Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Perspectiva ca Suceava sa ramina fara apa calda se contureaza tot mai clar

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Perspectiva ca municipiul Suceava sa ramina fara apa calda se contureaza tot mai clar. Discutiile care au avut loc ieri la sediul Primariei intre primarul Constantin Sofroni si directorii societatilor ACET si CET, Stefan Groza, respectiv Ovidiu Dumitrescu, au scos in evidenta lipsa solutiilor reale de rezolvare a crizei.
    Reamintim ca ACET datoreaza CET 56,3 miliarde de lei, reprezentind datoria mai veche de 60 de zile, datorie pe care fosta RAUCL a fost somata sa o plateasca pina pe data de 3 mai a.c.
    Blocajul financiar in care se afla societatea de transport si distributie a energiei termice, care are la rindu-i de incasat 62,7 miliarde de lei, dintre care 32,6 miliarde de ei de la populatie si 12,3 miliarde de lei de la institutiile bugetare, o pun in imposibilitatea de a onora facturile catre CET. Stefan Groza a declarat ieri ca unitatea pe care o conduce nu poate plati CET-ului in termenul impus prin somatie decit 5 miliarde de lei fata de 34 miliarde de lei suma ceruta.
    "Asta e limita posibilitatilor noastre. Pentru restul speram la o reesalonare pe baza de grafic daca va fi acceptata si de cei de la Bucuresti daca nu, vom ajunge ca alte orase din tara, fara apa calda", a spus directorul ACET. El conteaza pe o suma de 2,5 miliarde de lei, ce se va stringe de la populatie si pe o suma identica ce va veni de la Primarie, in contul subventiei la energia termica si a unei parti din datoriile scolilor. Sofroni a precizat ca face acest efort intr-o situatie de urgenta, cu riscul de a diminua temporar cheltuielile cu spatiile verzi, iluminatul public si repararea drumurilor. Potrivit lui Groza, incasarile de la populatie au scazut drastic, ridicindu-se la maximum 60 % din consumul energiei termice facturate, sansele ca acestea sa creasca fiind extrem de mici.
    El s-a declarat nemultumit de actualul program de furnizare a agentului termic de 6 ore pe zi, precizind ca acesta produce pierderi foarte mari societatii pe care o conduce, grabindu-i falimentul.
    Groza are in vedere schimbarea actualului program, in sensul furnizarii apei calde pe zile.
    "Din cauza ca reteaua de distributie e dimensionata sa functioneze pentru un consum de apa calda de 16 ore/zi, actualul program de 6 ore ne produce pierderi si este neeconomic. Asta deoarece, timp de 18 ore, agentul termic primar e recirculat pe magistrala, rezultind un consum mare de Gcal/ora, timp in care noi nu furnizam nimic. Pina la 40 % din energia consumata nu se regaseste la plata, urmind sa fie suportata de ACET", a explicat Stefan Groza, adaugind ca: "Nu stiu cit mai putem functiona in acest sistem pentru ca nu e normal sa furnizam agent termic 24 din 24 ore, atita timp cit populatia si bugetarii nu platesc. Nu exista surse de plata pentru intreg consumul de caldura si apa, de aceea s-a gindit un sistem de furnizare mult diminuat, functie de posibilitatile de plata. Vor fi zile cind nu vom furniza si zile cind vom furniza, dar cu pierdere foarte mare pentru societate".
    Directorul CET, Ovidiu Dumitrescu, s-a aratat dezamagit de suma avansata de ACET. El nu exclude posibilitatea aprobarii unui grafic de reesalonare a restantelor ACET, dar a mentionat "sa nu ne multumim cu acest minim de 5 miliarde de lei, pentru ca nu-l vad cu mare succes". Ovidiu Dumitrescu a tinut sa adauge ca reluarea furnizarii agentului termic pentru incalzirea locuintelor la toamna va fi, cu siguranta, conditionata de "plata integrala a datoriilor ACET".
    "Ce urmeaza sa se intimple e foarte probabil o blocare generala a activitatii de furnizare a agentului termic. Cred ca se va furniza in perioade extreme, doar la spitale, camine,
    crese. E o situatie regretabila, dar asta e. Si noi avem datorii catre altii care ne preseaza. Pentru a functiona, am apelat la credite, ceea ce a insemnat costuri suplimentare. Noi nu am dori sa oprim furnizarea agentului, insa intre a da degeaba si a sta degeaba, e mai ieftin sa stam degeaba", a spus Ovidiu Dumitrescu.
    Constantin Sofroni a afirmat ca, pentru a impulsiona cresterea incasarilor de la populatie, Primaria va relua actiunea de dare in judecata a rau-platnicilor si va recurge la publicarea listei rusinii. El a mai facut apel la bunul simt al sucevenilor si la constiinta acestora. "In imposibilitate de plata se afla cam 5% dintre cetateni. Ceilalti nu platesc, sint
    unii care au cite 4-5 milioane de lei, cu toate ca desfasoara activitati comerciale. Ar trebui determinati sa plateasca, asa cum o fac multi dintre cei saraci, care rup de la ajutorul
    social", a precizat primarul. (Tudor IONESCU, Mihaela BUCSINESCU)
    top Local news    

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri