Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Primarul Sucevei nu accepta majorarea, de anul acesta, a impozitelor pentru imobile

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Primarii municipiilor Suceava si Falticeni, Ion Lungu si, respectiv, Vasile Tofan, nu sunt de acord ca sa modifice, incepand din cursul acestui an, impozitele pentru cladiri si terenului. O data la trei ani, valoarea de impozitare a cladirilor si terenurilor se majoreaza din oficiu. Acum, in 2009, se implineste un astfel de termen, iar proportiile majorarii au fost stabilite, zilele trecute, de Ministerul Finantelor, la 24,3%. Ceea ce inseamna ca proprietarii de valori imobiliare - persoane fizice sau juridice - vor plati, in medie, cu 24,3% mai mult decat in anii trecuti.

    Primariile pot anula sau amana,dupa caz, aceasta decizie a majorarii impozitului pe casa si pe ternuri. Acest lucru intentioneaza sa il faca si primarii Ion Lungu si Vasile Tofan. Aceasta intrucat consiliile locale din fiecare oras pot hotari sa mentina impozitele pentru populatie la acelasi nivel ca anul trecut sau chiar sa le micsoreze. Deocamdata, nimeni nu stie insa de cand va intra in vigoare majorarea anuntata de Ministerul Finantelor si nici daca cei care au platit deja impozitele vor mai fi pusi sa achite diferenta.

    Primarul Ion Lungu considera ca nu va putea intra in vigoare aceasta majorare de impozite si, invocand prevederile Codului Fiscal, ne-a declarat ca pana in luna mai a acestui an va fi propus spre aprobare Consiliului Local al municipiului Suceava un proiect care sa ia in calcul abia de anul viitor o eventuala majorare a taxelor si impozitelor locale.

    Totodata, primarul de Suceava a precizat ca nu este neaparat nevoie ca, incepand de anul viitor, taxele sa fie majorate cu procentul pe care l-a stabilit Ministerul de Finante. Aceasta deoarece tot consiliile locale pot decide, intr-o marja de plus-minus 50%, sa scada sau sa creasca impozitele platite de persoanele fizice. Practic, intai se opereaza majorarea decisa de Guvern si apoi fiecae consiliu local in parte poate decide daca se aplica sau nu o reducere de pana la 50% a noii valori rezultate ori chiar o majorare de 50% a aceleiasi cifre, in functie de realitatile social-economice si de necesitatile fiecarei localitati.

    "Nu sunt documentat suficient in aceasta privinta. Nu stiu sa se fi publicat inca in Monitorul Oficial acest lucru. In orice caz, daca exista posibilitatea legala sa amanam cu un an majorarea impozitelor, atunci o vom amana. Nu mi se pare corect ca in timpul anului sa vin cu majorare de impozite, mai ales in conditiile in care deja o parte dintre contribuabili au platit in totalitate sau in parte impozitele", ne-a declarat, ieri, primarul municipiului Falticeni, Vasile Tofan.

    Ministerul Finantelor spune ca "majorarea are caracter de recuperare"

    Pe de alta parte, Ministerul Finantelor a aratat ca are o alta abordare in privinta majorarii valorii impozabile. "Ajustarea in sens crescator a valorii impozabile nu reprezinta o crestere efectiva de fiscalitate, avand un caracter de recuperare, in urma mentinerii acestui nivel neschimbat pentru ultimii ani", se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. Institutia condusa de ministrul Gheorghe Pogea precizeaza ca intr-un raport privind situatia macroeconomica pentru anul 2009 se face referire la cresterea veniturilor bugetelor locale "ca urmare a majorarii in medie cu 24,3%, fata de anul 2008, a valorilor impozabile pentru cladiri si terenuri".

    In raportul respectiv se mentioneaza ca veniturile bugetelor locale vor creste cu 790 de milioane de lei, respectiv 0,14% din Produsul Intern Brut, in acest an, prin actualizarea bazei impozabile. Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe cladiri pentru persoane fizice se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a cladirii. In cazul persoanelor juridice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de inventar a cladirii. Cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,5%.

    "La prima scadenta de plata, majorarea nu ar trebui sa fie aplicata direct in proportia totala anuala, ci intr-o varianta fractionata. In cazul persoanelor fizice, este vorba despre valoarea declarata a proprietatii, iar la persoanele juridice se va lua in calcul valoarea de inregistrare contabila a respectivelor active din patrimoniu", a explicat Maria Manolescu, expert in fiscalitate.

     

    Sursa: Obiectiv de Suceava


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri