Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Obtinerea unei diplome universitare nu-i mai atrage pe absolventii de liceu

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Conform ultimelor date oferite de Comisia Nationala de Statistica, numarul indivizilor care au absolvit o institutie de invatamint superior reprezinta 4,5% din totalul populatiei Romaniei, in timp ce ponderea persoanelor care au absolvit doar ciclul primar este de 19,8%. Studiile legate de pregatirea persoanelor releva faptul ca 80% dintre patroni au absolvit cel putin invatamintul liceal, in timp ce din rindul salariatilor, doar 61% au absolvit liceul.
    In perioada regimului comunist posesia unei diplome universitare era considerata suprema pozitie sociala la care putea visa cetateanul de rind. Dupa 1990 situatia a devenit cu totul alta. Obtinerea unei astfel de diplome nu l-a mai facut pe cel care o poseda nici mai bogat, nici mai respectat. Ba, mai mult, goana dupa diplome universitare s-a mai domolit, absolventii de liceu visind mai degraba o mica afacere decit sa urmeze cursurile universitare. "Am sa incerc sa dau la facultate, insa, in caz de esec, cu ajutorul parintilor, ma voi apuca de afaceri. Daca as incerca sa ma angajez, ori mi se ofera un salariu derizoriu, ori trebuie sa cheltuiesc o gramada de bani pentru a ocupa un loc de munca bine platit, caci se stie ca daca nu ai relatii si nu dai «spaga», degeaba", ne-a declarat George A., in virsta de 18 ani, elev in clasa a XII-a.
    "Pina in 1990 am lucrat la o fabrica din Suceava, insa, cind am vazut ca lucrurile au inceput sa «scirtiie», am facut un imprumut la banca si m-am apucat de afaceri. Am absolvit o biata scoala profesionala, insa cistig cu mult mai bine decit fosti colegi de-ai mei care au terminat o facultate", ne-a spus unul din patronii Sucevei.
    Dorinta de a duce o viata luxoasa ii impinge pe romani sa fure
    O alta solutie de a face bani a fost, dupa 1990 (si inca mai este), fuga in strainatate, unde munca este mult mai bine platita decit in tara. "Am stat 6 luni in strainatate si cistigam circa 300$ pe luna, iar cazarea si masa imi erau asigurate. As mai fi ramas, dar imi lasasem acasa nevasta si copilul", ne-a povestit Stefan P., de 35 de ani.
    Munca nu este insa singura modalitate de a te imbogati in strainatate. Foarte multi tineri care ajung peste hotare si nu cunosc limba isi gasesc foarte greu de lucru. Asa ca singura solutie gasita de ei este furtul. "Nu am fugit din tara cu gindul sa fur cind voi ajunge acolo. Mai mult, chiar reusisem sa-mi gasesc un loc de munca si primeam in jur de 10$ pe zi. Din suma aceasta trebuia sa-mi asigur si hrana. Dupa ce terminam lucrul ma intorceam la azil (caci aici imi gasisem adapost), unde mai stateam in camera cu inca doi romani. Ma cuprindea invidia cind vedeam ca ei fumau cele mai scumpe tigari, beau bauturile cele mai fine si-mi rideau in nas cind le spuneam cit cistig eu. Asa ca m-am lipit de ei si produsele furate le vindeam la jumatate de pret. Intr-un an am strins banii pe care in Romania nu-i cistigam nici daca lucram 3 ani", ne-a dezvaluit un tinar sucevean de 26 de ani.
    Un loc de munca in Occident - visul oricarui roman
    Ofertele de munca in strainatate publicate in presa reprezinta pentru majoritatea persoanelor dornice de cistig doar vorbe goale, avindu-se in vedere ca au existat tot felul de zvonuri despre indivizi pacaliti prin intermediul acestei metode. Catalin, in virsta de 24 de ani, se numara insa printre cei care au avut incredere intr-o astfel de oferta (facuta de o firma din Brasov) si lucreaza de 5 ani ca ospatar pe un vas de croaziera. "Nereusita la facultate ma dusese cu gindul pina a sinucidere. Am avut noroc ca am avut increde in fortele mele. Din intimplare am vazut anuntul in presa si am telefonat. Conditia era sa cunosc limba engleza, ceea ce nu reprezenta o problema pentru mine. In prezent cistig 600$ pe saptamina, plus bacsisurile zilnice. Insa ceea ce am vazut, ce locuri minunate am descoperit, nu credeam ca voi ajunge vreodata sa am asa o ocazie", ne-a povestit Catalin.
    Chiar daca in strainatate cistigurile sint foarte atragatoare, chiar daca traiul peste hotare este mai "dulce", dorul de tara, de casa, de familie, a mocnit tot timpul in sufletele celor plecati. "Ma cuprinde minia cind ma gindesc ca nu a reusit nimeni sa faca ordine in tara asta. Vorba unui turist strain: «Aveti o tara atit de bogata si totusi atit de saraca». Vin in Romania o data pe an pentru ca nu as rezista fara sa revad meleagurile natale si fara sa respir aerul curat din padurile noastre", ne-a marturisit Catalin. (Dana GOLICIUC)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri