastru, pana in 2004, cunoscuta sucevenilor ca implicata in afacerile cu terenuri de la Metro in urma carora s-a imbogatit si nu a mai avut nevoie de slujba platita de stat, a devenit experta in domeniul cadastral, construindu-si si o vila in cartierul Itcani, pe strada Decebal.

  Cei care doresc ca suprafata de 166.000 de hectare, reprezentand o sesime din suprafata totala a judetului sa ramana in proprietate publica - RNP prin Directia Silvica Suceava si aparatorii acestora au cerut recuzarea Daliei Chihaia nu pentru antecendele sale in domeniul malversatiunilor imobiliare ci pentru ca le-a devenit evident faptul ca numele ei a fost recomandat de catre FBORB, recomandarea venind printr-o firma de experti din Targoviste. Conform incheierii de sedinta, publicata pe Portalul Instantelor de Judecata, termenul la care se va judeca cererea de recuzare este 11 septembrie 2012. In mod neobisnuit, cei care au postat pe portal informatia, au gresit numele persoanei vizate. Textual, anuntul suna asa: "termen 11 septembrie 2012, ora 14, sala 135, pentru a se cita doamna expert Chiaha Daria cu un exemplar din cererea de recuzare pentru asi exprima punctul de vedere, se va efectua adresa expertilor".

  Expertiza ceruta si acceptata de instanta clujeana are ca obiectiv corespondenta intre parcelele forestiere si bunurile indicate in prima sentinta a Tribunalului Suceava, favorabila FBORB, cu realitatea din teren.

  Cum si-a construit Dalia Chihai o vila cu 1250 de lei - echivalentul acum al unui salariu mediu pe economie

  In anul 2008, locuitori ai cartierului Itcani au atras atentia concetatenilor din Suceava, prin intermediul ziarului "Obiectiv" asupra unei impozante constuctii care s-a ridicat la capatul strazii Decebal din cartier si care apartine Daliei - Georgeta Chihaia, lucratoare in domeniul public, la Oficiul Judetean de Cadastru, pana in anul 2004. Constructia care se intinde pe mai multe sute de metri patrati, este inconjurata de un gard de beton inalt de doi metri, care obtureaza in buna parte acareturile din interior iar in fata sunt amplasate doua garaje cu iesire in strada.  Dalia Georgeta Chihaia a facut rost de bani pentru vila de pe strada Decebal in baza unor tranzactii cu terenuri de la Metro, cumparate pe bani putini si vandute ulterior la un pret foarte bun. In 20 februarie 2002 la un notar public sucevean, Mateiciuc Ana, din Patrauti, a vandut lui Ili Vasile Cristinel si lui Dalia Georgeta Chihaia, in cote egale de cate o jumatate fiecare suprafata de 5000 de metri patrati teren arabil situat in extravilanul municipiului Suceava, concretizata prin actiuni detinute la Statiunea de Cercetari Agricole Suceava. Pretul vanzarii a fost de 25 de milioane de lei vechi, cate 12,5 milioane de caciula, echivalentul a 1250 de lei in lei noi - salariul mediu brut al unui sucevean, in acest moment.  Este specificat in acel contract de vanzare - cumparare ca "in cazul in care vanzatoarea se razgandeste cu privire la instrainarea imobilului pana la eliberarea titlului de proprietatel aceasta va achita pretul de 5 ori". In toamna aceluiasi an 2002, s-a incheiat, la biroul aceluiasi notar public, un contract de partaj intre Ili Vasile Cristinel si Chihaia Dalia Georgeta, fiecare luandu-si partea de catre 2500 de metri patrati.  Interesant este ca in vederea vanzarii, imobilul partajat este evaluat la doar 8,5 milioane de lei vechi. Asta pentru a se plati taxe notariale cat mai mici.

  In anul 2006 Dalia Chihaia a gasit un cumparator pentru parcela pe care a dobandit-o si a vandut, prin intermediul aceluiasi notar cei 25 de ari Ecaterinei Lenta, pentru suma de 200.000 de euro. Adica aproape 8 miliarde de lei vechi, un pret de 640 de ori mai mare decat cel cu care a cumparat terenul de la Silvia Mateiciuc. (Neculai ROSCA)


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.